AvtomobiliTesti

Volkswagen Passat Variant Elegance 2.0 TDI

Preverjena družinska eleganca

Pes in avto morata biti nemška! Tako nekako se glasi star podalpski rek ali morda kar balkanski, kjer imajo nemški štirikolesni izdelki svojevrsten status.

Seveda na stopničkah kraljujejo trije nemški knezi – dva bavarska in en baden-württemberški. Če zapišem (in nato preberem) »BMW, Audi in Mercedes«, potem je tudi nepismenemu podmladku sodobnih nomadov jasno, o čem teče debata. Takoj za njimi pa prihaja že poimensko bolj ljudski, vendar še vedno nekaj modrokrvni Volkswagen. Če se zapeljete po slovenskem podeželju boste težko našli tri hiše na kupu in vsaj pred eno neparkiranega VW Golfa. Niste prepričani?

Ok, sodobni časi so ustvarjalca svojega razreda morda potisnili za korak nazaj pri prodajnih številkah, medtem ko se njegov bratski Passat v naših pokrajinah prodaja izvrstno – upoštevajoč masovni uvoz rabljenih primerkov iz očetnjave nemške znamke.

Štirivratna limuzina ali za eno rotirajočo komponento z oknom večji karavan sta nekakšen sinonim za zadovoljstvo. Če si lastite Passata ste navzven videti zadovoljni s svojimi dosežki, ekonomskim staležem in še čim. Če niste, potem se obrnite na druge vrste pomoči, mi bomo tokrat pozornost namenili le lastništvu družinsko-poslovne VW »kočije«.

Po cestah brzi že osma generacija, ki je bila pred kratkim deležna kančka osvežitve. Takšne, ki zagotavlja visoko mesto pri kupcih in kakopak takšne, ki skrbi za prednost pred večino konkurence v segmentu. Tudi v lastnem koncernu, kjer mu za vrat diha še nekoliko večji Superb. Nemci s trdo (avtomobilsko) roko vladajo nad Čehi in v Škodine modele načrtno z zamikom sproščajo vgradnjo najsodobnejših koncernskih dobrot – kot naša vlada omejitve med koronakrizo.

Prenovljeni Passat je še bolj digitaliziran, nudi več podpore pametnim mobilnim napravam in deluje še za odtenek bolj uglajen. Posebej navdušujoč je njegov svetlobni podpis, ki ravnodušne pusti le »luč mojstre« na največjih spektaklih, ali recimo odlična zatesnjenost potniškega prostora. Ta, kljub skoraj ikoničnemu dvolitrskemu TDI agregatu s povsem zadostnimi 150 »konjiči«, v varno zavetje ne spusti veliko decibelov in vibracij. Medtem kleni garač iz družine »sajastih« motorjev skrbi, da se žeja solidne konjenice v povprečju ne dvigne nad šest litrov nafte, na normnem krogu pa je znašala več kot odličnih 5,6 litra.

Pravzaprav je celotna pogonska tehnika s samodejnim DSG-menjalnikom na čelu skoraj nezmotljiv argument za vsakodnevno udobje na asfaltu. In tu je Passat vsestransko prepričljiv – zadosti imidžu poslovnežev srednjega ranga kot tudi »večnim ziherašom« pri izbiri družinskih karavanov. Vse naokoli prevaža kleno in brez nepotrebnih pomislekov.


Ne glede na rabo – družinsko ali poslovno, pa je modernizacija grobo posegla v eno Passatovo stalnico. V kraje, ki jih javno in na glas raje ne poimenujem, bi poslal idejnega vodjo, ki je lično analogno uro z vrha armaturne plošče nadomestil z napisom »Passat«. Že res, da digitalizacija počasi požira tudi skoraj nenadomestljive ročne prikazovalnike četrte dimenzije, vendar je ta mala urica tvorila nekakšno popkovino med generacijami že od povsem prve z oznako B1, ki so jo naši očetje in dedi v davnem letu 1974 najverjetneje le sanjali.

In če sem že pri slovenskemu kotičku, bi Volkswagnove specialiste za ozvočenje pobaral glede kvalitete zvoka. Prepričani smo, da pri doplačilu za zvočni paket teh težav ne bi bilo, vendar pride avdio (ne)kvaliteta pri dobro zatesnjenem ambientu še hitreje do izraza.


Skratka, poslovno ali družinsko obarvan Passat Variant je še vedno preverjen recept za zadovoljstvo. Malce manj sijoč je nasmeh ob ceni, ki pri sicer neskromno opremljeni izvedenki kot je bila testna znaša dobrih 38 tisočakov. Vendar je pod črto Passat še vedno odličen voz, ki ima nekaj elementov za draženje konkurence in mimoidočih osebkov. Lepo je biti zadovoljen z nečem, kar večina nima, ali pa vsaj ne na takšnem nivoju.

Fotrov kotiček

Sem morda edini, ki se mu dozdeva, da je Golf pričel rahlo bledeti pri črkah svojega slovesa. Popularnost SUV-jev ga je načela kot lubadar drevesa po žledolomu, medtem ko je Passat nekoliko bolj varen vsled boljše praktičnosti. VW morda to ekonomsko kompenzira s »T« družino, stanje na asfaltu pa je zgovorno.

Passat še vedno dokaj trdno zadržuje mesto tik ob premijskih znamkah, saj na trgu težko najdete vozilo ki paše tako na parkirišče uprave podjetja kot pred osamelo kmetijo daleč stran od prve vasi. Pravzaprav je lahko kjerkoli, brez začudenih pogledov.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Prezenca. Skoraj nič spremenjena, vendar s podrobnostmi jasno kaže znake mini evolucije.
+ Pogonski sklop. Brezskrbnost, uglajenost in skromnost pri porabi. Več ne gre.
+ Občutek lagodja. Ne vem zakaj, ampak ne počutite se prav nič izstopajoče kot tudi nič manjvredno ob kakšnem premijskem »wagnu«.
+ Poraba goriva. Moram jo posebej navesti, ker takšne skromnosti pri oktansko gnanih modelih z normalno vožnjo ne boste dosegli.
+ Voznikovi asistenti so sedaj še bolj zvezni pri delu.

GRAJAMO
– Umik analogne urice iz armaturne plošče. Ni vse analogno potrebno odsloviti pri digitalni prenovi. Vsaj digitalni prikazovalnik analogne ure bi lahko postavili.
– Osnovni zvočni sistem ni primeren za ljubitelje kvalitetnih formatov.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.773 / 1.832 / 1.462
Medosna razdalja (mm) 2.786
Prostornina prtljažnika (l) 650
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.590 / 2.170
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 360 Nm pri 1.600 – 2.750
Največja hitrost (km/h) 210
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,1
Posoda za gorivo (l) 66
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,6 / 3,9 / 4,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
Emisije CO2 (g/km) 109
Cena osnovnega modela (v EUR) 35.326,53
Cena testnega modela (v EUR) 38.168,64
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.volkswagen.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button