UreZanimivosti

Breitlingove novosti za leto 2024

Prvi stik z novimi Chronomati B01 42, Navitimerjem GMT ter Top Time tourbillonom.

V dobri družbi in sproščenem vzdušju smo se na dogodku v urbanem ambientu restavracije Aftr, srečali z zapestnimi novostmi švicarske manufakture Breitling. Leto 2024 je v znamenju praznovanja 140. obletnice obstoja, vštric katere se lansirajo številne zapestne kreacije povezane v zgodovinsko bogato zgodbo.

Linija Top Time je pred nekaj meseci postala bogatejša za komplikacijo avtomatskega tourbillon mehanizma s kronografsko poslastico. Prvič smo imeli moč to uro videti v živo – dotično model, ki je posvečen Fordu Mustangu (zelena številčnica). Bronasto ohišje v premer meri 43 mm, medtem ko se v osrčju nahaja avtomatski mehanizem, kaliber Breitling B21 s 55-urno zalogo energije navitja, katerega delovanje je moč ozreti skozi safirni kristal hrbtne strani ohišja.

Svojevrstna je postavitev številčnice, kjer ob 12. uri najdemo tourbillon. Poleg robne tahimetrične skale, urne in minutnega kazalca, pa številčnico polnijo ravni indikatorji, napisa ter 60-minutna podštevilčnica ob 6. uri za beleženje časa funkcije kronografa.

Videna ura spada v trio Top Timeov specifično povezanih z enim od treh znamenitih ameriških klasičnih avtomobilov – Chevrolet Corvette (rjava), Shelby Cobra (modra) in Ford Mustang (zelena). Kaj pa cene? Ne glede na izbor reference, se posamezni primerek linije Breitling Top Time B21 Classic ceni na dobih 45.000 evrov.

Pestrejša ponudba je zdaj na voljo tudi pri modelu Navitaimer, ki je ikona švicarske znamke vse od leta 1952, saj je zelo hitro postal hit med letalskimi piloti v rastočem področju civilnega letalstva. Opremljen s krožnim diametrom je pilotom omogočal izvajanje ključnih izračunov, kot sta hitrost vzpenjanja ter poraba goriva. Leta 2022 se je Breitling lotil prenove serije Navitimer, v katero zdaj uvaja še dve novi različici: tri-kazalni Navitimer Automatic 41 in Navitimer GMT 41.

Avtomatski model se ponaša s čisto številčnico, medtem ko ima GMT osrednjo 24-urno lestvico, ki zagotavlja, da zapletena drsna linija ostane vidna, hkrati pa izboljša celoten videz. Številčnice, zaščitene z zaobljenimi safirnimi kristalom z antirefleksno obdelavo na obeh straneh, so na voljo v različnih barvah, vključno s črno, modro, srebrno, ledeno modro in zeleno, obdane z nerjavečim jeklom ali 18k rdečim zlatom ter dvobarvno različico pri avtomatski različici.

Navitimer Automatic poganja Breitlingov kaliber 17, 4 Hz mehanizem s samodejnim navijanjem, ki ponuja rezervo energije navtija do 38 ur in ima certifikat COSC. Za modele GMT je izbran mehanizem s certifikatom COSC, avtomatski kaliber 32, ki deluje pri frekvenci 4 Hz ter nudi rezervo energije navtija do 42 ur.

Priporočena prodajna cena modela Breitling Navitimer Automatic iz nerjavečega jekla s paščkom se začne pri 5.600 evrih, medtem ko se Navitimer GMT iz nerjavečega jekla s paščkom začne pri 5.950 evrih. Odločitev za jekleno zapestnico k ceni doda 300 evrov.

Vrhunec večernega druženja sta dopolnila, takrat še, predpremierna Chronomata, ki se predstavljata z ledeno modro ter globoko zeleno številčnico, brušeno v stilu sončnih žarkov. Piko na i dodaja še kombinirani pašček tekstila in kavčuka, narejen v stilu kovinske zapestnice ”rouleaux”. Slednji je premierno na voljo na modelni liniji Chronomat B01 42 in sicer v črni, modri ter zeleni barvi.

Ohišje meri 42 mm v premeru, kar je dokaj standardna velikost za robustno športno uro. Breitling je močno povezan s pilotskimi urami in tukaj lahko vidite ta DNK, s preveliko, narebričeno krono in luneto z jezički, zaradi česar je uporaba še posebej enostavna, ko nosite debele usnjene pilotske rokavice. Všeč mi je enobarvna zasnova z jekleno luneto ter ohišjem, s poudarjeno kombinacijo brušenih in poliranih površin.

V notranjosti ohišja je avtomatski kronografski mehanizem, kaliber B01, ki se ponaša z lepo 70-urno rezervo moči, certifikatom za kronometer COSC in funkcijami, ki vključujejo ure, minute, male sekunde, kronograf na 1/4 sekunde, 30-minutni števec ter 12-urni števec.

Za variacije lansiranega portfelja Breitling Chronomat B01 42 bo potrebno pripraviti vsaj 7.900 evrov, izbira zapestnice oziroma dragocenega materiala pa slednjo še nekoliko dvigne.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button