NoviceUre

Porsche Design Chronograph 1 Utility

Obuditev kul faktorja starih vojaških ur.

Več kot 40 let po stvaritvi morda najbolj zaželene vojaške ure blagovne znamke Porsche Design, se vrača model Chronograph 1 v izdaji Utility Limited Edition, ki se v več pogledih navezuje na arhivski model.

Ohišje velikosti 40,8 mm x 14 mm je oblikovno enako drugim različicam tega modela, vendar je tokrat izdelano iz ekskluzivnega materiala – titanov karbid. Čeprav to ni prva ura studia Porsche Design, izdelana iz tega matierala, je prva, ki ni povezana z določenim Porschejevim športnim avtomobilom. Posebnost tega materiala je, da je ohišje odporno na praske, je izjemno lahko in hipoalergeno, povrhu vsega pa se temnejši matirani odtenek popolno zlije z utilitarnem kontekstu časomera. Krona, gumbi kronograha in hrbtna stran so prevlečeni s črno barvo.

Matirano črna številčnica se bohoti z oblikovalskimi elementi, ki spominjajo na nekdanje vojaške modele. Namesto logotipa 3H je tu identično oblikovan napis TiC (za titanov karbid), beseda Utility pa zamenjuje oznako Military. Tigrova glava logotipa Zračnih sil Združenih držav Amerike je nadomeščena s kričečim bobrom (imenovanim “Mankei” v Pinzgau, Avstrija, in tudi novo odprto destinacijo za ljubitelje avtomobilov, katero je ustvaril Ferdi Porsche in se nahaja na cesti Grossglockner High Alpine Road blizu Studia F. A. Porsche).

Poudarjeni rdeči detajli in zelo berljivi kazalci ter oznake dopolnjujejo celoten izgled. Dve piki na številčnici ob 12. uri omogočata jasno usmeritev prikazov v temi, debelejši sekundni in minutni indikatorji pa optimizirajo čitljivost.

Pod zaprtim zadnjim delom ohišja sel skriva COSC-certificiran kaliber WERK 01.240, hišni avtomatski mehanizem tipa flyback kronograf. V poklon preteklosti se Chronograph 1 Utility nosi na usnjenem paščku, navdihnjenem z modelom BUND. Priložen je tudi dodaten bel tekstilni pasček s koordinatami dirke F.A.T. Ice Race v Zell am See, ki ga je enostavno zamenjati zavoljo integriranega sistema.

Porsche Design Chronograph 1 Utility Limited Edition je že mogoče prednaročiti na uradni spletni strani znamke, medtem ko bo od 15. januarja 2024 ura na voljo v trgovinah Porsche Design po vsem svetu ter pri izbranih trgovcih. Cena vojaške kreacije je nastavljena na 11.950 evrov in bo na voljo v le 250 primerkih. Več podrobnosti o časomeru najdete na spletni strani porsche-design.com.

Rocco
foto: Porsche Design

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button