NoviceUre

Kompaktnejši Spirit Zulu Time za sleherno zapestje?

Longines predstavlja pomanjšano različico ekstremno priljubljenega pilotskega časomera.

Dobro leto nazaj je švicarski proizvajalec obogatil dediščinsko kolekcijo Spirit z modelom Zulu Time. Zavoljo zavidljivih specifikacij, možnosti prikaza dveh časovnih pasov ter privlačno ceno, je med urarskimi navdušenci kar pošteno završalo.

A kot pravijo, hudič tiči v detajlih. Ena vidnejših ”težav” bila velikost ohišja. Čeprav je v premer merilo solidnih 42 mm, so se ušesa (ang. lugs) v dolžino raztezala več ko 52 mm, kar pa je pri marsikomu pokvarilo prezenco ure na zapestju. Le-to pa bi lahko zdaj popravila nova, pomanjšana, kolekcija Zulu Time, ki poleg manjših gabaritov, prinaša še všečno dvo-materialno kombinacijo.

Še malce zgodovine. Leta 1908 je Longines izdelal svojo prvo žepno uro, ki je omogočala prikaz dveh časovnih pasov, z dvema kazalcema na številčnici, katera sta označevala čas na vzhodu (v Turčiji) in zahodu (Franciji). Svojo prvo zapestno uro z dvojnim časovnim pasom (GMT) pa je švicarska znamka izdelala leta 1925. Ta se je ponašala z zastavo Zulu na številčnici, ki se nanaša na črko “Z”, katera označuje univerzalni koordinirani čas (UTC) za letalce in vojsko. Kolekcija Longines Spirit Zulu Time se poklanja ravno tej zgoraj opisani bogati zgodovini, kot popolnoma sodobna ura z najnovejšimi zmogljivostmi, da izpolni zahtevna pričakovanja današnjega popotnika.

V notranjosti 39-milimetrskega kovinskega ohišja z debelino 13,5 mm se nahaja avtomatski mehanizem, kaliber L844.4, ki deluje 25.200 alternancami na uri, nudi do 72 ur rezerve energije navitja ter se ponaša s kronometer certifikatom COSC. V skladu z zgodovinsko prakso podjetja Longines, je tudi na številčnici manjšega modela Zulu Time 5 zvezdic, ki nakazujejo, da je mehanizem predmet najvišje kvalitete.

Glede na zasnovo ure je logično, da je čas mogoče nastaviti neodvisno od kazalca GMT, medtem ko dvosmerno vrteča keramična luneta z oznakami 24 ur, omogoča uporabniku sledenje ”gostujočemu” časovnemu pasu. V ponudbi so 3 barvne različice številčnic, in sicer mat črna, peskana antracitna ter modra z učinkom sončnih žarkov. Ne manjka možnost kolobarjenja med rjavim, bež in modrim usnjenim paščkom oziroma kovinsko zapestnico. Skupno kupec izbira med 8 različicami, vključno z modelom z zlato luneto ter krono.

Pomanjšano kolekcijo Longines Spirit Zulu Time 39mm si bo kmalu mogoče pobližje ogledati v butiku Longines na Wolfovi ulici v Ljubljani. Cena kovinske izdaje ohišja v kombinaciji z usnjenim paščkom znaša 3.200 evrov, medtem ko je opcija kovinske zapestnice 150 evrov dražja. Dvo-materialna kombinacija ima vstopno ceno 4.450 evrov v primeru izbire rjavega ”nato” paščka ter 4.600 evrov pri izbiri zapestnice.

Rocco
foto: Longines

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button