TestiUre

IWC Pilot Chronograph Edition “Le Petit Prince”

Odločitev za nakup prestižne ure se le redko sprejme hipoma. Največkrat gre za večmesečno raziskovanje s poizvedovanjem za informacijami in kasnejše primerjanje modelov različnih znamk. Vse to z namenom, da najdemo tisti pravi časomer zase. Ampak, ali je temu res tako?

Urarski mediji ter vplivneži na dolgo in široko diskutirajo okoli izbire perfektne ure za svoje zapestje. Vendar, ali perfektnost oziroma ”tista prava” sploh obstaja?

Težko je v urarskem svetu, kjer se prepletajo čustva in sanje, ostati objektiven. Vendar, bolj kot preferiranje znamk in modelov, je naloga vplivneža (medija), da bralcem predstavi dejstva, pred katerimi bi lahko bili pri nakupu zaslepljeni. Recimo to, da je najprej dobro razumeti razliko med kvarčno in mehansko uro, poznati stile zapestnih ur, dimenzijska razmerja ter nenazadnje kratko zgodovino posameznih znamk.

In če ste na zgornje parametre odgovorili, da vam je blizu pilotski stil ur, ne želite več menjavati baterij, se poistovetujete z ambasadorji znamke in imate veliko zapestje, vsekakor ne smete spregledati izjemno všečnega modela IWC Pilot Chronograph Edition “Le Petit Prince”.

Kot že samo ime pove, se izdaja navezuje na svetovno znano otroško (tudi za velike otroke) pripoved Mali princ, avtorja Antoinea de Saint-Exupéryja. Knjiga izdana leta 1943 je do zdaj bila prevedena v več kot 200 jezikov, zato vam bo najbrž znan tale citat: ”Bistvo je skrito očem. Kdor želi videti, mora gledati s srcem!”

”Le Petit Prince” bazira na 43-milimetrskem ohišju pilotske linije IWC in se od ostalih primerkov izdaj razlikuje po unikatni modri barvi številčnice, ki se ponaša z učinkom sončnih žarkov. Naslednja posebnost je rjav pas iz telečjega usnja obdan z belimi šivi, medtem ko za piko na i poskrbi gravura na hrbtni strani ure s prikazom akterja pripovedi – Mali princ.

Vsekakor se dimenzijsko ura uvršča med večje ure, saj ima ohišje zajetno debelino 15,4 milimetra, razdalja med ušesi (lug to lug) pa znaša 54 milimetrov. Na moje zapestje z obsegom 20 centimetrov se ura dobro poda in posledično ne deluje ne prevelika ne premala. Za to uro priporočam obseg zapestja vsaj 16 centimetrov, saj lahko v nasprotnem primeru ušesa pogledajo preko zapestja, kar pa ni najbolj estetsko.

Na desni strani brušenega ohišja s poliranimi robovi se zgoraj in spodaj nahajata gumba kronografa ter privijačena krona. Slednja poleg varnostne funkcije, doda nekaj metrov vodotesnosti na odmerjenih 60 metrov. A sklepam, da takšna ura ne bo videla kaj več od kaplje dežja.

V notranjosti ure ”bije” avtomatski mehanizem kaliber 79320. Ta bazira na ETA osnovi in omogoča enosmerno navijanje s katerim se lahko shrani do 42-ur rezerve energije. Mehanizem ima 240 komponent, njegove vidne funkcije pa so prikaz ur, minut, sekund, datuma in dneva ter seveda funkcija kronografa.

IWC Pilot Chronograph ”Le Petit Princ” je ura namenjena uporabi na dnevni bazi. Kljub temu, da se na paščku nahaja klasična zaponka, nameščanje ne zahteva veliko truda, kar prav tako lahko potrdim za nastavitev datuma in ure. Tega z redno nošnjo ne bo potrebno vsakič nastavljati, saj je zaloga energije točna in shrani (zdrži) prej kakšno uro več, kot manj. Če bi vas skrbelo uničenje paščka z zaponko, pa pri IWCju ponujajo možnost dokupa zaponke v obliki metulja.

Poglavitna stvar časomera z bogato zgodbo je izgled. Uravnotežena številčnica z arabskimi številkami in velikimi kazalci omogoča enostaven odčitek časa, a hkrati ni prav nič postavljaška. Precej dobro skrije svoje prestižno poreklo in tudi zdrsne pod večji (daljši) rokav. Od uporabnika ne zahteva vsakodnevne nošnje svečane obleke, ampak se izvrstno poda srajci, majici, kavbojkam kakor tudi ”pilotski” vetrovki. Skratka, ura paše skorajda na sleherni stil oblačenja.

Dobro je še vedeti, da ima ura 2-letno garancijo, na katero IWC doda še 6 let, če dotični kupljeni model registrirate na njihovi spletni strani. Ura je dostavljena v usnjeni potovalni torbici, ki je lepo zapakirana v veliko škatlo s predalčkom z navodili, garancijsko kartico ter krpo za čiščenje.

Za 5.900 evrov z nakupom IWC Pilot Chronograph Edition “Le Petit Prince” prejmete več kot ”tisto pravo” uro. Z njo pride odlična izhodiščna zgodba, katere pa enostavno ne gre prepustiti tehničnim podatkom ali primerjavi.

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – IWC Pilot Chronograph Edition “Le Petit Prince”

Ohišje 43 mm premer; 15,4 mm višina; 54 mm razdalja med ušesi (lug to lug); kovinsko ohišje – brušeno in polirano; 60 m vodotesnost
Številčnica modra številčnica z vzorcem sončnih žarkov
Mehanizem kaliber 79320, avtomatski, samonavijalni; 25 draguljev, 240 komponent; 28.000 alternacij na uro; 42-urna rezerva energije; dekoracija Côtes de Genève
Pas rjavi usnjeni pas iz telečje kože, širine 21 milimetrov
Referenčna številka IW377714
Cena 5.900 €

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button