NoviceUre

Breguet Marine Tourbillon 5577

Komplikacija, katere zametki segajo v davno leto 1795.

Abraham-Louis Breguet je izumil tourbillon, da bi izravnal vpliv gravitacijskih sil na natančnost žepnih ur. Francoski notranji minister mu je 26. junija 1801 podelil desetletni patent za njegovo “uro, ki izravnava vse neenakosti, ki se lahko pojavijo v ravnotežnem kolesu in glavni vzmeti”.

Z namestitvijo regulacijskega organa (vzmetno ravnotežje) in sprožilnega mehanizma v premično kolesce, ki se enkrat na minuto popolnoma obrne okoli svoje osi, Breguet ni le izboljšal natančnosti žepnih kronometrov, temveč je ustvaril tudi eno najbolj cenjenih in fascinantnih horoloških naprav.

Po več kot 220 letih, ta izjemen urarski mehanizem ostaja ena najbolj fascinantnih urarskih stvaritev, ki se ji Breguet ponovno poklanja z izdajo v navtičnem portfelju Marine. Ohišje modela 5577 je velikosti 42,5 mm x 9,3 mm, in je na voljo v rožnatem zlatu ali platini. V notranjosti se nahaja avtomatski mehanizem, Calibre 58, ki je izjemno tanek, debel le 3 mm in ga sestavlja kar 330 delov. Zavoljo perifernega rotorja je omogočen prikaz veličasne mehanike skozi safirni kristal hrbtne strani ure, medtem ko delovanje rotorja nakopiči do kar 80 ur rezerve energije navitja.

Številčnica novih izdaj imajo brušeno teksturo v stilu sončnih žarkov. Referenca iz rožnatega zlata se ponaša s sivo, dočim je za platinast model rezervirana mornarsko modra barva. Privlačen tourbillon, ki je nameščen ob 5. uri, se v 60 sekundah popolnoma obrne. Za dodatni poudarek zapleta skrbi asimetrična umestitev na številčnico.

Tourbillon Marine je na voljo z rjavim gumijastim ali usnjenim paščkom v kombinaciji z zaponko iz rožnatega zlata, kar enako velja za model iz platine, le da so barve kot zaponka stilsko usklajene s celostno podobo časomera. Kaj pa cene? Platinast Breguet Marine Tourbillon 5577 se ceni na 163.600 evrov, za kreacijo iz rožnatega zlata pa bo potrebno odšteti vsaj 180.200 evrov. Več informacij o posameznem modelu in nakupu lahko dobite v butiku Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani.

Rocco
foto: Breguet

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button