NoviceUre

Tissot Sideral

Obuditev regatne ure iz obdobja oblikovnega eksperimentiranja.

V 70. letih so oblikovalci ur sila eksperimentirali, s čemer se je pestrost ukrepila s kronografi bikovih glav, ohišji v stilu televizije, medtem ko je za petičen material veljalo nerjaveče jeklo. Čudni časi, bo marsikdo komentiral v retrospektivi, vendar Tissot je ravno iz tega obdobja potegnil precej zanimiv časomer z nazivom Sideral.

Mogoče samo po sebi ime modela ne pove kaj dosti, a posebnost ure iz leta 1971, ki je imela monoblok ohišje, edinstven sistem zapenjanja s paščkom ter vrtljivo lunetp je ta, da so oznake na številčnici bile namenjene merjenju časa regate.

Zasnova ostaja enaka tudi pri predstavljeni sodobni različici, le da je vlogo prevzel petični material 21. stoletja – karbon. Ohišje z letnico 2023 v premer meri 41 mm, razdalja od ušesa do ušesa znaša 46,5 mm, kar omogoča razmeroma kompaktno nošenje na zapestju. Na vrhu je nameščena črna PVD luneta, ki meri v premer 39 mm in dodatno zmanjša vizualno podobo na zapestju. Monoblok konstrukcija modea in navojna krona iz nerjavečega jekla pa zagotavljata 300 metrov vodotesnosti.

Tissot je pri dizajnu številčnice opravil dobro delo, saj je ostal zvest občutku Siderala iz 70. let prejšnjega stoletja, skupaj s Tissotovim logotipom. Preostali del številčnice je skoraj ena proti ena kopija izvirnika, z barvno železniško minutno stezo (barvno usklajena pri modrih in rumenih modelih, siva pri rdečem modelu) in prikazom časa regate v prvih 10 minut. Druga majhna sprememba je dodatek protiuteži v obliki črke T na sekundnemu kazalcu.

Zadnja posodobitev je v notranjosti ure. Tissot se je zatekel h klasiki, avtomatskemu mehanizmu Powermatic 80, ki ponuja odlično zmogljivost za denar. Kaliber Powermatic 80 Nivachron, viden skozi stekleno, privijačeno hrbtno stran ohišja iz nerjavečega jekla, ima nov delno skeletiziran rotor, in kot že samo ime pove, nudi do 80 ur rezerve navija.

Kolekcijo Tissot Sideral ob lansiranju sestavljajo tri različice – modra, rumena in rdeče, katere je možno dodatno kombinirati z različnimi gumijastimi paščki. Cena je postavljena pri 1.075 evrih, v butikih Slowatch po Sloveniji pa si boste lahko prve primerke ogledali že v poletju.

Rocco
foto: Tissot

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button