UreZanimivosti

Omega na dražbi pridobila Speedmasterja Ralpha Ellisona

Ralph Ellison je najbolj znan po svojem nagrajenem romanu iz leta 1952 - Nevidni človek.

Muzej Omega je s ponosom pridobil Omego Speedmaster, ki je nekoč bila v lasti slavnega ameriškega romanopisca Ralpha Ellisona. Sicer je ura na dražbi Phillips v New Yorku požela veliko zanimanja, vendar se bo zgodovinska ura zdaj vrnila v svoj prvotni dom v Biel v Švici, kjer bo razstavljena za obiskovalce muzeja.

Ralph Ellison je najbolj znan po svojem nagrajenem romanu iz leta 1952 – Nevidni človek. Pod vplivom njegovih osebnih bojev je zgodba obravnavala številna družbena in intelektualna vprašanja, s katerimi so se soočali Afroameričani v začetku 20. stoletja. Žanrsko kljubovalni vpliv knjige je požel veliko priznanje in leta 1953 prejel Ellisonovo nacionalno knjižno nagrado za leposlovje – prvi afroameriški pisatelj, ki je prejel nagrado.

Raynald Aeschlimann, predsednik in izvršni direktor Omege, pravi: »V veliko čast mi je vrniti uro Ralpha Ellisona v izvorni domači kraj v Švici. Bil je pisatelj z izjemnim vplivom in človek s tako navdihujočo osebnostjo kot talentom. Ta Speedmaster ga je spremljal skozi dolga leta njegovega izjemnega življenja in bo poseben poudarek v zbirki naše dediščine.«

Speedmaster, ki ga je nosil Ellison (ref. št. ST145.012), je bila dostavljena v ZDA leta 1968, kmalu zatem pa je bil pisatelj med intervjujem fotografiran v Riverside Parku, ko jo je nosil na zapestju. Znano je, da je uro nosil več kot 25 let, vse do svoje smrti leta 1994 – pogosto pod manšeto lepo krojene obleke.

Omegin muzej, ki se nahaja na sedežu znamke v Švici, pripoveduje poglobljeno zgodbo Omege, ki pokriva njeno ikonično dediščino urarstva in inovacij od leta 1848. Poglobljene vitrine, filmi in informativni zasloni obiskovalcem omogočajo resničen vpogled v številne strasti znamke, ki zajemajo vse, od raziskovanja vesolja, do merjenja časa olimpijskih iger in potopov v oceane.

Na ogled so postavljene tudi tiste zelo poznane ure, ki so jih nosili astronavt Gene Cernan, nekdanji predsednik ZDA John F. Kennedy in najljubši vohun na svetu, James Bond.

Rocco
foto: Omega

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button