NoviceUre

Montblanc Geosphere Chronograph 0 Oxygen

Obstaja nekaj situacij, ko si res ne bi želeli, da vam zapestna ura odpove. Na srečo se bo le redko kdo od nas znašel v takšnih situacijah, če sploh kdaj, kot je denimo odhod v vesolje ali potapljanje nekaj sto metrov pod morjem.

Dostopno pa nam je še eno enako zahtevno okolje, kamor lahko zaide vsakdo z malce boljšimi čevlji. Gorništvo ali hribolazenje. Montblancov novi Geosphere Chronograph 0 Oxygen je bil zasnovan ravno za te vrste situacij, saj je med drugim prestal vrhunski alpinističen test – vzpon na Mount Everest. Obenem pa je to tudi prva izdaja modela Geosphere s funkcijo kronografa.

V prvi vrsti ura odlično izgleda. 44-milimetrsko ohišje je narejeno iz titana, kar prinaša lahkoto ter uporabnost, kakor tudi satenasto črna luneta. Čeprav ohišje deluje minimalistično, je številčnica prijeten vizualni nemir. Poznani postavitvi podštevilčnic dvojne hemisfere ob 12. in 6. uri, se premierno pridružujeta števca (12-urni in 30-minutni) kronografa, ki ju dopolnjuje osrednji sekundni kazalec kronografa.

Pod modro ledeno teksturo številčnice Geosphere Chronograph 0 Oxygen je povsem novi Montblancov avtomatski mehanizem, kaliber MB 29-27 s 46-urno rezervo moči. Ne samo, da je prvi Geosphere kaliber s funkcijo kronografa, za nameček ne vsebuje kisika – od tod tudi naziv 0 Oxygen. In čeprav vse skupaj mogoče ne zveni tako impresivno, ker v mehanizmu ni popoln vakuum, saj je v njem še vedno zrak, pozorno preberite naslednje.

Če pomislim na specifične izzive alpinizma, je kar naenkrat vse smiselno. Visoke nadmorske višine vpliva na dramatične temperature razlike zaradi tanjše atmosfere. Posledica je težava z zamegljenostjo številčnice vaše zapestne ure – če ni kisika, ki bi tvoril vodno paro, potem kondenz ne nastane. In še ena zelo skrbno premišljena reč. Brez kisika kovinski deli mehanizma fizično ne morejo oksidirati ali podoben način oslabeti.

Montblanc Geosphere Chronograph 0 Oxygen je omejena izdaja alpinistom posvečenega časomera, ki bo zavoljo svojih tehnikalij zagotovo našel mestu pri zbirateljih. Na voljo jih je 290, cena pa znaša 7.900 evrov. Po več informacij o modelu oziroma k ogledu celotnega portfelja urarske manufakture, vabljeni v pooblaščeni butik Montblanc Slowatch na Mestnem trgu 8 v Ljubljani.

Rocco
foto: Montblanc

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button