NoviceUre

Kurono Tokyo 34mm ‘Calligra’ Special Project

Breguetove številke kot novost v repertoarju.

Ime “Calligra” izhaja iz kaligrafije in se nanaša na premierno uvedbo Breguetovih številk. Številke Breguet je prvi razvil Abraham-Louis Breguet in so postale sinonim za razred in prefinjenost v urarstvu.

Asaoka je za “Calligra” ročno narisal lastno interpretacijo Breguetovih številk, pri čemer je ohranil vse ključne značilnosti sloga, vključno s tem, kje se črte srečajo ali ne, kot tudi celotno zasnovo, ki je nekje med kurzivom in tiskom.

Utemeljitev za sprejetje Breguetovih številk je zanimiva tudi zato, ker izhaja iz Asaokinega nezadovoljstva z načinom, na katerega je videti večina pisav, ko so razporejene v krožni obliki okoli številčnice ure. Tradicionalne arabske številke so bile zasnovane tako, da so predstavljene v ravni črti “123456789” in se berejo od leve proti desni, niso ločene na različnih ravneh in se berejo v krogu. Vendar pa so bile Breguetove številke ustvarjene posebej za branje na številčnici ure, zato ni vizualne disjunkcije. Skratka, samo izgledajo prav.

V igri so tri različice posebnega projekta 34 mm ‘Calligra’: Dark MOP, Stark Black in Silver White. Vse različice so izdelane iz nerjavečega jekla s premerom ohišja 34 mm. Starodobne velikosti so morda trenutno v prevladi. Pod številčnico je nameščen kaliber Miyota 90S5, japonski avtomatski mehanizem s 40-urno rezervo moči in natančnostjo -10/+30 sekund na dan. Slednje niti približno ni tako prestižno kot ostala mojstrska dela Hajimeja Asaoke, vendar ima “Calligra” ceno 1.100 evrov v primerjavi s 25.000 evrov +. Torej za to ceno je Miyota v redu.

Rocco
foto: Kurono

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button