TestiUre

Porsche Design Chronograph 911 GT3 RS

Kot bi bilo včeraj, se spomnim pogovora s serviserjem prestižnih ur, ki je za svoje stranke dejal, da jih največkrat prej sliši, preden se pojavijo v njegovem uličnem butiku. Na moj začuden zakaj, je z nasmeškom odvrnil, da se navadno pripeljejo z razuzdanimi jeklenimi konjički.

Nenapisano pravilo torej drži. Ljubitelji štirikolesnih premičnin so mahnjeni na prestižne časomere, saj poleg občudovanja mehanskih presežkov, ponazarjajo določen status v družbi. Ampak ne glede na to, večina to famo okoli statusa izvaja in dojema narobe. Statusni simbol je lahko stvar oziroma predmet, ki je večini nedosegljiv. Če le-ta postane široko dostopen, potem ni ravno več simbol bogastva. Mar ne?

Zgodba o statusu se odvija na vseh področjih. V mojih otroških letih so ”Bavarci” bili dokaj redka dobrina, zato so predstavljali določen statusni simbol. No, Porsche pa je bil ”uber” statusni simbol. Dandanes imaš boljši status, če si ne lastiš vozila s ”propelerjem na haubi”, po drugi strani pa so se tudi Porscheji precej razpasli. Seveda gre zasluge za to pripisati športnim terencem tipa Cayenne in Macan, ki predstavljata več kot polovico prodaje vozil blagovne znamke iz Stuttgarta. Za razliko od mnogih znamk, pa Porsche dobro managera svojo moto-športno dediščino in se za fanatične privržence še toliko bolj potrudi.

Novi Porsche 911 GT3 RS je praktično postal dirkalnik. Posebne predstavitve ne potrebuje. Za boljšo predstavo pa lahko nanizam nekaj tehničnih podatkov. 4-litrski atmosferski šestvaljni bokser razvije 386 kW (525 KM) moči in 465 Nm navora, kar je v kombinaciji z nizko maso 1.450 kg dovolj, da avto z mesta do stotice požene v vsega 3,2 sekundah. Pogon je vselej speljan na zadnji kolesni par preko bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega PDK menjalnika. Končna hitrost je zavoljo napredne aerodinamike omejena na 296 km/h, saj lahko pri hitrosti 200 km/h ustvari 409 kg potiska k tlom in kar 860 kg pri 285 km/h. Če vas te številke niso prilepile na stol, vas bo tale. 230.000 evrov. Toliko stane vstopnica v purističen dirkaški svet.

In tisti, ki si imajo takšno vstopnico možnost privoščiti, največkrat ustrelijo mimo pri izbiri sovpadajočega časomera. Ja, pogosto imajo fantje v sefu še posebno uro, ki jo nadenejo za posebno priložnost, kot je denimo vožnja športnega avtomobila. Žal boste največkrat na zapestnih voznikov opazili specialne reference Dayton, Speedmastrov, mogoče celo Heuerjev, kar dokaj sovpada s tematiko blagovne znamke s konjičkom. Vendar za popolno simbiozo in doživetje nirvana je le ena rešitev. Personalizirani Porsche Design Chronograph 911 GT3 RS.

Zasnova športnega kronografa oblikovalskega studia je že poznana s številnih predhodnih izdaj v povezavi z avtomobili znamke Porsche. Ohišje premera 42-milimetrov ponuja dve konfiguraciji – ”surovi” titan ali črno prevleko iz titanovega karbida. Mogoče je izbirati med tremi dizajni lunete s tahimetrično, 60-minutno ali pulsometrično lestvico, v kombinaciji titana ali prevleke iz titanovega karbida, s čemer se ustvari kontrast ali enotnost z ohišjem.

Povezava ure z avtomobilom se nadaljuje na številčnici, ki je oplemenitena s pristnimi ogljikovimi vlakni. Večino elementov na številčnici je mogoče prilagoditi z izbiro 3 barvnih setov kazalcev – Performace (bela), Essence (črna) ali GT (rumena) – in prirobnico, ki je na voljo v nič manj kot 123 barvah, da se ujema z zunanjostjo avtomobila. Ne manjkajo keramičnimi urni indeksi z belim Super-LumiNova polnilom za optimalno berljivost podnevi in ​​ponoči. Sekundna plošča ob 9. uri je okrašena z napisom “911 GT3 RS” in vzorcem rdeče/bele dirkalne zastave, medtem ko se v sredini nahaja slogan “BORN IN FLACHT”.

Ko obrnemo uro na trebuh, se skozi safirni kristal na hrbtni strani razkrije navijalni rotor, v obliki litega platišča GT3/Weissah (možnost izbira barve), hišno krojenega avtomatskega kronografskega mehanizma, kaliber WERK 01.200, ki deluje z 28.800 alternancami na uro in ima 48-urno zalogo energije navitja.

Njegova posebnost je ta, da gre za tip ”flyback”, kar kot že angleško poimenovanje nakazuje, sekundni kazalec s pritiskom gumba za ponastavitev poleti v izhodiščni položaj ter nadaljuje z merjenjem časa (navadno je kronograf najprej potrebno zaustaviti, resertirati in ponovno zagnati). Funkcija je še kako priročna pri merjenju časa krogov med dirko. Ob tem se mehanizem, s premerom 30 mm in 25 vstavljenimi dragulji, ponaša s certifikatom natančnosti COSC.

V tematskem duhu karbonskega sedeža avtomobila je narejen pašček iz kombinacije črnega usnja in Race-Tex z reliefnim logotipom ter okrasnimi šivi v sivi barvi. Dodano je možno naroči zapestnico iz titana oziroma usnjene paščke, ki so narejeni po stilu notranjosti vašega GT3 RS-a. Zapestna ura Porsche Design Chronograph 911 GT3 RS ima vstopno ceno 9.750 evrov, medtem ko jo testna konfiguracija ohišja, številčnice in barvnih kombinacij podraži na dobrih 12 tisočakov. Individualizacija ima svojo ceno, vendar če upoštevate, da je ta model ure ponujen zgolj lastnikom novega GT3 RS, potem povezana celota zelo visoko kotira na lestvici statusnega simbola. Če k temu pristavim še možnost, da vam mojstri vgravirajo VIN številko našega jeklenega konjička, pa tako rekoč govorimo o unikatu.

Kaj pa torej ostane za navadne smrtnike? Lego kocke? Kape, fotografije in obeski za ključe? Naštetemu prav nič ne manjka. Gledano nasprotno, zaradi vse strožjih okoljskih zahtev, davkov na luksuzna vozila ter skorajda ne prepovedi vožnje le-teh, name bolj emotivno vpliva brskanje med kockami pri sestavljanju Lego kompleta, kot vožnja športnega avtomobila v polžje premikajočem se prometu, obdanem s simfonijo hup ter zavistnih pogledov.

Za razliko od avtomobila, zapestne ure ni potrebno hraniti v garaži ali peljati po cesti, da bi jo doživeli. Njena moč se skriva v ohranjanju spominov, ki se lahko prenašajo iz roda v rod. In če bi želeli moto-športno zgodbo modela 911 ”zapakirati” v ličen časomer, preverite kolekcijo na spletni strani Porsche Design.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Porsche Design Chronograph 911 GT3 RS

Ohišje 42 mm premer; 14,62 mm višina, razdalja ”lug to lug” 51 mm, ohišje iz titana, prevlečeno s črnim titanovim karbidom; 50 m vodotesnost
Številčnica Karbonska številčnica z belo rumenimi detajli. Datumsko okno ob poziciji 4:30; pri 9. uri se nahaja kolesce tekočih sekund, z grafiko bankin dirkališča ter oznako modela GT3 RS. Ob 12. uri je 30- minutni števec kronografa, ob 6. uri pa 12-urni; posebnost so rumeni kazalci funkcij kronografa
Mehanizem Hišni avtomatski kronografski mehanizem s funkcijo ”flyback”, kaliber WERK 01.200; s premerom 30 mm; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 48 ur; vsebuje 25 draguljev in ima COSC certifikat; rotor v obliki litega platišča modela GT3 RS
Pas Usnjen črni pašček s sivo perforacijo narejeno iz materiala Race-Tex; varnostna zaponka iz titana v obliki metulja
Referenčna številka *možnost izbire
Cena 12.000 €

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button