NoviceUre

Tag Heuer Monza Flyback Chronometer

Carrera, Monaco, Silverstone, Camaro, Monza. Če poznate vseh pet besed, še avtomatsko ne pomeni, da se urarski fanatik. Namreč, le redki so tisti, ki vedo, da so to imena zapestnih ur znamke Tag Heuer. In čeprav sta Monaco in Carrera marketinško najbolj odmevna, imajo preostali trije precej kulske zgodbe.

Ura Heuer Monza je bila prvotno uvedena leta 1976 za proslavo Ferrarijeve zmage v svetovnem prvenstvu Formule 1, na čelu z Nikijem Laudo. (Tag) Heuer je bil takrat partner poskočnega konjička iz Italije za merjenje časa, posledično pa je bila ura poimenovana po najbolj znani stezi v Ferrarijevi domači državi – Monza. Vse ostalo je zgodovina. No skoraj. O Monzi se je do zdaj malo govorilo, zato je Tag Heuer poskrbel, da je povratek še toliko bolj odmeven.

Tag Heuer Monza Flyback Chronometer je športna ura narejena iz ‘stisnjenega’ karbona. In ker je karbon neverjetno lahek in na praske odporen material, je idealen za športne ure, kot je ta kronograf. Edinstveno 42-milimetrsko ohišje iz kovanega karbona je povezano s črno zadnjo stranjo ohišja narejeno iz titana PVD razreda 5. Vodotesnost je odmerjena na 100 globinskih metrov.

Številčnica je precej netipična, saj ima asimetrično postavitev s 30-minutnim časovnikom pri 3. uri, majhno sekundno številčnico pri 6. uri in datumskim oknom ob 9. uri. To ni tradicionalna bicompax ali tricompax postavitev številčnice, ki jo običajno uporablja Tag Heuer. A nič zato, saj je skeletna številčna sila samosvoja, prav tako pa drugačnost predstavlja dvojna merilna skala, za merjenje srčnega utripa ter hitrosti premikajočega se objekta. Kombinacija modre, bele in rdeče pa zelo posrečeno sovpada s karbonskim vzorcem.

Skozi zgornjo stran številčnice je že mogoče poškiliti na delovanje avtomatskega mehanizma, Caliber Heuer 02. Hišni mehanizem tehnično razpolaga z vrhunsko 80-urno rezervo moči navitja ter ima funkcijo flyback kronografa, ki omogoča zaustavitev, ponastavitev in ponovni zagon osrednjega kazalca kronografa z enim (zgornjim) gumbom. Poleg tega ima mehanizem certifikat COSC, kar zagotavlja njegovo zanesljivost ter natančnost.

Medtem ko Tag Heuer Monza Flyback Chronometer tehnično igra drugo violino jubilejni Carreri 60th Anniversary, je zagotovo samosvoja zapestna ura za vse tiste, ki občasno razmišljate malce iz škatle. Konec koncev vas takšna ura nikoli ne bo postila ravnodušne, ko boste preverili čas na vašem zapestju. Res pa je, da tehnika in kovani karbon staneta, zato se ura ceni na ne tako ugodnih 13.350 evrov. Ne gre izključiti možnosti, da se kmalu Monza portfelj ne bo razširil … Več informacij o modelu in nakupu prejmete v butiku Slowatch 1991.

Rocco
foto: Tag Heuer

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button