NoviceUre

Longines Spirit Flyback

Obuditev hišne komplikacije v pilotski klasiki.

Najstarejša urarska blagovna znamka, ki svojo zgodbo piše že od leta 1832, bo v letošnjem letu postopoma razkriva zapestne novosti, katere so bodo poklonile kolekcijam Conquest, Dolcevita, Heritage, Master, Spirit Zulu in Ultra-Chron. Prva od spomladanskih novosti je Longines Spirit Flyback, ki je moderna reinkarnacija prvega Longinesovega serijskega kronografa s funkcijo flyback iz leta 1925.

Najverjetneje ste opis funkcije že zasledili v kakšnem od urarskih prispevkov, kjer sekundni kazale kronografa flyback dobesedno ‘poleti nazaj v izhodišče’ ‘ s pritiskom spodnjega gumba za ‘reset’, na desni strani ohišja. Medtem ko je pri ‘navadnih’ kronografih za merjenje novega časa kroga potrebno ustaviti kazalec kronografa, ga ponastaviti ter nato znova zagnati, se kazalec kronografa flyback s pritiskom na en gumb nemudoma vrne v izhodišče in začne z merjenjem novega kroga. Ta funkcija je svoj razcvet doživela na dirkališčih, kjer je omogočala natančna merjenja krogov.

Longines Spirit Flyback se ponaša z različnimi oblikovnimi detajli pilotske tematika, z mislijo na vsakodnevno uporabnost in malce vintage pridiha. Obenem je ura tudi poklon prvemu človeku, ki je preletel južni tečaj, Richardu Byrdu. V tistem času je na svojih nevarnih ekspedicijah nad Antarktiko nosil kronograf Longines 13ZN flyback.

S tehnične plati je ohišje modela narejeno iz nerjavečega jekla in v premer meri 42 mm, medtem ko debelina znaša zajetnih 17 mm. Kljub safirnemu steklu na hrbtni strani ure, se ohišje ponaša s 100 m vodotesnosti. Skozi steklo je, poleg satenastih, mat in poliranih zaključkov, moč ozreti delovanje avtomatskega mehanizma, kaliber L791.4, ki je odporen na magnetna polja, opremljen s silikonsko uravnoteženo vzmetjo ter ima 68 ur rezerve energije navitja. Za nameček se rotor mehanizma postavlja z delno gravuro globusa.

Izbirali boste lahko med modro ali črno številčnico, obe s teksturami v stilu sončnih žarkov. Z barvo številčnice sovpada barva vrtljive keramične lunete, medtem ko je na ohišje možno pripeti jekleno zapestnico, rjav usnjen pašček, moder tekstilni pašček ter bež NATO pašček. Cena Longines Spirit Flyback znaša 4.200 evrov za izvedbo s paščkom oziroma 100 evrov več, če se odločite za jekleno zapestnico. Za več informacij o modelu in nakupu se lahko zglasite v butiku Longines na Wolfovi ulici v Ljubljani.

Rocco
foto: Longines

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button