NoviceUre

Porsche Design Chronograph 1 1972 Limited Edition

Jubilejna zapesta ura ob 50. obletnici Porsche Designa.

Leta 1972 je Porsche Design predstavil svoj prvi časomer, ikonični Chronograph 1, ki je med urarskimi navdušenci dvignil veliko prahu kot prva povsem mat črna ročna ura.

Odločitev za izbiro mat črne barve izhaja iz motošporta, kjer so kokpiti Porschejevih dirkalnikov pogosto bili mat črne barve, s čemer se je preprečil odboj svetlobe na armaturni plošči in s tem vozniku olajšal berljivost instrumentov. Petdeset let kasneje, Porsche Design obeležuje jubilej z izdajo nove omejene serije Chronograph 1 1972.

Ohišje novega modela meri v premer 40,8 mm in 14,15 mm v višino. Izdelano je iz titana, katerega odpornost je izboljšana z mat črno karbidno prevleko. Enak material z matiranim zaključnim slojem je uporabljen tudi na zapestnici z zložljivo zaponko. Hrbtna stran ohišja ima privijačen pokrov iz titana in je vodotesna do tlaka 10 barov oziroma 100 metrov globinskih metrov.

Črna številčnica, zaščitena s sedemslojnim antirefleksnim premazom in na praske odpornim safirnim steklom, poskrbi, da beli poudarki zelo jasno izstopajo za popolno berljivost. Kronografska postavitev podštevilčnic v območjih ur 6-9-12 spominja na instrumentno ploščo modela 911, medtem ko ob 3. uri prostor za prikaz dneva in datuma v tednu.

Zahvaljujoč obdelavi s premazom Super-LumiNova se v temi svetijo indikatorji ur ter kazalci. Za piko na i pa rdeči sekundni kazalec kronografa poudarja športni DNK Porschejeve zapestne ure.

Za pogon skrbi posebej za to izdajo razvit mehanizem podjetja Porsche Design, kaliber WERK 01.140, ki ‘tiktaka’ s frekvenco 28.800 alternanc na uro (4 Hz) ter nudi rezervo energije navitja do 48 ur. Njegovo učinkovito vzdrževanje točnosti časa je potrdil švicarski uradni inštitut za testiranje kronometra COSC.

Porsche Design Chronograph 1 1972 Limited Edition, z referenčno številko WAP0710090N072, je omejena serija na 500 kosov, ki je kljub svoji ceni 6.972 evrov že razprodana.

Rocco
foto: Porsche Design

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button