AvtomobilizemDružabnoNoviceNovice

Citroënovo sodelovanje z Wesom Andersonom

The French Dispatch je najnovejši film vizionarskega režiserja Wesa Andersona, ki je bil nominiran tudi za oskarja. Film prinaša izbor zgodb iz zadnje številke istoimenske ameriške revije, ki jo izdajajo v namišljenem francoskem mestu iz 20. stoletja. Zgodba se skozi več let odvija v namišljenem mestu Ennui-sur-Blasé, ki idealno ponazarja Francijo.

Wes Anderson: «Vizualno zasnovo filma, kostume, scene in vse drugo smo zasnovali na podlagi raziskav in dokumentiranih zapisov. Čeprav je večina stvari izmišljenih in vsebuje veliko fantazijskih elementov, pa vse temelji na preverjenih dejstvih.»

Umetniško sodelovanje z znamko Citroën je razvidno skozi celoten film. Pred začetkom snemanja je ekipa obiskala konservatorij znamke “Conservatoire Citroën”, kar ji je odločilno pomagalo pri izbiri modelov Traction in Type H, ki so jih vpletli v scenarij. Na ulicah značilnega francoskega mesta lahko opazimo tudi druge Citroënove modele: 2 CV, Ami 6, DS in GS.

O zgodbi

Po smrti glavnega urednika ameriške visoko nakladne revije The French Dispatch, ki jo izdajajo v francoskem mestu Ennui-sur-Blasé, se celotna ekipa revije zbere, da bi zanj napisala osmrtnico. Njihovi spomini na izjemno priljubljenega šefa se prelijejo v štiri zgodbe, ki sestavljajo film, vključno z zgodbo “Zasebna obedovalnica policijskega komisarja”. Ta del filma se tesno navezuje na vsebino francoskih policijskih dram iz 30., 40. in 50. let prejšnjega stoletja. V ključnem trenutku se živi kadri prelevijo v animacijo, ki spominja na francoske stripe in na mesto Angoulême, kjer je bil film posnet in ki velja za prestolnico stripov. Animacija prikazuje pregon z avtomobili, v katerem sodeluje tudi legendarni avtomobil tistega obdobja: Citroën Traction!

Rudi Leskovec
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button