NoviceUre

To sta najkompleksnejša časomera znamke Omega!

Švicarska znamka razkriva nov mehanizem Chrono Chime v modelih Olympic 1932 in Speedmaster.

Davnega leta 1892 je Omega izdelala prvi minutni repetitor. Zdaj pa je ta ikonični zaplet združila s funkcijo, po kateri je morda najbolj znana – kronograf. Rezultat je mehanizem Chrono Chime, ki je umeščen v modela Olympic 1932 in Speedmaster.

Novo zasnovni mehanizem je popolnoma enak pri obeh modelih. Imenuje se Omega Co-Axial Master Chronometer Calibre 1932 in je popolnoma integriran kaliber kronografa in minutnega repetitorja. Razvoj je trajal šest let in je vključeval nekaj najuglednejših izdelovalcev ur na svetu – izdelovalce ur Omegine sestrske znamke Blancpain in Georgesa Danielsa.

Nastali mehanizem deluje s frekvenco 5 Hz, kar omogoča 1/10-sekundni kronograf, hkrati pa je odporen na magnetna polja do 15.000 gausov. Poleg tega so seveda na voljo tri komore za zvonjenje z varnostnimi funkcijami, ki preprečujejo zlorabo zloglasno občutljivega zapleta z ”minutnim ponavljalnikom”.

Zvonjenje povzročajo dvojna kladivca in zlati gong, ki so vgrajeni v ohišje ure za izboljšanje njihove akustike. Za tiste, ki niste seznanjeni s konceptom minutnega repetitorja, je to zaplet, ki vsako minuto zazvoni, kar uporabnika seznani s časom, ne da bi moral pogledati na uro.

Poleg tehničnega mojstrstva se mehanizem ponaša s 60-urno zalogo energije ročnega navijanja, zagotovo pa izstopa končna ročna izdelava s kontrastno satenasto brušenimi in zrcalno poliranimi površinami, ki vsebuje več kot 40 g zlatih komponent hišnega materiala Sedna. To mojstrovino je moč občudovati skozi safirni kristal razstavnega hrbtnega dela obeh zapestni primerkov.

Omega Olympic 1932 Chrono Chime

Ko že govorimo o obeh modelih, je čas, da si podrobneje ogledamo uri, ki vsebujeta ta mehanizem. Olympic 1932 Chrono Chime temelji na prvi olimpijski žepni uri Omega, ki so jo izdelali leta 1932 ob praznovanju dejstva, da so postali uradni partner za merjenje časa na olimpijskih igrah.

Ohišje s premerom 45 mm je narejeno iz hišnega materiala Sedna, medtem ko se osrednji del ponaša z emajlirano številčnico Grand Feu z arabskimi številkami Petit Feu. Številčnico dopolnjuje navpična postavitev podštevilčnic, s prikazom tekočih sekund ob 6. uri in 15-minutnim časovnikom ob 12. uri. Obe podštevilčnici sta zaključeni z ekskluzivnim vzorcem zvočnih valov, ki so vizualna predstavitev natančnih zvočnih valov, ki jih proizvajajo zvonovi ure (le-ti so postavljeni pod številčnico za 6. uro). Za vizualno jasnost imajo kazalec ur, minut, sekund kronografa in pomožne številčnice modro PVD prevleko, medtem ko je kazalec za delčke (desetinke) sekund obarvan rdeče.

Omega Speedmaster Chrono Chime

Za doseg klasične vodoravne postavitve podštevilčnic, kot smo tega navajeni pri modelu Speedmaster, so urarji mehanizem obrnili za 90°. S tem se je spremenilo mesto zvonov (zdaj ob 9. uri) ter gumba kronografa. Emajlirana številčnica Grand Feu ima temno moder vzorec stekla, ki vzbuja občutek nočnega neba. Isti material je bil uporabljen za luneto s tahimetrično skalo, ki je ekskluziven za različico Speedmaster. Celoten časomer, vključno z zapestnico, pa je izdelan iz hišnega Sedna zlata rožnate barve.

Oba modela Chrono Chime sta na voljo v posebni orehovi predstavitveni škatli, ki vsebuje resonančno ploščo. Plošča izboljša zvok in jasnost zvonjenja, ko je ura v škatli, zaradi česar je fantastičen osrednji del katere koli zbirke. Kar zadeva ceno in razpoložljivost, Omega navaja, da bo proizvedla na leto samo 5 mehanizmov Omega Co-Axial Master Chronometer Caliber 1932, zaradi ne preseneča ekskluzivna cena predstavljenih modelov.

  • Olympic 1932 Chono Chime – 420.000 CHF
  • Speedmaster Chrono Chime – 450.000 CHF

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button