DružabnoUreZanimivosti

Klepet z urarskim entuziastom: David Urankar

V goste smo povabili prijetnega sogovorika, simpatičnega voditelja jutranje oddaje Dobjo jutro na nacionalki, ki je spregovoril o svoji strasti, katere verjetno številni med vami (še) ne poznate.

Ambasador znamke Breitling in ljubitelj bencinskih hlapov nam je zaupal, kako je zašel na pota urarstva, kateri so njegovi priljubljeni časomeri in kaj je tako posebnega na njegovem Triumphu.

Katera je bila tvoja prva ura?
Ne vem, če je bila čisto prva, a najbolj se spomnim malega Casia z digitalnim prikazom ure. Je bila pa moja velika želja takrat, v osnovnošolskih dneh, G-Shock. Takrat jih res ni bilo veliko in z robustnim ohišjem so bili res nekaj posebnega.

Kdaj si odkril strast do ročnih mehanskih ur?
Uf, imam jo že od nekdaj. Spomnim se dedka, ki je za posebne priložnosti, praznike ali praznovanja nadel uro, ki je bila na navaden dan shranjena v predalčku nočne omarice. Kasneje, ko sem na fakulteti spoznal najboljšega prijatelja, ki je resničen poznavalec na tem področju, pa se je odklenilo tudi moje zanimanje za zgodovino, mehanizme, številčnice in komplikacije. 🙂

Kako se je pričelo sodelovanje in ambasadorstvo z Breitlingom?
Kar dolga zgodba. 🙂 Kot model sem veliko v Avstriji, kjer me zastopa tudi agencija. Prek nje sem nekaj časa delal za znano revijo, ki se ukvarja z urami in nakitom. V sklopu teh foto shootingov sem spoznal in nosil ogromno prestižnih znamk, nekateri modeli so šli tudi čez nekaj sto tisoč evrov. To mi je kasneje odprlo še nekaj oglaševalskih kampanj v tem segmentu. Potem pa smo z Ajdo in Liamom naredili družinski foto editorial za revijo Moments, ki jo pripravljajo pri Draguljarni Malalan. In ko so bili pri njih predstavniki Breitlinga, so me opazili na naslovnici in prepoznali iz drugih akcij. Takrat se je začelo zares, poslati sem moral CV, pojavnost na socialnih omrežij ter čez nekaj časa, ko so vse preverili, so me povabili na sestanek na Dunaj, kjer imajo predstavništvo. Moram le še dodati, da je to sodelovanje nekaj, za kar z lahkoto rečem, da je uresničitev mojih sanj.

Kateri Breitling je po tvojem mnenju najbolj ikoničen?
O tem je vedno nehvaležno govoriti. Mogoče bi kdo rekel, da Top Time, ki ga v Thunderballu v vlogi Bonda nosi Sean Connery. Bil sem tudi na ženevskem avtomobilskem salonu, ko so predstavili sodelovanje z Bentley-em, kjer je ozadje ure narejeno iz izjemno tankega kosa lesa, ki krasi tudi armaturo avtomobila. Če grem pa na varno stran pa mislim, da ne moremo mimo modela Navitimer, ki ga je Breitling leta 1952 razvil za pilote in ni le ura ampak pravi mali zapestni računalnik. Tudi odstotke se da računati s pomočjo vrtljivega roba in številčnice. To je bilo v pomoč pilotom, ko so morali preračunavati zaloge goriva in preostanka poti med letom. Seveda v časih, ko so v kabinah prevladovali analogni pripomočki.

Kateri Breitling je tvoj najljubši?
To je podobno vprašanju, kateri avto mi je najljubši 🙂 Za gorski smučarski izlet bi izbral nekaj drugega, kot za vikend oddih na primorskem (z obvezno potjo po regionalni, bolj vijugasti cesti) ali po drugi strani daljšo vožnjo do Munchna ali Milana.

Ok, se bom nehal izmikati odgovoru 😀 Največ nosim Super Chronomat, tudi za na morje in smučanje, saj je izjemno udobna in odporna ura, z gumijastim paščkom. Zelo ljuba mi je tudi Top Time, ki je del sodelovanja med Breitlingom in Triumphom. In ob nakupu motorja sem dobil možnost, da kupim tudi uro, ki ima vgravirano enako številko, kot motor. In na ozadju ure je zelo lepa skica agregata motornega kolesa. Tako da izjemno težka odločitev, še zlasti, ker pomembno vlogo igra tudi moj sploh prvi, Premier, ki ima pa to sposobnost, da izjemno lepo paše tako na obleko, kot tudi na bolj sproščen outfit.

Če bi lahko izbral tri katerekoli Breitlinge, katere bi izbral?

Mislim, da je lani prišla linija v sodelovanju s surferjem Kellyem Slaterjem, ta Superocean se mi je zdel res nekaj posebnega. Zaradi moje afinitete do bencinskih hlapov bi izbral tudi TOP TIME, ki je nastal v sodelovanju z DEUS-om ali pa eno iz Classic cars kolekcije. Kot tretjo pa, ne dolgo nazaj premierno predstavljeno, Avenger Night Mission iz keramike in titana. Če prenese obremenitve, pritiske in sile v reaktivcu, potem je ok tudi za nas “fotre” na družinskih počitnicah, haha … 🙂

Rocco
foto: arhiv David Urankar

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button