TestiUre

Doxa Sub 200 C-Graph Caribbean

V tem letnem času je glavna tematika pogovora lokacija poletnega oddiha in medtem ko si večina beli glavo kako vso kramo spraviti v in na trendnega mestnega terenca, se sam ukvarjam s precej bolj pomembnim vprašanjem – katera ura mi bo v času dopustovanja delala družbo na zapestju?

Sklepam, da med ljubitelji ur nisem edini, ki bi se soočal s tem vprašanjem. Namreč, na dopust pač ne moreš odnesti škatle s kolekcijo časomerov, saj je kot prvo prostorsko potratno in kot drugo sila nevarno. Dnevno svetovne medije preplavljajo novice o krajah luksuznih ur, v katerih se zagotovo ne bi rad znašel. Posledično je potrebno skrbno premisliti, kakšen časomer nadeti na roko. Dobro je, če ima vsaj nekaj 100 metrov vodotesnosti. Mogoče ni slaba izbira kovinska zapestnica ali pašček iz kavčuka ali še bolje, možnost zamenjave le-teh. Še kakšen parameter?

Našteti filtri v naboru pustijo pretežno zapestne ure potapljaškega tipa. Ure, ki so poleg pilotskih najbolj pogoste, zato je specifikacijsko gledano seznam možnosti sila obširen. Res pa je, da ljubitelji v sleherni uri iščemo zgodbo in sam sem si kot idealen dopustniški časomer želel nekaj z arhivskim izgledom, s funkcijo kronografa ter dejanskim pomorskim poreklom. In bolj kot ne po naključju, smo v uredništvo v tem terminu prejeli na preizkus čudovito karibsko Doxo s funkcijo kronografa. Seveda se bere kot marketinško zastavljena zgodba, a če bi objavil posnetek zaslona mojih zadnjih iskanj s spletnih marketov, bi zagotovo ozrli moj priljubljen stil …

Za Doxo ste najverjetneje že slišali. V majhnem mestecu Le Locle, v švicarskem gorovju Jura, je leta 1889 nastala znamka, katere ime v grščini pomeni slavo. Slednjo je manufaktura kaj hitro požela, saj so izdelovali izjemno kvalitetne časomere z zahtevnimi komplikacijami. Med drugim so že leta 1908 predstavili patent mehanizma z 8-dnevno zalogo energije navitja, ki se je kasneje pojavil v uri armaturne plošče vozil Bugatti. Kasneje se je znamka obrnila k športnim in potapljaškim uram, ki so bile zasnovane skupaj s potapljaško legendo Jacques-Yves Cousteau.

Vsekakor gre to podvodno prvinskost zaznati tudi pri Doxi Sub 200 C-Graph Caribbean. Kovinsko ohišje z brušenimi in poliranimi detajli v premer meri 45 milimetrov, medtem ko razdalja od ušesa do ušesa znaša 49 milimetrov. K impozantnosti pripomore še debelina ohišja s 17,15 milimetri, katere velik del obsega kupolast safirni kristal nad številčnico. Desno stran ohišja zapolnjuje osrednja velika privijačena krona z logotipom oranžne ribe, ki ju obdajata dva gumba za upravljanje kronografa ter kovinski pokrov ohišja z gravuro ribe (logotipa) v vodi.

Proporcem potapljaške ure nimam kaj dosti očitati, saj dobro sede na zapestje in kljub svoji veličini, ob premikanju roke med opravili ohišje ne prevaga z vrha zapestja. Slednje je pogost pojav, kadar ohišje obdaja lahkoten pašček, kot je tale preizkusni iz kavčuka. Ampak, v dotičnem primeru temno moder FKM gumijast pašček s teksturo riževih zrn ter zaponko s simbolom ribe Doxa pripomore k dobremu prileganju različnim obsegom zapestij. Tako ura deluje suvereno na zapestju premera 20 centimetrov, kakršno je moje, ter vse tja do 15 centimetrov, saj zavoljo kratkih ”ušes” oziroma nastavkov za pašček na manjšem zapestju ne deluje ravno kot stenska ura.

Navduši temno modra številčnica s tri-compax postavitvijo podštevilčnic kronografa, ki s kromom obdanimi kremnimi indikatorji ur kot kazalci ustvari pridih potapljaških časomerov iz 50. let prejšnjega stoletja. Krem barva je v bistvu ustvarjena od luminiscenčnega materiala, s katerim je vse skupaj prevlečeno, vključno s 60-minutno skalo na luneti. Slednja se ponaša z modrim keramičnim vložkom ter 120 točkovnim enosmernim vrtenjem.

Potapljaško uro poganja predelan velikoserijski avtomatski mehanizem, ki se pohvali s solidno 56-urno zalogo energije navitja, kar povsem zadostuje, če za kakšen dan na dopustu snamemo uro z zapestja in jo postavimo v priročno šatuljo, s katero je uro dostavljena.

Še ena omembe vredna zadeva je popularna kot tudi higienska poteza izbire paščka iz kavčuka, katerega se po intenzivni aktivnosti enostavno opere z vodo. S sistemom enostavne menjave paščkov pa je mogoče urin karakter umiriti z namestitvijo nato ali usnjenega paščka oziroma kovinske zapestnice.

Posledično model Sub 200 C-Graph Caribbean ni le dopustniška ura, ampak je izredno simpatičen ”delovni konj”. No, glede na izgled, maso in prezenco bi ji lahko rekli kar suverena zapestna ura s kančkom prestiža za vsakdan in skorajda vsako priložnost, saj se Doxa poleg družbe neoprena, zelo dobro pozira z rokavom zlikane srajce, najljubšega zimskega puloverja ali udobnih domačih kratkih hlač.

Doxa Sub 200 C-Graph Caribbean je med dražjimi modeli proizvajalčevega portfelja, a to tudi opravičuje. Definitivno se uvršča med resne konkurente, kadar govorimo o nakupu vstopnice v svet prestižnih ur, saj se ponaša z bogato urarsko kot tudi potapljaško zgodovino. Če še vedno ne veste, kako boste naložili dopustniško prtljago v avtomobil, vam tega odgovora žal ne morem podati. Kar pa se tiče izbire zapestne ure …

Rocco
foto: caranduser.com

SPECIFIKACIJE – Doxa Sub 200 C-Graph Caribbean

Ohišje 45 mm premer; 17,15 mm višina, razdalja ”lug to lug” 49 mm, kovinsko ohišje, brušeno in polirano; 200 m vodotesnost
Številčnica Temno modra, tri-compax postavitev podštevilčnic; modro-zelena luminiscenca kazalcev, indikatorjev ur in 60-minutne skale na luneti
Mehanizem Avtomatski kronografski mehanizem; 28.800 alternanc na uro; 27 draguljev; zaloga energije navitja znaša 56 ur; Doxa dekoracije
Pas Temno moder FKM gumijast pašček s teksturo riževih zrn ter zaponko s simbolom ribe DOXA; sistem menjave paščkov; širina 20 mm
Referenčna številka 798.10.201.32
Cena 2.650 €

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button