NoviceUre

Omega Speedmaster Chronoscope

Ura, s katero boste lahko odčitali natančno trajanje določenega pojava.

Švicarski urar je v liniji Speedmaster obudil skovanko Chronoscope. Beseda, ki izhaja iz grških izrazov khronos, kar pomeni “čas” in skopos “opazuj”, ni naključna.

Zgodovina Omege z modeli Chronoscope se je začela leta 1885, ko je njen ustanovitelj Louis Brandt predstavil prvo žepno uro s kronoskopom. To zanesljivo uro z orodji so skozi čas uporabljali zdravniki, vojska in številne druge panoge.

130 let kasneje Omega predstavlja 7 različic modela Speedmaster Chronoscope z izjemno vpadljivo številčnico, katero je možno izbrati v srebrno modri, temno modri ali beli barvi in oksidirani bronasti barvi. Vsak časomer pa se ponaša tahimeterično, telemeterično ter pulzometrično lestvico.

Za lažjo predstavo, kaj pomeni edinstvena grafična podoba ure Speedmaster Chronoscope, jo razčlenimo. Na luneti se tako kot pri klasičnemu Speedmasterju nahaja tahimeterična lestvica, ki meri enote na uro, na primer razdaljo in hitrost kroga okoli dirkališča.

Na številčnici se nahajata telemetrična in pulzometrična lestvica. Telemetri so bili prvotno izumljeni in so jih uporabljale topniške enote za namen merjenja razdalje glede na hitrost zvoka. Ostane še pulzometerična skala, ki služi za merjenje oziroma določanje srčnega utripa osebe. Z lestvico 30 utripov na minuto lahko merite svoj ali srčni utrip bližnjega.

V drobovju ohišja premera 43-milimetrov se nahaja hišni navijalni mehanizem Co-Axial Master Chronometer, kaliber 9908, ki se ponaša s certifikatom METAS in kar 60-urno zalogo navitja. Mehanizem je možno občudovati skozi safirni kristal hrbtne strani, medtem ko je ura na voljo v kombinaciji z usnjenim paščkom ali kovinsko zapestnico. Za nameček je v ponudbi še bronasto zlata različica.

Svežo Omego Speedmaster Chronoscope si lahko ogledate v Omeginem butiku v Ljubljani na Prešernovem trgu. Cena zapestne ure s številčnico z metričnimi funkcijami znaša vsaj 7.700 CHF v kombinaciji z usnjenim paščkom, medtem ko se posebna bronasto-zlata različica ceni na 13.000 CHF.

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button