UreZanimivosti

Speedmaster Michaela Collinsa prodan za 765.000 dolarjev

Heritage Auctions je zlatega Speedmasterja Michaela Collinsa na dražbi prodal za več kot tri četrt milijona dolarjev.

Ameriški preizkusni pilot in astronavt Michael Collins je bil zaslužen za uspeh vesoljskih misij kot sta Gemini 10 in Apollo 11, kjer je bil del zgodovinskega pristanka na Luni, čeprav sta po njenem površju hodila le Neil Armstrong in Buzz Aldrin.

Na tisti zgodovinski dan leta 1969 so astronavti na zapestjih imeli kovinske Speedmasterje. Zlata izdaja je bil ustvarjena pozneje v letu, v čast in spomin uspeha misije Apollo 11. Omega je za praznovanje dogodka izdelala omejeno serijo 1.000 ur Omega Speedmaster iz masivnega zlata (referenca BA145.022-69), izmed katerih je bilo prvih 30 proizvedenih primerkov oštevilčenih, namenjeni pa so bili le izbranim osebam, vključno z Neilom Armstrongom, Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom.

Collins, ki je preminil v lanskem letu, je prejel številko 19. K dražbeni vrednosti Speedmasterja je pripomogla unikatna osebna gravura na hrbtni strani ohišja, ki vsebuje astronavtovo ime, njegove misije ter poetični poklon duhu raziskovanja vesolja. Z vesoljsko dediščino prežet časomer je bil prodan 1. junija 2022 za 765.000 dolarjev pri dražbeni hiši Heritage Auctions.

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button