TestiUre

Porsche Design Chronograph 1 – 911 ST

Časomeri so mnogokrat dobrodošli kot lomilci ledu. Ne dobesedno, ampak tistega v prenesenem pomenu, kadar želimo z nekom vzpostaviti dialog. Vpadljiv kronograf iz titana je prodajalcu butičnih vozil še kako padel v oči, saj vpadljiva, a ravno dovolj nepoznana prezenca, nemudoma porodi nešteto vprašanj.

Osvajalska enovrstičnica je bilo ugibanje blagovne znamke zapestne ure. Marsikaj je bilo slišati, a daleč od pravilnega odgovora. Nisem mogel mimo svoje vrline postavljanja sogovornika v zadrego, česar se sicer v sklopu novoletne zaobljube odvajam, ko sem začel lastnika spraševati o poznavanju dela Ferdinanda Porscheja. Ob naštevanju tehničnih dosežkov sem ga ustavil ter pripomnim, če je kdaj slišal za njegov oblikovalski studio. Tisti studio, kjer snujejo čudovita sončna očala, jakne, denarnice, čevlje kot tudi časomere. No, nedavno so celo podpisali sodelovanje s podjetjem Honor, česar se tehnofili uredništva Caranduser že veselimo.

Da ne zaidemo preveč. Ko sem predstavil znamko in model ure, sem gospoda povprašal, kakšne ure pa nosijo kupci njegovih avtomobilov. Odgovor je bil klišejski, čemur sem se nasmehnil in pripomnil, da enostavno ne razumem, kako lastnik tako specifičnega avtomobila na zapestju ”fura” časomer, ki ga nosi sleherni povzpetnež kot malce bolj uspešen fasader.

Govora je o jeklenem konjičku, ki predstavlja sanje vsakega avtomobilskega purista. Ta ekskluzivni model združuje prednosti modela 911 GT3 Touring in srce divjega 911 GT3 RS, kar prinaša edinstveno kombinacijo okretnosti, vozne dinamike ter čudovito podobo. Enako velja za istoimensko uro, ki temelji na osnovi ohišja Porsche Design Chronograph 1. A ostanimo pri avtomobilu.

Porsche 911 S/T je navdih za ime našel v najzmogljivejši dirkaško nastrojeni različici prvega predhodnika. Duh legendarnega prednika prenaša v moderno dobo, s čimer ustvarja unikatno vozno izkušnjo v liniji najbolj slavnega športnega avtomobila. 911 S/T je popolna izbira za maksimalen užitek na odprtih cestah. Za doseganje impresivnih zmogljivosti je 911 S/T zasnovan dosledno lahkotno, saj so za sprednji pokrov prtljažnika, streha in vrata izdelani iz plastike okrepljene z ogljikovimi vlakni (CFRP). Serijsko so na voljo tudi druge lahke komponente, na primer magnezijeva platišča, litij-ionska zagonska baterija in tanjše steklene površine, kar skupaj privede do mase 1.380 kilogramov.

Lahkotno zasnovo so združili z izvrstnim 4-litrskim atmosferskim bokserskim motorjem iz modela 911 GT3 RS, ki proizvede 386 kW (525 KM) in 500 Nm navora ter sodeluje izključno z ročnim menjalnikom s kratkim prestavnim razmerjem. 911 S/T je pridobil novo lahkotno sklopko in enomasni vztrajnik, s čimer je odzivnost motorja še poudarjena, užitek pa povzdignjen na novo raven. Čeprav surove številke zmogljivosti pri tovrstnem športnem avtomobilu niso najpomembnejše, vseeno navduši s pospeškom do stotice v 3,7 sekunde in najvišjo hitrostjo 300 km/h.

911 S/T za razliko od GT3 RS ne nastopa z dirkaško pripravljano aerodinamiko karoserije, temveč je namenjen užitkom na običajnih cestah in je posledično precej bolj eleganten. Notranjost je precej podobna Touringu, z dodatkom školjkastih sedežev iz materiala CFPR, varnostno kletko in možnost izbire paketa Heritage Design, ki poskrbi za edinstveno barvno kombinacijo v slogu originalnega 911.

Kupci tega jubilejnega stroja iz Stuttgarta lahko oplemenitijo vez z ujemajočim časomerom Porsche Design Cronograph 1 – 911 S/T. Tako model 911 S/T (avtomobil) kot ura sta omejena na 1.963 enot, ura pa je na voljo le tistim, ki bodo lastniki novega ‘porša’ 911 S/T generacije 992. In ne, žal člani uredništva nismo postali srečni lastniki jeklenega konjička, ampak smo vsaj za 14 dni dobili možnost doživeti, kakšne vse razvade so omogočene kupcem petičnih vozil.

Kot je v domeni oblikovalskega studia, so vse aplikacije eksaktne. Zapestnico iz titana, ki jo je moč zavoljo sistema hitre zamenjave v hipu zamenjati s priloženim usnjenim paščkom, je izjemno komfortna. Seveda je celokupna lahkotnost zagotovljena zavoljo izbranega materiala – titan. Stekleno peskana površina doda zanimiv zaključek (malce lesketajoč), ki pa se s težavo ujame na ”trak”.

Puristi bodo cenili dodatek emblema ročnega menjalnika na številčnici ter barvne uskladitve roba številčnice z instrumentno ploščo modela 911 S/T. Naslednja ”velikonočna jajčka” pa je rotor mehanizma v obliki dotičnega litega platišča. Viden je skozi hrbtno stran, kjer domuje hišni avtomatski mehanizem, kaliber WERK 01.240, s certifikatom COSC in kronografsko funkcijo flyback. Z 48-urno rezervo energijo navitja in frekvenco delovanja 4 Hz se zdi, da je ta mehanizem popolnoma primeren za kronograf z avtomobilsko tematiko.

Sledi še zaključek začetne misli o izbiri zapestne ure. Razumljivo je, da si tisti ljubitelji, ki si lahko privoščijo eno, dve tri ali celo več ur, vsaj za eno izberejo znamko Rolex. Gre za manufakturo, ki je široko prepoznana (v prenesenem pogledu bolj Volkswagen kot Porsche) in nudi korektne performanse. Res pa je, da težko dojamem, zakaj bi se lastnik Porscheja GT3 RS, Dakar, GT2 ali celo S/T, naokoli fijakal z Rolexom na zapestju. Ja, zagotovo ga mora imeti v svoji kolekciji, še raje kakšnega v rožnatem zlatu, vendar nekakšne butičnosti pa v celotni zgodbi ni.

Spodobi se, če imaš specifičen avtomobil, naj bo zanj rezerviran tudi poseben časomer. Le za tisto priložnost vožnje. Čeprav … ko boste na zapestje poveznili ohišje ure iz titana, ki v premer meri 40,8 mm, se vam bo redko kolcalo po čem drugem. Resnično, Chronograph 1 je poosebitev gospoda Porscheja.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Porsche Design Chronograph 1 – 911 S/T

Ohišje 40,8 mm premer; 15,15 mm višina, ohišje iz titana peskanega s steklenimi kroglicami; 100 m vodotesnost
Številčnica Črna mat številčnica z belimi kazalci in indikatorji. Obroba številčnice v stilu števca vozila 911 S/T. Emblem menjalnika ob 14. uri.
Mehanizem Hišni avtomatski kronografski mehanizem s funkcijo ”flyback”, kaliber WERK 01.240; s premerom 30 mm; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 48 ur; vsebuje 25 draguljev in ima COSC certifikat; rotor v obliki litega platišča modela 911 S/T
Pas Hitro zamenljiva zapestnica iz titana in črni usnjeni pašček
Referenčna številka *možnost izbire
Cena 12.300 €

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button