TestiUre

IWC Portofino Perpetual Calendar IW344601

Pilotski kronografi so zadnja leta prepoznavni izdelek švicarske manufakture, locirane ob Renskih slapovih. Najvkljub pestri ponudbi petičnih kompozicij materialov ohišij, sem se kot urarski navdušenec, predvsem pa simpatizer znamke iz Schaffhausna spraševal, ali je to res njihov pravi in hkrati najboljši kurz za plovbo?

Dejstvo je, da se pilotski tip ure sila hitro vzljubi. Le poglejte zapestja mimoidočih. Potapljač ali pa pilot, sta nekakšni prvi, ziheraški, izbiri za začetek kolekcije. Vprašanje je, če je smiselno v ponudbi imeti toliko različic ”enakih” pilotskih ur, katerim sledijo še limitirane, specialne ter jubilejne izdaje. Pravcati kaos, ki je razmahnil že nemalo katero blagovno znamko.

Na srečo je IWC v začetku leta 2023 popravil priokus. Obudil je ikono. Ingenieur. Prvinska kreacija horološkega dizajnerja Geralda Gente. Dodobra je dvignil urarski svet, predvsem s cenovno pozicijo, ki se je marsikomu zdela absurdna. No, sam sem se ob koncu poletja v ”hišnem tovarniškem butiku” prepričal, da vsega pa res ne gre verjeti kavč komentatorjem. Hkrati pa sem med tem obiskom butika in muzeja dojel, da ima znamka še enega asa v rokavu. Nekaj, kar si marsikatera znamka še kako želi v svojem portfelju. Komplikacije ali zapletene mehanizme.

V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja se je glavni urar manufakture IWC, Kurt Klaus, odločil, da bo številne nepravilnosti gregorijanskega koledarja prenesel v mehanski program za ročno uro. Njegov inovativni večni koledar je v skladu z IWC-jevim pragmatičnim pristopom k inženirstvu vseboval zelo malo delov, vse njegove prikazovalnike pa je bilo mogoče nastavljati s krono.

Prvič je bil zaplet večnega koledarja predstavljen v zapestni uri Da Vinci leta 1985 in je prikazoval datum, dan, mesec ter leto s štirimi številkami in lunino meno. Za razliko od drugih večnih koledarjev, pri katerih je bilo treba vsak prikazovalnik nastaviti posebej, je Klausov domiselni mehanizem uporabljal mehanizem datuma kot vir energije za aktiviranje celotne verige zobnikov ter premikanje vseh prikazovalnikov naenkrat. Modul je sestavljen iz le 81 delov – kar je za časovni modul QP zelo malo – in ponuja visoko stopnjo avtonomije. Pametni mehanski program je sposoben prepoznati različne dolžine mesecev in prestopnih let, zato ga je treba prilagoditi le vsako stoletno leto, ki preskoči prestopno leto: 2100, 2200 ter 2300. Prikaz lunine mene iz masivnega zlata je tako natančen, da po 577,5 letih odstopa od dejanske faze Lune le za en dan!

Fascinantno, mar ne! Še bolj fascinantno pa je to, da se je ta opevani mehanizem zdaj naselil v eno manjših in zelo elegantnih ur. Kolekcija Portofino je svoj primat doživela leta 1984, ko so snovalci želeli z njo privabiti še damsko populacijo. Dandanes so meje med žensko in moško uro precej zabrisane, osnova za izbiro pa se nekako pretiče premera ohišja ter celostne elegance. Kar je zanimivo, da so že takrat predvideli dobra sorazmerja ohišij, katerih se IWC poslužuje še danes. Tako kolekcija Portofino zaobjema vse od 34 mm pa tja do 45 mm, kjer se nahaja ročno navijalni model, ki je leta 1993 veljal za najtanjšo uro iz portfelja.

Preizkušeni Portofino s premerom 40 mm ohranja vse oblikovalske elemente. Res da jih ni veliko, vendar so ravno tisti ključni. Popolnoma okroglo polirano ohišja ustvari eleganten videz, kljub temu, da je paket debel 12,7 mm. Še vedno ura lepo zdrsne pod rokav. Najbolj izstopajoč element pa so ušesa, ki še vedno delujejo, kot da bi jih nekdo naknadno privaril na ohišje. Namerno, saj sporočajo ravno to. Namreč, če bi uro zavrteli za 90° v nasprotni smeri urinega kazalca, bi ob odstranitvi paščka ter ušes, dobili prezenco žepne ure.

Pravo nasprotje zasnove ohišje pa je izgled srebrne številčnice. Simetrična kompleksnost, bi dobro povzela situacijo. Še vedno je moč odčitati čas. Glede na svetlobo, je občasno potrebno vložiti malce več truda, za odčitek točnih minut. Luminiscenco boste iskali zaman. V bistvu zanjo ni potrebe, saj je namen ure popolnoma drugačen kot pri funkcijskih časomerih. So pa kazalci in indikatorji prevlečeni z rodijem.

In kako se lotimo odčitka ostalih funkcij. Prikaz datuma je lociran na podštevilčnici ob 3. uri. S podštevilčnice z nasprotne strani boste odčitali dan v tednu. Informacija o mesecu se nahaja ob 6. uri, kjer je moč preveriti še pozicijo lune, medtem ko boste v majhnem okenčku podštevilčnice ob 9. uri našli ključ do prestopnega leta. Pri tej izvedbi večnega koledarja boste zaman iskali izpis letnice. Sklepam, da ga na številčnico niso umestili zavoljo uravnoteženosti izgleda. Detajl, ki ga boste osebe z OCD še kako cenile.

V notranjosti ure se pod razstavno zadnjo stranjo ohišja nahaja avtomatski mehanizem, kaliber 82650, ki ga krasijo okrogle Côtes de Genève, perlage ter delno odprt rotor, ki ne preveč ovira pogleda pod uro. Kaliber, ki dodatno izpopolnjuje tisto, kar je prvotno razvil Kurt Klaus, ponuja 60 ur rezerve energije navitja, kar med nošenjem dodatno podpira zelo učinkovit sistem dvosmernega navijanja Pellaton.

Kaj pa nošnja? Glede na to, da gre za ”zgolj” 40 mm premer, sem bil sprva skeptičen, kako bo reč izpadla na moji šapi, s premerom zapestja dobrih 20 cm. Kako se vam zdi?

Z delno gotovostjo lahko trdim, da se ura počuti domače v vseh okoliščinah, tudi kadar se nosi v kombinaciji kratke majice in kratkih hlač. Na plaži, v koktejl baru. Svojo vlogo pa še kako dobro odigra v poslovnem svetu, kadar sta na sporedu srajca in suknjič.

Dolgovezenje o zapletenem servisnem postopku ter potencialnem nerodnem premiku mehanizma med nastavljanjem je popolnoma nesmiselno. Obremenjevati se z malenkostmi je tako absurdno kot debata o porabi Mercedesov oddelka AMG. Najverjetneje si ga lastnik ni omislil zato, da bi z njim podiral rekorde na ”verbrauch turih”?

Ekskluziva stane. Čeprav je tale Portofino v redni prodaji, njegova izdelava ni samoumevna. Za preprosto obliko se skriva urarski izum, ki poleg svoje ekstravagance predstavlja češnjo na horološki torti. Če vam denarnica dopušča in je razum že pred časom zavil na stran pota, si jo le privoščite. S servisom in ponastavitvijo se bodo leta 2100 tako ali tako ukvarjali šele vaši nasledniki!

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – IWC Portofino Perpetual Calendar IW344601

Ohišje 40 mm premer; 12,7 mm višina, kovinsko ohišje, polirano; 50 m vodotesnost.
Številčnica Srebrna prevleka – kazalci in indikatorji s prevleko rodija; prikaz dneva in prestopnega leta ob 9. uri, datum s kazalcem ob 3. uri, mesec in lunina mena ob 6. uri.
Mehanizem Avtomatski mehanizem, kaliber 82650; deluje z 28.800 alternancami na uro / 4 Hz; zaloga energije navitja znaša 60 ur, za katerega skrbi hišni sistem Pellaton.
Pas Modri pašček iz telečje kože z jekleno metuljasto zaponko.
Referenčna številka IW344601
Cena 26.700 €

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button