NoviceUre

Seiko Astron GPS Solar 5X53 Dual-Time

Vrhunska natančnost in zmogljivost, zdaj v novi zasnovi.

Ko je leta 2012 debitiral Seiko Astron GPS Solar, je to bila ura na ”sončni” pogon, povezana s satelitom, v zajetnem ohišju 47 × 16,5 mm. Vsa ta tehnika je pač potrebovala prostor, a Seiku je sčasoma uspelo zmanjšati komponente. Predstavljeni Astroni se ponašajo z natančnostjo atomske ure in prepoznajo 39 časovnih pasov. So vitkejši, elegantnejši in ostrejši kot kdaj koli prej.

Astron GPS Solar 5X53 Dual-Time je na voljo v ohišju iz titana, ki meri bolj zmernih 42,7 × 12,2 mm, številke, primerne za vsestransko, vsakodnevno (potovalno) uro. Vsi štirje novi modeli imajo bolj »zrele« številčnice. Na voljo so srebrni SSH107 s temnejšimi manjšimi številčnicami, modro-sivi SSH109, črni SSH111 ter omejena izdaja SSH113 ob 10. obletnici modela. Številčnice so precej nevpadljivega in subtilnega videza s pridihom tradicije. To ustvarja slog, ki se ne bo tako hitro staral.

Zapestnica iz titana je opremljena z enostavno nastavljivo, trikratno zaponko z gumbom za sprostitev. In tako kot ohišje ima tudi zapestnica izjemno trdo prevleko, ki preprečuje praske. Še ena komponenta, odporna na praske, je ozek vložek lunete iz safirja v temno sivi ali modri barvi, na kateri jasno izstopajo oznake območja UTC. Zaradi safirnega materiala luneta odbija svetlobo s subtilnim sijajem. Pri Seiku pracijo, da bleščeči odboji svetlobe dopolnjujejo tehnološko edinstvenost modela Astron GPS Solar 5X53 Dual-Time.

V sredici ohišja je najnovejša generacija kalibra 5X53 GPS, ki opravi vso težko delo. Kvarčni kaliber je opremljen z visoko učinkovitim modulom, ki se povezuje s satelitskim omrežjem GPS. Samo s pritiskom na gumb se brez težav prilagodi kateremu koli od 39 časovnih pasov z natančnostjo atomske ure. V zadnjih 10 letih se je gibanje v Astronu razvilo, kar pomeni, da je postal manjši, energetsko učinkovitejši in enostavnejši za uporabo. Denimo, polno napolnjena baterija zagotavlja avtonomijo do 6 mesecev.

Kaliber ponuja tudi drugi časovni pas z indikacijo AM/PM. Ko potrebujete prilagoditev časovnega pasu, se z enim samim pritiskom gumba kazalci zavrtijo hitreje kot kdaj koli prej, da se prilagodijo točnemu lokalnemu času. To se zgodi tudi, ko vključite način poletnega časa (DST). Poleg tega vam Astron GPS Solar 5X53 Dual-Time nudi večni koledar, ki ga ni treba popravljati do februarja 2100. In brez prejema signala GPS je zahtevana natančnost ±15 sekund na mesec – če poskrbite, da ohranjate temperaturo med 5°C in 35°C.

Ura se poveže s satelitskim omrežjem GPS in samodejno nastavi pravi čas. To je skrita zgodba, ki je precej izjemna. Če že govorimo o skritih funkcijah, je tukaj še ena. Namreč, ko je ura v temi, si zapomni čas svoje zadnje uspešne povezave. Šele ko jo ponovno postavite na svetlobo, bo poskušala sprejeti nov signal GPS.

Tri zapestne ure Astron GPS Solar 5X53 Dual-Time – referenčne številke SSH107, SSH109 in SSH111 – se zbirki pridružujejo v mesecu juliju, medtem ko je 1.500 kosov omejene izdaje modela SSH113 že na voljo pri pooblaščenih prodajalcih ur blagovne znamke Seiko. Vse različice novega Astona imajo v Evropi priporočeno maloprodajno ceno 2.600 evrov.

Rocco
foto: Seiko

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button