AvtomobiliTesti

Volkswagen Golf Life 2.0 TDI First Edition

Revolucija iz Wolfsburga ali digitalizacija za telebane?

Najbolje prodajan Volkswagnov model zadnjih 50 let je zagotovo Golf. Ikona na štirih kolesih je vzpostavila svoj lasten segment kombilimuzin in kasneje tudi manjših karavanov, njegov zaščitni znak pa je bil vseskozi obvladljiva (skoraj predvidljiva) evolucija skozi vsako generacijo – dovolj spremenjena, da je držala korak pred konkurenco, a hkrati dovolj konservativna, da je navduševala rajo.

Tako je velevala tradicija vseh sedem generacij, nova osma pa je vse skupaj nekoliko postavila na glavo. Predvidljiva stikala v notranjosti je nadomestila digitalizacija, medtem ko je videz postal manj dinamičen in je prvič na preizkušnjo postavil prej složne gostilniške debate. Da bi to teorijo kaosa preveril pri zanesljivem a neodvisnem mnenju, sem se zapeljal na dolgo nedeljsko kosilo k staršem.

Nekaj deset kilometrov iz prestolnice, na nadmorski višini Kranjske Gore, stoji novejša hiša in pred njo dva Golfa v podobi četrte in pete generacije, ki se jima bo še pred objavo tega prispevka pridružila tudi sedma (na račun slovesa četrte seveda). Sam sem omenjeni dvojec spremenil v trio, ter srebrno-sivo obarvana modela popestril z limonsko rumeno osmo generacijo. Če dodam, da si je moj oče lastil vse lihe generacije Golfa do sedaj, potem je kirurško seciranje z zadostnim portfeljem zagotovljeno. Kaj poreče nekdanji poglavar družine?

Sprehod okoli vozila

»Prepoznaven, a s potlačeno masko za odtenek preveč drugačen«. Morda je »obraz« novega Golfa prvič malce preveč samosvoj, vseeno pa se preobleke osme generacije dokaj hitro privadite. Zadek je povzet po T-Rocu in vsaj ta posledično deluje domačno. Opremljenost testneža je vključevala osvetlitev vratnih kljuk in prostora pred vstopnimi vrati, da boste imeli varen korak preden stopite v notranjost.

Med obhodom vozila sva zapazila žaromete z oznako IQ Light, ki so se med večernim slovesom izkazali in me med potjo domov skozi gozdnato pokrajino razvajali z gosposkim pregledom okolice. Ni kaj dodati, svetila s svetlobnim podpisom nakazujejo na pripadnost VW plemenu, hkrati pa poskrbijo za najboljšo vidljivost in videnost v segmentu.

Digitalni ambient

Tu je sledil nekakšen kulturni šok. Celotna ambientalna arhitektura je doživela revolucijo, ne le evolucijo kot smo je bili vajeni do sedaj. Nasvidenje stikala za luči in klimatizacijo, dobrodošli drsniki, na dotik občutljiva površina stikal in 10-palčni osrednji zaslon. Vsaj volanski obroč je ohranil gumbe, ki smo jih vajeni.

Upravljanje funkcij je sicer enostavno, vendar se je med vožnjo izkazalo za moteče in nefunkcionalno, saj manipuliranje ni več intuitivno. Tudi po tednu dni ne. Po drugi strani pa so malce globje v meniju osrednjega zaslona na voljo tehnološke dobrote kot je Smart Clima (inteligentna klimatizacija), ki na podlagi izbrane funkcije (t.j. jasen pogled, ogrevanje rok, ogrevanje nog, ipd.) samodejno prilagodi temperaturo in jakost ventilacije. Palec gor.

Tudi voznikova instrumentacija omogoča nekaj prilagoditve, in prikazuje vam ljube informacije – podatki o vožnji, navigacija, multimedija. Ker smo na trenutke starokopitni, smo si bili ob pregledu vsi (tudi z poglavarjevo ženo na čelu) složni, da so navidezni analogni števci še vedno najboljša rešitev.

Ker novi Golf ni popoln, je budno oko očeta opazilo ne ravno najboljše notranje oblazinjenje pri sklopu opreme Life, ter kopico preveč občutljive trde plastike, na kateri se površina hitro nepopravljivo obdrgne. Podatek za tiste, ki na zadnjih sedežih često gostite podalpski mladež in njihove prestole prenašate v in iz vozila.

Hvala za dizelsko klasiko

Ko je oče pritisnil gumb za zagon se je na obraz prikradel malce prikrit nasmeh. Vozilo je stresel »dobri stari« Volkswagnov dvolitrski TDI. Slednji je nadomestil manjšega 1,6-litrskega in je v primeru ročnega menjalnika navit na skromnih 115 KM. Pa je res skromnih? Presenečeni bi bili, kako zelo odziven je in mu ne bi pripisali takšnih lastnosti. Tudi »stari« mi ni verjel, dokler nisva preverila prometnega dovoljenja.

Odlika takšnega pogona je prožen odziv tudi pri avtocestnih hitrostih in zares odlična poraba. Na testu smo v povprečju namerili 4,7 litra, medtem ko je normni krog zahteval le 4,2. »Kakšen hibrid« se je zarežal oče po vožnji … Vendar je ta nasmeh pridobil nekaj grenkobe, ko sem mu razložil, da bo moral prodajalcu v zameno za testnega Golfa nakazati 26 tisočakov in pol. Golf nikdar ni bil poceni, zakaj bi bil tokrat?

Fotrov kotiček

Da rešimo prvo fotrovo zagato. Potrebe sodobne družine so že zdavnaj prerastle klasičnega Golfa z nahrbtnikom velikosti 380 litrov, poleg tega pa sta imeli omladinki na zadnji klopi nekaj težav z nogami, ko je njun oče zavzel svoj prestol izza volana ali ob njunemu dedu. Morda bo pri karavanu nekaj več volumna za prtljago, vseeno pa neke velikodušne prostornosti ambienta ne pričakujte.

Digitalna revolucija ni tako izrazita kot se morda bere na prvi pogled in se jo da pri hitro spreminjajočih navadah družbe hitro osvojiti. Kar pa še vedno ne pomeni, da je praktična in bolj uporabna kot nekdanja fizična stikala. Na drugi strani se je z odliko izkazal pogon – odziven in skromen pri žeji, kar se sliši kot reklama, le da je tako tudi v resnici. Nemcem malce zamerim, da bi v zameno za dobrih 26 »jurjev« še vedno dobil trdo plastiko, pa čeprav šele v drugi vrsti in v prtljažniku.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Morda ni najbolj estetski, vseeno pa mu dam palec gor za drznost.
+ Svetila. Mentaliteta svetil se iz Audija seli v VW …
+ Pogon. Nisem zastonj tvezil kot vrabci na drevesu, da je več navora pri vožnji enako pomebno kot »konjenica«.
+ Poraba goriva. Ob nežni nogi ste pri štirih litrih in manj.
+ Digitalizacija. Ni prehuda in se je bodo lahko navadili tudi manj vešči, vseeno pa jim priporočam kakšno uro treninga na parkirišču.

GRAJAMO
– Trda plastika je mestoma res moteča. Sploh ob pogledu na cenik.
– Sodobna stikala so kot spominki na polici. Čedni za oko, a neuporabni v rokah.
– Multimedijski sistem se je občasno obotavljal in zahteval nekaj trenutkov za zbistritev misli procesorja.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.284 / 1.789 / 1.441
Medosna razdalja (mm) 2.619
Prostornina prtljažnika (l) 381
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.380 / 1.880
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 85 kW (115 KM) pri 2.750
Največji navor pri vrt./min. 300 Nm md 1.600 – 2.500
Največja hitrost (km/h) 202
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,0 / 3,3 / 3,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2
Emisije CO2 (g/km) 91
Cena osnovnega modela (v EUR) 24.313
Cena testnega modela (v EUR) 26.593
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.volkswagen.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button