NoviceUre

A. Lange & Söhne: Horološke umetnine iz dežele Saške

Mehanska pornografija zapletenih komplikacij.

A. Lange & Söhne že več kot 150 let ustvarja vrhunske pokazatelje časa. Prvovrstno urarsko tehnologijo so na zapestju nosila velika imena, kot je denimo nemški imperialist Wilhelm II, ruski Aleksander II in Abdul Hamid II, voditelj Otomanskega cesarstva.

Ure iz nemškega mesta Glashütte, ki leži nekoliko južno od Dresdna, se ponašajo z značilnim slogom Glashütte po videzu in oblikovanju, kateri pa je bližje klasičnemu britanskemu slogu in se razlikuje od švicarske urarske tradicije.

Na letošnji dogodek Watches and Wonders je A. Lange & Söhne pripeljal nove različice neskončnega koledarja v modelu Lange 1. Slednji se je predstavil tudi v različici Moon Phase. V kategorijo mojstrovin pa definitivno spada izdaja Tripple Split.

  • Lange 1 Perpetual Calendar

To je časomer za poznavalce, ki cenijo prefinjenost. Samonavijajoča se ura je v celoti osredotočena na svojo komplikacijo neskončnega koledarja. Poleg tipičnega Langejevega velikega datuma, retrogradnega prikaza dneva v tednu in indikacije prestopnega leta, ima številčnica Lange 1 še obrobni mesečni obroč in lunino fazo, ki prikazuje tudi, ali je dan ali noč.

Novo razviti model s premerom ohišja 41,9 milimetra je na voljo v roza zlatu s sivo številčnico iz srebra ali v omejeni seriji 150 primerkov, in sicer v belem zlatu z rožnato številčnico.

Mehanizem avtomatskega navijanja L021.3 je 67. proizvedeni hipni kaliber manufakture A. Lange & Söhne. Temelji na kalibru L021.1 LANGE 1 DAYMATIC in je bil obdarjen z novo razvitim mehanizmom navijanja. Njegove tehnične značilnosti vključujejo enosmerni navijalni rotor iz 21-karatnega zlata z dodatno centrifugalno maso v platini, 50-urno rezervno moči in uravnoteženo nemirko, ki deluje s 21.600 alternancami na uro.

Različica v roza zlatu se ceni na 98.000 evrov, za omejeno serijo iz belega zlata pa bo potrebno v denarnico poseči po 109.000 evrih.

  • Little Lange 1 Moon Phase

Vzvišen mehanski dragulj oblikovan v zapestno uro. ”Little Lange” je na voljo v dveh novih različicah s temnomodro številčnico z zlatim tokom (gold-flux), na kateri se zdi, da utripa nešteto drobnih zvezd, medtem ko faze lune iz belega zlata občudujemo pod Langeovim velikim datumom.

V drugi različici se okvir številčnice ponaša s 56-diamanti briljantnega reza, ki ustvarja edinstven sijaj za to fascinantno številčnico. Svetleč usnjen pašček v temno modri barvi in zaponka iz belega zlata dopolnjujeta eleganten videz zapestne ure.

Ohišje ure, ki se najbolje poda svečani obleki, v premer meri 36,8 milimetra in je visoko zgolj 10 milimetrov. Za pogon ure skrbi hišni mehanizem ročnega navitja, kaliber L121.2. Vsebuje 411 komponent, 44 draguljev in bije s 21.600 alternancami na uro, hkrati pa omogoča 72 ur zaloge energije.

Little Lange 1 Moon Phase se v svoji podobi ceni na 37.700 evrov. Sijaj šestinpetdesetih diamantov na okvirju ohišja ceno povzpne na 47.500 evrov.

  • Tripple Split

A.Lange&Söhne je pred tremi leti postavil enega večjih horoloških spomenikov. Znameniti Double Split je dvignil na višjo raven z monumentalno uro Tripple Split. Slednja je še vedno edina mehanska ročna ura, ki lahko meri primerjalne čase in čas krogov s trajanjem do dvanajst ur.

Na primer, na večurnih prireditvah, kot so maratoni, regate ali dirke z starodobnimi avtomobili, lahko zaustavi poljubno število krogov s točnostjo do šestine sekunde. Ediciji iz belega zlata, predstavljeni leta 2018, zdaj sledi druga različica, prav tako v omejeni izdaji s 100 primerki, v roza zlatu z modro številčnico in pomožnimi številčnicami v rodi barvi.

Na tehnični strani se ni nič spremenilo. Zapestna ura je še vedno razmeroma velika s premerom 43,2 mm in debelino 15,6 mm. Poganja jo popolnoma blazen kaliber L132.1. Sprednji del ure je sicer čudovit, a prav tisti pogled skozi safirno steklo na zadnji strani ure, razkrije prvinske čare urarstva.

In cena? Pripravite vsaj 140.000 evrov.

Rocco
foto: watchesandwonders.com, A. Lange & Söhne

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button