AvtomobiliTesti

Volkswagen ID.Buzz Pro

Mr. Simpaticus

Nemška ljudska znamka ima v svoji povojni zgodovini dve izstopajoči ikoni, ki sta zaznamovali 1950-ta in 1960-ta. Prvi je nesporno hrošč oziroma VW Type 1, gledajoč tovarniško oznako, in takoj za njim še VW Type 2 oziroma nam morda bolj znani T1. Prvega je oblikoval kar sam Ferdinand Porsche, ki je nato svojo strast preselil v istoimensko športno znamko, drugega pa nizozemski uvoznik VW vozil Ben Pon, in sicer ob iskanju tovornega hrošča. Spočetje T1 se beleži v letu 1949 in takrat se je pričela zgodba o Bulliju, Transporterju, hippie-vanu, o legendi skratka. Serijo T sestavljajo še danes, čeprav sta Multivan in California šele pred nekaj trenutki odpeljala svojo ločeno pot, na izvozu, ki vodi v elektrifikacijo, pa je na čustvene strune ljubiteljev sodobne reinkarnacije T1 zaigral ID.Buzz. Prvi kombi član VW električne druščine v vintage podobi svojega zvezdniškega prednika.

Če ID.Buzza vidite v vzvratnem ogledalu ga najlažje opišete kot – prikupnega. Sodobno obujanje hipsterskega T1 izgleda kot velika škatla na kolesih, pa vendar so uspeli inženirji doseči več kot soliden količnik upora 0,285 (pri T1 znaša 0,44!). Dobrih 4,7 metrov v dolžino in tri metre medosja zagotovijo obilo prostora, a za češnjo na torti retro videza je zmanjkala le ena izmed štirih dvobarvnih karoserijskih opcij, ki je testnež žal ni imel. Na druženje je namreč zapeljal v sivi poslovni obleki, ki malce razbije njegov navihan karakter, po drugi strani pa se bo tako »ugvantan« električni voz bistveno lažje vklopil v floto poslovnih prevozov. Retro podoba z veliko mero ID oblikovnega pristopa praktično kjerkoli žanje zvrhano mero zanimanja z dvignjenimi palci mimoidočih, česar pri VW že nekaj časa nismo doživeli.

Duh preteklosti se ob odprtju duri tega očarljivega minivana pričakovano razblini. Komandni pult je postavljen malce bolj navpično in tako vsaj za trenutek sledi svojemu predniku izpred nekaj desetletij, vse ostalo spominja na znano VW arhitekturo njihovih električarjev. Za začetek boste v Buzza sedli kot v pravcati kombi, torej preko stopničke, kar nadalje omogoči odličen razgled na okolico. Pred vami se bo razprostrlo precej prostora, saj je vetrobransko steklo dobro umaknjeno, čemur seveda sledi s katano odsekan sprednji nos, na katerega ob aerobiki po mestnih parkiriščih voznik nima prav najboljšega pogleda. K sreči so tu sodobna asistenčna pomagala, ki dogodivščino bistveno olajšajo, vse skupaj pa spremlja sodobna tehnologija iz ID družine, vključujoč obvolanske komande, velik osrednji multimedijski zaslon in speljevanje oziroma parkiranje brez vklapljanja oziroma ugašanja pogona.

Glavni aduti ID.Buzza, poleg retro podobe seveda, so njegova prostornost , praktičnost in premišljeno postavljena odlagalna mesta. Že prtljažnik sam v osnovi sprejme precejšnjih 1.121 litrov, razširite pa ga lahko na skoraj dvakratnik te vrednosti. Zadnja delno poklopna klop je 15 centimetrov vzdolžno pomična z nastavljivim naklonom in bo navduševala s prostornostjo za noge, takisto velja za odstranljivo sredinsko konzolo, ki se nahaja med prvima sedežema. Vsi starši bodo cenili dvojna drsna bočna vrata, ki poskrbijo za varnost Buzza in sosednjih vozil, ko urna mladež hiti iz ali v vozilo.

Skok v podpločevinje ne razkriva novitet. V dnu karoserije domuje 82 kWh zajetna baterija, ki krmi e-pogon z močjo 204 KM. Ta energijo prenaša na zadnji kolesni par in pri precej nizkem težišču tega nemškega MPV-ja (vsled baterije, kakopak) si izjemoma lahko privoščite hitrejši zavoj ali dva, vsekakor pa ne zanemarite, da gre za manjši kombi in ne GTX križanca. Vožnja je lahkotna, električni pogon povsem solidno odmerjene zmogljivosti, le poltretjo tono zajetna masa je Buzzu malce v breme. Povprečna poraba je z nekaj več avtoceste namreč znašala 24,6 kWh na sto kilometrov, zato pri daljših relacijah ne pričakujte kaj več od 300 km avtonomije, predvsem pozimi. Dobra vest po drugi strani je zmožnost hitrega polnjenja, ki znaša 170 kW DC ali 11 kW v primeru izmeničnega Type 2 priključka.

Testni Buzz bi dobil še kakšno točko več v kolikor bi pripeljal z vzvratno kamero ali morda celo 360-stopinjskim pregledom, kar bi močno olajšalo manevriranje v mestih, torej v Buzzovem »naravnem okolju«. Klasična parkirna tipala so sicer zadostovala, bočna tlačenja v ozke kotičke pa so uspela predvsem na račun večjih stranskih ogledal.

Sodobni električno gnani T1, pardon ID.Buzz, ima skoraj vse predpogoje za »best sellerja«, tu in tam so malenkosti, ki navdušenje nekolikanj oklestijo. Mednje zagotovo sodi cenik, ki električarjem že dolgo časa ni v prid. Testnež je zahteval slabih 70 tisočakov, v primeru malce bolj živahne dvobarvne podobe pa bi morali dodati še tri tisočake. Bo že držalo mnenje enega izmed številnih sopotnikov na druženju z ID.Buzzoma, da si ga morate zares močno želeti, da vam hišni finančni svet odobri nakup.

4 kulske

Fotrov kotiček

Menda so Nemci dve desetletji »tenstali« naslednika legendarnega Bullija. Dovolj korajže so zbrali šele za študijo, ki so jo objektivom nastavili v 2017 in glede na plaz pozitivnih kritik so si drznili zasnovati voz, ki se bohoti na priloženih fotografijah. Čemu so se obotavljali, saj se že dolgo nisem naokoli vozil tako prešerno kot v ID.Buzzu. Prostoren, vodljiv in igriv – vse to je sodobni T1. Le električni pogon mu skupaj s cenikom dela medvedjo uslugo.

Če se poigram z idejo, da bi hrabrost nemške inženirje srečala desetletje prej in si zamislim Volkswagnovo dvolitrsko TDI klasiko pod prikupnim obrazom Buzza, se v kadru takoj zatem prikaže moja silhueta v VW salonu pri naročilu. In zagotovo nisem osamljen primer …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Začnimo kar pri videzu. Nam je bil vsem všeč!
+ Povezava s svojim izvirnikom izpred sedmih desetletij.
+ Vstop v voz preko stopničke. Tako »kombijevsko«!
+ Pogled v b*** m*** bi rekli Pr Hostar. Daleč skratka.
+ Prostornost. Saj jo pričakuješ, pa vendar.
+ Veliko odlagalnih mest. Omar in predalov pač nikoli ni dovolj, tudi v avtomobilu ne.
+ Dvoje drsnih vrat privarčuje vpitje na mladino v zadnjem trenutku »Ne odpiraaaaaj vraaaat!«.
+ Veselje, ko sedete za volan in se podate vsakdanu naproti.
+ Pogon nima težav z agilnostjo.

GRAJAMO:
– Brez vzvratne kamere. Pri tej ceni in velikosti vozila to bode v oči.
– Avtonomija zahteva eksperta v predvidljivosti prometa za doseganje tovarniške porabe. In toplo vreme, pa še kaj bi se našlo …

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.712 / 1.985 / 1.909
Medosna razdalja (mm) 2.988
Prostornina prtljažnika (l) 1.121 / 2.205
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.535 / 3.000
Elektromotor sinhroni, 400 V
Največja sistemska moč 150 kW (204 KM)
Največji sistemski navor. 310 Nm
Največja hitrost (km/h) 145
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Kapaciteta baterije (kWh) 82 kWh (77 kWh neto)
Priključna moč (AC / DC) 11 / 170 kW
Doseg (kombiniran režim) do 423 km
Poraba (kombiniran režim) 21,3 kWh / 100 km
Poraba na testu 24,6 kWh / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 65.677,48
Cena testnega modela (v EUR) 69.497,32
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.volkswagen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button