NoviceUre

Seiko Presage Takumi ‘Laurel’ 110th Anniversary Edition

Priprave na praznovanje častitljivega jubileja japonske blagovne znamke.

V času, ko so žepne ure dominirale na horološki sceni, je Kintaro Hattori, ustanovitelj podjetja Seiko, ugotovil, da se trend spreminja, in se odločil zagnati proizvodnjo zapestnih ur.

Model Laurel je bil predstavljen okoli leta 1913 in velja za prvo japonsko ročno uro. Lahko bi nadaljevali z zapisom, da je vse ostalo zgodovina, saj po 110 letih, Seiko velja za enega večjih igralcev na tržišču zapestnih ur. V čast temu mejniku so japonski mojstri modernizirali ikonično uro, katere ohišje, številčnica in pas so skoraj enaki originalu.

Pred stoletjem je bil izziv izdelati dovolj majhno ohišje, ki bi ga lahko nosili na zapestju. Žepne ure so bile takrat velikih premerov, zato je bil podvig zmanjšati mehanizem. Posledično so vintage ure znane po svojih majhnih dimenzijah v primerjavi z modernimi časomeri, ki na momente zavoljo premerov ohišij že spominjajo na ”žepne” ure.

Prvotni Laurel je imel le 37,5 mm v premeru, in ta velikost se ujema s sodobno poustvaritvijo. Nekdanje srebro je zdaj nadomestilo nerjaveče jeklo, ki v debelino sega nosljivih 12,6 mm in se ponaša s 50 m vodotesnosti. Poklon pionirski uri naznanjajo tanka ”ušesa”, ki vodijo v temno rjav usnjen pašček, močan kontrast beli številčnici.

Slednja je narejena iz emajla. Ročno delo mojstra g. Yokosawa, ki ima več kot 40 let izkušenj z materialom in nadzoruje vsako emajlirano številčnico podjetja Seiko. Zanimivost je ta, da so številke v isti pisavi in ​​barvah kot pri originalu iz leta 1913. Še rdeča ”dvanajstiva” ostaja. Poleg periferne urne in minutne lestvice, se na številčnici nahaja podštevilčnica s prikazom datuma nad 6. uro ter indikator rezerve energije navitja ob 9. uri.

Tega je kar za 45-ur, ustvarja pa ga v notranjosti nameščen avtomatski mehanizem, kaliber 6R27, ki ima natančnost -15/+25 sekund na dan. Seiko Presage Takumi ‘Laurel’ 110th Anniversary Edition na tržišče prihaja v januarju 2023 in bo na voljo v omejeni količini 2.500 kosov. Priporočena prodajna cena primerka je nastavljena na 1.900 evrov, in kot navaja proizvajalec, bo zapestne ure mogoče kupiti le v Seiko butikih. Za več informacij o možnosti nakupa omejene izdaje oziroma katerega drugega modela linije Seiko, se obrnite na zastopnika Sten Time.

Rocco
foto: Seiko

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button