AvtomobilizemNovice

Prenovljeni priključno-hibridni Audi A3 s kar 143 kilometri avtonomije

Prenovi ostale palete Audija A3, sledi prenova hibridov TFSI e.

Pri Audiju so spomladi pomembno prenovo namenili liniji kompaktne komblimuzine A3, ki je povečala tehnološko konkurenčnost med tekmeci. Zdaj ponudbo tega modela krepijo z močno izboljšanim priključnim hibridom TFSI e, ki se pohvali s kar 143-kilometrskim dosegom v električnem načinu, prav tako je mogoče baterijo polniti z enosmernim tokom.

Srce posodobljenega modela A3 Sportback TFSI e je nov turbo bencinski motor 1.5 TFSI evo2, ki je nadomestil starejši 1.4 TFSI. Novi motor z notranjim izgorevanje v kombinaciji z optimiziranim elektromotorjem izboljša moč in učinkovitost. Deluje z višjim kompresijskim razmerjem 11,5 : 1, kar povečuje učinkovitost porabe goriva in zmanjšuje emisije, elektromotor pa zagotavlja 85 kW (115 KM) in 330 Nm navora. Šeststopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik je bil deležen nadgradnje, ki zagotavlja boljše obvladovanje povečane moči sistema ter gladke prehode med prestavami.

Zmogljivost baterije se je skoraj podvojila, saj njena bruto kapaciteta znaša 25,7 kWh, uporabna pa 19,7 kWh. S tem lahko A3 Sportback TFSI e doseže bistveno daljši električni doseg do 143 kilometrov. Baterija je opremljena s posebenim hladilnim sistemom, ki zagotavlja optimalno delovanje. Na voljo sta različici 40 TFSI e s 150 kW (204 KM) in 350 Nm navora, ter močnejša 45 TFSI e z 200 kW (272 KM) in 400 Nm navora. Slednji lahko stotico doseže v 6,3 sekundah in pospešuje do najvišje hitrosti 237 km/h.

A3 Sportback TFSI e prvič podpira hitro polnjenje z enosmernim tokom do 50 kW, kar skrajša čas polnjenja od 10 do 80 odstotko na manj kot 30 minut, s čimer je povečano udobje na dolgih poteh. Inteligentno upravljanje pogona hibrida se prilagaja različnim voznim razmeram, pri nizkih hitrostih uporablja električno energijo, pri zahtevnejših nalogah pa združuje oba motorja. Izboljšana je tudi rekuperacija ali povrnitev energije z regenerativnim zaviranjem, pri čemer lahko voznik intenzivnost uravnava z volanskima lopaticama.

Podvozje je bilo posebej prilagojeno za obvladovanje dodatne mase hibridnega sklopa, kar zagotavlja uravnoteženo vozno izkušnjo. Standardna oprema zajema 17-palčna platišča, sistem Audi drive select in popolnoma digitalni kokpit s prikazovalniki, ki prikazujejo porabo energije ter pretok moči. Zmogljivejši model 45 TFSI e je opremljen s športnimi oblikovnimi elementi, kot so zunanji paket S line, črni oblikovni poudarki in rdeče zavorne čeljusti. Cene modela A3 Sportback 40 TFSI e se začnejo pri 44.200 eveih, za 45 TFSI e pa bo potrebno odšteti vsaj 47.700 evrov.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button