UreZanimivosti

Dnevnosobna Piaggio Vespa

Pregrešno draga Vespa za ljubitelje motociklov in prestižnih ur Rolex.

Skorajda je ni reči na tem planetu, ki je Google ne bi poznal. Grob opis v iskalno vrstico in med zadetki se nemudoma pojavi vsaj približek iskanega. A to pot, se je ameriški stric uštel. Ta unikat, ki se nahaja na slovenskih tleh, še ni dobil svoje digitalne enkripcije.

Ne verjamete? Kar vtipkajte besede Piaggio, Vespa in Rolex. Prikazani zadetki bodo najverjetneje naše uredniške fotografije, ob poplavi naključno nabranih približkov širom sveta. Zakaj je temu tako? Preprosto, ker je Vespa s fotografij delo restavratorja, ki je z umetniškim delom združil dve globalno prepoznavni blagovni znamki. In ker malce osnov nikomur ne škodi, pojdimo lepo po vrsti.

Piaggio Vespa, pogosto imenovana preprosto Vespa, je ikonična italijanska znamka skuterjev, ki so s proizvodnih trakov prvič zapeljali leta 1946. Dvokolesniki so znani po svojem klasičnem in zimzelenem oblikovanju, ki vključuje prepoznavni enodelni okvir, ki omogoča enostaven nastop in sestop, ter prednjo masko z okroglo lučjo na krmilu. Praviloma so jih gnali prostorninsko manjši, a učinkoviti motorji, medtem ko motorji kot celota slovijo po enostavni okretnost. Vespa ima bogato zgodovino in je postala simbol države Italije, kot tudi svetovna ikona italijanskega življenjskega sloga. Skozi leta je postala priljubljena po vsem svetu, tako za dnevno vožnjo v službo kot za vikend ljubiteljsko vožnjo, kar Vespo kuje v modno izbiro sveta dvokolesnikov.

V umetniško zgodbo posledično ne čudi komponiranje švicarske znamke prestižnih ur Rolex, ki je bila ustanovljena leta 1905 in je pustila neizbrisen pečat v svetu urarstva. Zapestne kreacije so znane kot produkt izjemne obrtniške spretnosti ter so postale pojem večnega oblikovanja. Znamka je zgodovino napisala s pionirskim ohišjem Oyster, s čemer je leta 1926 ustvarila prvo vodotesno ohišje na svetu. Leta 1931 je Rolex predstavil avtomatski mehanizem pod imenom Perpetual, kar opisuje funkcijo samodejnega navijanja mehanizma, ki je revolucioniral urarsko industrijo. Poleg tega so Rolexove ure spremljale zgodovinske ekspedicije, kot je prvi uspešen vzpon na Mount Everest leta 1953, kjer so pokazale svojo vzdržljivost in natančnost. Rolexov Deep Sea Special je preživel ogromen pritisk Marianskega jarka leta 1960, s čemer je postavil svetovni rekord v globinskem raziskovanju.

Rolex Cosmograph Daytona, predstavljen v šestdesetih letih, je postal motošportna ikona. Rolex Submariner, premierno lansiran leta 1953, je bila ena prvih potapljaških ur, ki so ponujale vodotesnost do 100 metrov. Neskončno prizadevanje za natančnost je vidno v Rolexovih urah, ki so vse certificirane kot kronometri s strani Uradnega švicarskega inštituta (COSC). Dejstvo je, da je Rolex sinonim za luksuz, natančnost in inovacije, kar dandanes pričajo tudi prodajne številke ter čakalne dobe za nakup dotičnih zapestnih modelov.

Za razliko od dolgih čakalnih dob, pa boste tole Vespo pravzaprav težko kupili, saj sta bile ustvarjeni le dve. 2! Ena od njih se nahaja v Sloveniji in je sicer na voljo za potencialnega kupca, a o tem nekoliko kasneje, saj je dobro vedeti, čemu je ta stvaritev sploh namenjena.

Kreator je legendarno Piaggio Vespo 50 popolnoma restavriral, do slehernega vijaka. Pri tem pa je dobil idejo, da bi lahko v zgodbo vkomponiral znamko Rolex in skuter naredil kot razstavni eksponat. Posebnost je kovinska čokoladno rjava barva, ki se izjemno dobro ujema s pozlačenimi poudarki, kateri so navadno kromirani.

Izstopa usnjeni sedež z logotipom krone. Vzorec se nadaljuje na ročicah krmila in na usnjeni vreči pod krmilom, medtem ko je Rolex napis na zadku v enakem fontu kot Vespa. Češnja na torti je unikatna čelada z logotipom švicarske urarske manufakture. Podrobnosti pa se nikakor ne končajo na tem mestu. Pozlačena kljuka za vrečo, pokrov za gorivo, ključ s ključavnico, stikalo smerokazov ter izstopajoči števec s teksturo znamenite Daytone. Piko na i, kot tudi bistvo Vespe, daje pozlačeni nosilec na levi strani, ki gosti prečudoviti vintage navijalec.

Združitev markantnih blagovnih znamk v unikaten statusni simbol nemara le ni tako naključna, kot se zdi na prvi pogled. Nenapisan rek pravi, da so ljubitelji dvo- ali štirikolesnih jeklenih konjičkov pogosto tudi strastni ljubitelji ”mehanskega” nakita, torej prestižnih ur. In v kolikor vse našteto že imate, poleg tega pa ste nedavno postali lastnik enega izmed večjih apartmajev v centru Šumi ali kompleksu Schellenburg, je tale čudovita Vespa lahko perfekten eksponat za zapolnitev kvadrature ter popestritev dnevne sobe. Pri Autobrokerju pravijo, da je italijanska lepotica lahko vaša za 37.500 evrov. Brez vštetega Rolexa, seveda. 😊

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button