Gospodarska vozilaTesti

Volkswagen Transporter T6.1 Kombi DMR 2.0TDI

Prenašalec T6.1

Pri Volkswagnovem T modelu je pri aktualni prenovljeni šesti generaciji kar nekaj zmede, če ne opravite mini študije vseh možnih izvedenk. Teh je kar osem, oziroma v osnovi štiri – potniški Caravelle in Multivan, počitniška California ter najbolj vsestranska Transporter.

Slednjo lahko nadalje razdrobimo v štiri podskupine. Tam domujejo tovorni Transporter furgon, poltovorni Transporter Krpan, s kesonom opremljeni Transporter in nazadnje še povsem potniški Transporter Kombi. Ste sledili? Verjetno ni bilo težko, zato nam je sedaj vsem jasno, da smo nekaj dni prebili z najbolj vsestranskim kombiniranim vozilom iz Wolfsburga. T6.1 Transporter Kombi z dolgo medosno razdaljo, ki je merila kar 3,4 metra, je lahko potniški, pol-potniški ali skoraj tovorni avtomobil, zato nalog zanj nikakor ne zmanjka.

Prenovljena oziroma »facelift« izvedba je v delo zagrizla že v lanskem letu, s seboj pa je prinesla kar nekaj dobrot, ki smo jih pri tem »osnovnem« Volkswagnovem T modelu pogrešali – nekaj več sodobnosti (digitalizacije) in komoditete tudi pri Transporterju, ne le pri žlahtnejših T6 izvedenkah. V praksi to pomeni, da boste naokoli pohajkovali še bolj nasmejani. Pa naj si bo to prevoz dveh štiričlanskih družin z vso kramo malčkov, selitev na novo lokacijo s kar petimi kubičnimi metri prtljažnega prostora ali pa neko tovorno-potniško kombinacijo.

Le povejte, Transporter že čaka. Kljub dolžini petih metrov in 30 centimetrov je tudi v urbani džungli precej okreten. Da ga pripeljete kar najbližje cilju poskrbijo parkirni senzorji v kombinaciji z velikimi ogledali in izvrstnim visokim položajem za volanom ter nenazadnje tudi nihajna (in ne dvižna) zadnja vrata. Vse lepo in prav, funkcionalnost zagotovljena.

Tokrat smo se testa Transporterja lotili nekoliko bolj poglobljeno. Ravno smo še ujeli zadnje sekunde, preden so nam južni sosedje zaprli mejo. Jadranska magistrala, dobršen del uredništva, šesterica v vozilu in končna destinacija Split.

Prav osupljivo je, kako so kombiji v preteklih nekaj letih napravili skokovit razvoj naprej. Če je takrat veljalo, da sta udobje in voznik bolj drugotnega pomena, se z novimi generacijami (končno) posveča pozornost tudi tem dvema (pomembnima) atributoma. Verjetno vam ne bom odkril tople vode, lesene žlice, ali Amerike, če omenim, da se količina potovalk med moško in žensko populacijo bistveno razlikuje, čeravno se tudi tukaj čedalje bolj brišejo sledi.

Običajno je moj, torej voznikov, glas razuma uperjen v to, da naj vsakdo vzame le toliko krame, kolikor res nujno potrebuje s seboj. No, Transporter je postregel z nečim takim: „Vzemite kar želite, magari, če se na parkirišču pojavite z napihnjenim Flamingom!“ Da, tako ogromna je v praksi testna različica. V kolikor imate zares številčno družino (ali toliko prijateljev), nikar ne štedite pri izbiri dodatnih zvočnikov v naslednjih vrstah, saj se je v našem primeru često razlegal zvok „zadaj se nič ne slišiiiii“.

Po drugi strani pa se dejansko ni nihče pritoževal nad vožnjo. In, kot že omenjeno, res je napredek na tem področju navdušujoč. Celotna Jadranska magistrala je namreč minila kot nekakšno potopisno predavanje s kavča. Transporter se je izkazal s povprečno porabo 8,3-litra, velja pa omeniti, da smo iz Slovenije z eno posodo goriva brez težav osvojili Zadar, Šibenik, Split in se preko Plitvičkih jezer vrnili na rodno grudo.

Pravzaprav je precej težko poiskati hibe takšnega vozila s statusom cestne ikone, ker jih roko na srce skoraj ni. Vedno bi se kje našel kak detajl za izboljšavo, vendar Transporter to vse nudi v bolje opremljeni različici ali pa v plemenitejših T6.1 izvedenkah. Omejitev je le vaše stanje na tekočem računu, za vse ostalo poskrbijo pri VW gospodarskih vozilih. Transporter Kombi je v osnovi ovrednoten na približno 38 tisočakov, testnež pa bi zaradi nekaj več dobrot v repertoarju zahteval še dodatne štiri.

Fotrov kotiček

Ste bili nadpovprečno uspešni pri nataliteti Slovencev ali pa le iščete nekakšen Volkswagnov kompromis med potniškim in tovornim transportom? Bum, in izza oblaka dima se prikaže T6.1 Transporter Kombi. Testni je bil sicer osnovne bele izvedbe, z nekaj domišljije pa si lahko pričarate prav všečen kombiniran voz s precej lepšimi (dvo-)barvnimi odtenki.

Vse ostale skrbi so odveč, tudi tiste prostorske med odpravljanjem na dolgeeee počitnice. Vsi naj nanosijo kramo na kup, vi pa jo enostavno zbašete v Transporterja in že ste na poti. Morda je Transporter preveč uspešen in odškrtnil prevelik delež VW Sharanovih kupcev, da so slednjega poslali v pokoj. Pomembno je, da kombi ikona iz Wolfsburga živi dalje, z možnostjo »bulli« napisa na blatnikih.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Vozne lastnosti so bile precej nad pričakovanimi.
+ Celotna izkušnja je bila dobra. Praktičen in zanesljiv kot mora VW-jev garač biti.
+ Ljudem, ki imajo dosti prijateljev, družinskih članov, ali nasploh potreb po veliko prostora, bo služil bolj kot pes čuvaj.
+ Voznikov delovni prostor.
+ Poraba goriva lahko ob neži nogi in predvidevanju prometa hitro pade pod 8 litrov.

GRAJAMO
– Na seznamu dodatne opreme obvezno označite še zvočnike v preostalih vrstah
– Komur špartanski videz ne ustreza, lahko še vedno poseže po bolj udobnih različicah

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 5.304 / 1.904 / 1.970
Medosna razdalja (mm) 3.400
Prostornina prtljažnika (l) Odvisno od št. Sedežev (do 5m3)
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.930 / 3.080
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 3.250-3.750
Največji navor pri vrt./min. 340 Nm pri 1.500-3.000
Največja hitrost (km/h) 183
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,9
Posoda za gorivo (l) 80
Poraba po EU normah (l/100 km) 8.0 / 6,3 / 6,9
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,3
Emisije CO2 (g/km) 183
Cena osnovnega modela (v EUR) 38.157
Cena testnega modela (v EUR) 42.343
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o
Spletna stran www.vw-gospodarska.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button