NoviceUre

IWC Big Pilot’s Watch 43 Tourbillon Markus Bühler

Markus Bühler daje prvencu iz leta 2008 novo podobo ter zanimiv preobrat.

V začetku 21. stoletja se nastajale nenavadne in čudovite horološke komplikacije. Eden od urarjev, ki je želel preizkusiti svoje zmožnosti, je bil Markus Bühler, ki je leta 2003 za IWC izdelal prototip ure s turbinsko sekundno podštevilčnico, kot poklon pilotskemu poslanstvu.

Kultni kos, ki so ga leta 2008 izdelali v omejeni izdaji 12 kosov, je postal sveti gralov zbirateljev pilotskih ur. Neverjetno redek in samosvoj časomer je bil zgrajen na osnovi mehanizma Unitas, kar je zagotovo pustilo grenek priokus za stenami manufakture. No, 20 let kasneje švicarski urar obuja spomine in dodaja tisto piko na i.

Na videz je nova ura zelo podobna originalu, kar je smiselno. Big Pilot je skoraj nespremenjen od svojega nastanka, zato se v zadnjem desetletju in pol ni kaj dosti spremenila. V resnici se z novo kreacijo spremenila le mehanika. Premierno je mehanizem Unitas, Markus Bühler postavil pri načrtovanju, zato ni bilo veliko možnosti za eksperimentiranje zunaj tega delovnega okvira. Zdaj pa je IWC pristavil hišni mehanizem, kaliber 82905, ki omogoča implementacijo turbine v sekundno podštevilčnico, le da je tokrat ta nadgrajena v ”leteči” minutni tourbillon.

Turbina je izdelana iz titana, da se omeji teža kletke tourbillona, v katero je vgrajena. Zabavno dejstvo: celoten sklop tourbillona tehta le 0,663 grama. Poleg tega ima mehanizem 80-urno rezervo energije navitja, ki se dobro oskrbuje zahvaljujoč sistemu navijanja Pellaton. Vse omenjeno je velik napredek v primerjavi s starim modelom Unitas.

Sicer pa je to Big Pilot, ki ga vsi poznamo in imamo radi. 43-milimetrsko ohišje iz nerjavečega jekla, čebulna krona in preprosto čitljiva številčnica so del preizkušene estetike letalske formule. Čeprav bodimo iskreni, zaplet flying tourbillon ni ravno nekaj, kar bi pričakovali v uri, narejeni za resne opravke.

IWC bo tokrat izdelal 51 primerkov časomera Big Pilot’s Watch 43 Tourbillon Markus Bühler. Eden bo v lasti kreatorja, medtem ko ostalih 50 nosi etiketo s 125.000 švicarskimi franki.

Rocco
foto: IWC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button