UreZanimivosti

Snežena kreacija sončne ure kot uvod v ambasadorstvo

Daniel Arsham je v znak sodelovanja s Hublojem ustvaril 20-metrsko sončno uro.

Hublot je znan po svojem naboru ambasadorjev ali bolje rečeno športnih superzvezdnikov, med katerimi so Usain Bolt, Novak Đoković in do nedavnega tudi Diego Maradona.

Toda v zadnjem desetletju se je znamka povezovala s sodobnimi umetniki in z njimi izdelovala ure, kot so Richard Orlinski, Shepard Fairey, Maxime Plescia-Buchi, Takashi Murakami in številne druge. Kar je osvežujoče pri teh povezavah in posledično kreacijah je to, da je Hublot pripravljen vsem tem umetnikom dati nenavadno mero avtonomije v sklopu sodelovanja oziroma amasadorstva.

Ne preseneča, da Hublot nadaljuje svoje pokroviteljstvo umetnosti z novim ambasadorjem, ameriškim umetnikom Danielom Arshamom, čigar delo je obsegalo vrsto ustvarjalnih disciplin, vključno s kiparstvom, slikarstvom in oblikovanjem.

Za začetek novega sodelovanja in obeležitev povezav med urarstvom, umetnostjo ter obrtjo, je Arsham razkril ‘začasno’ 20-metrsko sončno uro v snežni pokrajini švicarskega gorskega letovišča Zermatt. Natančneje v sencah Matterhorna v švicarskih Alpah. Efemerna instalacija z naslovom Light & Time uporablja naravne elemente za združevanje korenin merjenja časa z obrtniškim znanjem kiparske umetnosti.

Delujoča postavitev za merjenje časa na prostem temelji na sencah obeliska v obliki kremenčevega kristala. Ko se sonce ves dan premika, senca, ki jo meče osrednji kazalec, kaže čas v razgrabljenem snegu. Arsham je združil obliko in funkcijo ter ustvaril sončno uro iz naravnih elementov, ki jih najdemo v švicarskih Alpah.

Sončna ura odraža Hublotov oblikovalski jezik in vključuje znane poteze, kot so znameniti vijaki, ki držijo luneto modela Big Bang na mestu. Instalacija skriva še en detajl, ki od ljubiteljev umetnosti zahteva določeno stopnjo predanosti. Namreč, ta bombonček je viden samo z vrha gore, zato je za ogled potrebno uporabiti žične povezave v Zermattu.

S to kreativno potezo Arsham naznanja začetek partnerstva s Hublojem, in če je to le začetni promocijski trik, lahko gotovo pričakujemo nadaljnja presenečenja, ko bodo v vitrine končno prispele umetnikove ročne ure.

Rocco
foto: Hublot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button