SkirojiTesti

Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

Napredek v tehniki.

Električna mobilnost se vselej spreminja in napreduje, a nekatera prevozna sredstva ostajajo trdno zasidrana med uporabniki, kamor zadnja leta prištevamo tudi električne skiroje. Na tem področju se je preizkusilo že mnogo proizvajalcev in ponudilo številne inovativne rešitve ter novitete, v samem svetovnem vrhu pa že lep čas kraljuje kitajski Xiaomi. Izdelali so uspešno linijo izvrstnih električnih skirojev, kjer je dejansko manjkal le kraljevi model z vzmetenjem, kar so naposled uresničili v letošnjem letu.

Xiaomi Scooter 4 Ultra, kot so poimenovali najnovejšo stvaritev, je pravo malo čudo na dveh kolesih, ki razvaja z naprednimi funkcijami, impresivno zmogljivostjo pogona in postavlja nova merila v svetu električnih skirojev. Kot prvi Xiaomijev skiro z dvojnim sistemom vzmetenja obljublja udobno in varno vožnjo tudi na zahtevnejših podlagah ter nenazadnje na zdelanih mestnih ulicah. Njegova edinstvena zasnova s povišano oddaljenostjo od tal izboljšuje vidljivost in stabilnost, posledično je vožnja v vseh razmerah pravi užitek. Sistem dvojnega vzmetenja se učinkovito spopada z večino cestnih nepravilnosti, kot so denimo ležeči policaji, medtem ko težje kljubuje manjšim razpokam in podobnem, kar bi lahko v prihodnje rešili z možnostjo prilagajanja trdote vzmetenja. A to so le pikolovske malenkosti, saj gre kljub vsemu za enega boljših sistemov na trgu, ki ga bodo cenili vsakodnevni uporabniki starejših modelov.

Pa se podajmo v tehnološko plat novega Scooter 4 Ultra, saj ni nič manj navdušujoča od zasnove in sistema vzmetenja. Za shranjevanje električne energije skrb zajetna litij-ionska baterija s kapaciteto 561,5 Wh, ki po tovarniških podatkih zadošča za impresivnih 70 kilometrov dosega, seveda ob precej zmanjšani hitrosti in v idealnih pogojih. V resnici se številka ob umirjeni vožnji do največ 20 km/h pomakne bližje 50 kilometrom, kar je še vedno izvrsten dosežek. Za razliko od ostalih predhodnikov so pri 4 Ultra elektromotor z nazivno močjo 940 W (standardno 500 W) prestavili v zadnje kolo, kar izboljša pospeševanje in je precej bolj energetsko učinkovit. K temu občutno pripomore tudi izbira večjih 10-palčnih koles, ki skupaj s širšim krmilom poskrbijo za dodatno stabilnost in lažji nadzor, zlasti pri premagovanju ovinkov ali neravnega terena. Vendar pa je s temi izboljšavami prišla tudi manjša slabost – zaradi teže 24,5 kilogramov sta otežena nošnja in prevažanje v avtomobilu.

Xiaomi Scooter 4 Ultra poleg svojih tehnoloških kredenc pritegne pozornost tudi s svojim edinstvenim videzom, saj se med vožnjo po ulicah se za njim obračajo številni pogledi. Prednost dimenzijske rasti se pozitivno odraža pri ploščadi na kateri stoji voznik, saj zaradi večje širine omogoča enostavno iskanje popolnega položaja za različne uporabnike in sloge vožnje. Za zagotavljanje varnega ustavljanja skrbita sistem E-ABS in bobnaste zavore, pnevmatike z gelom pa preprečujejo neželeno predrtje.

Generacijski napredek je prinesel izboljšan informativni zaslon na krmilu z jasnim prikazom, kjer se izpisujejo podatki o vožnji in med drugim precej učinkovita funkcija opozarjanja na upad tlaka v pnevmatikah, da ni potrebno redno spremljanje s tlačilko. Kot ostali sorodni modeli je Scooter 4 Ultra povezljiv s hišno aplikacijo na pametnih mobilnih napravah, ki jo je izredno enostavno povezati in preko katere lahko uporabnik spremlja natančne podatke o vožnji, stanje baterije, preostali doseg, nastavlja odklepanje in zaklepanje skiroja ter spreminja vozne načine. Glavni med njimi je program S+, kjer se sprosti vsa moč, da postaneta pospeševanje in prehitevanje hitro nalezljiva.

Čeprav Xiaomi Scooter 4 Ultra skoraj vsa področja pokriva z odliko, zavoljo visoke zmogljivosti pogrešamo zmožnost pospeševanja z mesta, saj je še vedno potreben ročni potisk do hitrosti 5 km/h, preden se zažene električni pogon. Kljub temu manjšemu pomisleku je kakovost izdelave Xiaomi Scooter 4 Ultra izvrstna, kar odraža njegovo dolgotrajno vzdržljivost, trdna aluminijasta zasnova prenese največjo obremenitev 120 kilogramov, kar zagotavlja, da lahko v vznemirljivi vožnji uživajo različni uporabniki.

Skratka, Xiaomi je z novim Scooter 4 Ultra predstavil fantastičen električni skiro, ki izpolnjuje svoje obljube in še več. Z gladko in varno vožnjo, impresivnim dosegom, učinkovitim zaviranjem in pametnimi funkcijami jasno izstopa med tekmeci. Kot vsakdanji uporabnik starejšega brata Scooter 1S, sem se ob nekaj dnevnem druženju z naprednejšim modelom izkusil vse prednosti, predvsem je navdušila avtonomija, kajti vmesno polnjenje po tednu voženj na delovno mesto ni bilo potrebno. Nadvse priročno, vendar vse te dobrine s seboj pričakovano prinesejo višjo ceno, a če ste pripravljeni investirati v visokokakovostni električni skiro, ki v celoto združuje moč, udobje in slog, je Xiaomi Scooter 4 Ultra nedvomno ena najboljših izbir na trgu.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ velika baterija ponuja resnično uporabno avtonomijo
+ dvojno vzmetenje in večja kolesa zagotavljajo udobno ter zanesljivo vožnjo
+ zmogljiv elektromotor daje občutek, da bi lahko vozili precej hitreje od zakonsko omejenih 25 km/h
+ skrit sistem vzmetenja poskrbi za eleganten videz v primerjavi s klasičnimi viličnimi sistemi

GRAJAMO
– čeprav so uporabili lahke gradne materiale, je skoraj 25 kilogramov precejšnja masa za nošnjo
– tisoč evrov je za skiro bajna cena, a konkurenca ni nič bolj dostopna

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button