TestiUre

Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla

Ura za mulce? Ne ravno!

Če si sposodim besede ikone urarske industrije, g. Jeana-Clauda Biverja, lahko pričnem s tem, da ročna ura že dolgo časa ni namenjena temu, da z njo spremljate čas, temveč odraža vaše počutje, vaš pogled na modo … Če želite samo spremljati točen čas, potem bo tista ura, ki jo prikazuje vaš mobilni telefon povsem dovolj. A, če želite nekaj več … potem vrzite uč na ročno uro, ki bo izrazila … vas!

Tokrat smo se družili s časomerom, ki je požel (zares!) ogromno pogledov in komentarjev – Maurice Lacroix Aikon #Tide Benzilla. Pojdimo po vrsti. Kdo je Benzilla? Benzilla je ulični umetnik iz Bangkoka, ki svoj navdih črpa z ulic Tajske, sodobne pop kulture, glasbe, urbane skejt kulture, za povrh pa često doda ščepec znanstvene fantastike. In ko si zamislite urarsko zgodbo, ki bo drugačna, zanimiva, pa čeprav imate v svojem portfelju predvsem klasične ure, dobite odbito kombinacijo, ki nikakor ne ostane neopažena.

„Ti, kaj pa imaš to za eno otroško uro,“ se je največkrat zastavilo vprašanje, ko so me znanci ustavili na poti. Nekoliko zasmehljiv ton in ciničen nasmešek, sta bila kmalu zradirana z obrazov številnih, le nekoliko razlage je bilo potrebne.

Ker so prestižne znamke prvenstveno namenjene starejšim kupcem, so se pri Maurice Lacroixu odločili, da najdejo svojo ciljno publiko (tudi) med mlajšimi. Seveda starejši kupci niso zaradi sivine v laseh (in bradi), temveč si pri 40-ih in več letih nekoliko lažje omislite časomer, ki vas bo olajšal za nekaj (deset)tisočakov, kot pa v študentskih letih, ko za enega „sirnega“ zbira manjša četica in vleče bakrene novčiče iz vseh možnih lukenj. In ravno ta misel je padla na pamet vodilnim možem Maurice Lacroixa. Zakaj ne bi ponudili mlajšim nadvse kulsko uro, ki bo vstopnica v svet visoke urarske industrije, za povrh pa nosi še izjemno smelo okoljsko sporočilo.

Kaj je pravzaprav tako posebnega pri Aikon #Tide? Maurice Lacroix se je z organizacijo #Tide zavezal, da bodo iz morja okoli tajskih, indonezijskih in filipinskih otokov, na „suho“ potegnili 10 milijonov plastenk, ki bodo dobile novo življenje.

Proces poteka tako, da „rešene“ plastenke razvrstijo, sesekljajo na koščke, operejo in stisnejo na zbirnem mestu ter jih nato prepeljejo v #Tide v Švico. Koščke zmeljejo v manjše granule, katere s pomočjo lastne formule spremenijo v predelano plastiko, ki se uporablja za izdelavo ur.

Maurice Lacroix Aikon #Tide Benzilla je ura, ki zaradi svojih kričečih barv (oranžna in „baby blue“) pritegne pozornost. Oranžno ohišje s premerom 40 mm, črna luneta, črna hrbtna stran ohišja in oranžna zaponka so narejeni iz že omenjenega kompozitnega materiala, pridih prestiža pa doda safirno steklo. Gumirani pašček na katerem je diskretno vgraviran logo blagovne znamke, je zares mehak in bo lepo zaobjel tudi manjša zapestja. Paščki imajo še sistem „easy strap“, ki omogoča hitro in enostavno spreminjanje barvnih kombinacij.

Za odbito podobo številčnice je, kot že rečeno, poskrbel tajski umetnik Benzilla, upodobljeno pa je nekakšno zunajzemeljsko bitje s tremi očesi, ki si je privoščilo počitek. V Benzilli tiktaka kvarčni mehanizem, ki prikazuje ure, minute, sekunde in datum, oba kazalca pa sta tudi luminiscenčno osvetljena – vodotesnost se ustavi pri globini 100 metrov. Velja omeniti, da boste Aikon #Tide dobili zapakiranega v ličen lonček s pokrovčkom, ki ga bodo številni uporabili za “transport” kavnih/čajnih napitkov.

Maurice Lacroix je zasnoval kolekcijo Aikon #Tide z mislijo na mlajše generacije, ki cenijo trajnost, cenovno dostopnost in slog, ki ga ni moč zgrešiti. Če se navežem še na cinične nasmeške. Ko je bilo slehernemu razloženo poslanstvo te ure, se je zgodba zasukala v povsem drugo smer. Kar naenkrat je bila Benzilla „kulska“, je bila zanimivih barv, s ceno 790 evrov pa je tudi izgubila pridih „otroškosti“.

Vsekakor je Benzilla ura, s katero boste izstopali ne glede na starost, z njo pa boste izražali, da ste v trendu, da vam je mar za okolje, hkrati pa bo vsak, ki se vsaj malo spozna na ure vedel, da imate v zbirki še kakšen časomer … ali pa ga boste kasneje zagotovo imeli!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla

Ohišje 40 mm premer; ohišje narejeno iz oranžne reciklirane plastike s črno luneto iz enakega materiala #tide; safirni kristal odporen proti praskam; 100 m vodotesnost
Številčnica unikatna risana tekstura umetnika Benzilla s podobo  zunajzemeljskega bitja s tremi očesi; luminiscenca kazalcev ur in minut; datumsko okno ob 3. uri
Mehanizem kvarčni (baterijski) mehanizem
Pas svetlo moder gumiran pašček z oranžnim logotipom M ter zaponko iz reciklirane plastike #tide; širina 20 mm
Referenčna številka AI2008-50YZA-000-0
Cena 790 €

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button