AvtomobiliTesti

Volkswagen Golf 1.6 TDI BMT Comfortline

Nemške sanje

Golf, Volkswagnova legenda, ki je nekakšen etalon za svoj segment – Golfov razred. Tokrat smo na testu gostili prenovljeno sedmo generacijo, ki je napredovala predvsem v tehnološkem smislu, nekaj malenkostnega pa tudi pri videzu.

Dejanski testni primerek bo za podalpsko nacijo precej zanimiv, saj se nahaja na nekakšni sredini svojega cenovnega razpona, ki se giblje od diskontnih 17 pa vse do, za ta segment enormnih, skoraj 42 tisočakov. In to pri dvolitrskem dizlu s 150 KM! Kaj torej nudi nekakšna zlata sredina, med golo in popolnoma založno različico?

Prva in vpadljiva stvar je zagotovo barva v zlatem odtenku, ki so jo pri VW-ju poimenovali po kurkumi. Ta resda začini izgled in je promovirana tudi pri Arteonu, všečnost pa je seveda precej subjektivne narave. S prenovo je Golf pridobil na ostrini, k dodatnemu dinamičnemu izgledu pa svoje prispevajo še imitirani športni zaključki izpušnih cevi, LED žarometi ter dinamični zadnji smerniki. Navzven izgleda bližje premijskim tekmecem kot raji, vendar žal le navzven.

Testni primerek je imel za dobrih 5 tisočakov vgrajene dodane opreme, ki je vključevala tudi radio-navigacijski sistem Discover Pro z velikim 9,2-palčnim osrednjim zaslonom občutljiv na dotik. V kombinaciji z vzvratno kamero uporabna in dovršena zadeva, žal pa je to od kabinskih dobrot pravzaprav vse. Nekoliko razočaran sem bil nad oblazinjenjem, predvsem pa nad okrnjeno ponudbo voznikovih varnostno-asistenčnih sistemov, ter na (pre)glasno aktivacijo vzvratne kamere.

Nekaj besed še o verjetno precej zanimivem 1,6-litrskem turbodizlu. Ta je sedaj nekoliko bolj navit in zmore 115 »konjev«, kar ni ravno nek presežek, malo pa tudi ne. Bolj moti robato in glasno delovanje agregata ter le 5-stopenjski ročni menjalnik. Konkurenca je tudi manjše motorje spojila na 6-stopenjske menjalnike, je pa takšen kot v testnem Golfu prirejen tudi za potovalne hitrosti, tako, da pretiranih želja po dodatni (avtocestni) prestavi vseeno ni bilo.

To je razvidno tudi s stališča porabe, ki je v povprečju zanašala 5,5 litra. Vozna dinamika je za ta segment seveda vzorna, športnejših vložkov pa zaradi osnovnega agregata v resnici nepreverjena. Za zahtevnejše kupce so na voljo zmogljivejši agregati, medtem ko je ta, v testnem, prej namenjen varčevanju kot dinamiki.

Golf je naletel na oviro, če jo lahko tako poimenujem, saj se po mojem mnenju nekoliko oddaljuje od svoje »ljudskosti«. Za ceno, konkurenčno v svojem segmentu nudi (pre)malo, v kolikor pa ga z opremo založimo hitro preskoči 30 tisočakov ali na koncu celo 40.

To je cena precej dobro opremljenega Passata, tako, da menim, da bo butičnih Golfov na podalpskih cestah bistveno manj kot jih je bilo morda do sedaj. Testni primerek je za lastniške ključe zahteval slabih 27 tisočakov, kar je glede na dobljeno precej.

Fotrov kotiček

Postavlja se vprašanje ali je Golf za manj kot 30 tisočakov še konkurenčen? Po mnenju starejše populacije nedvomno, saj je Golf vendarle Golf, pri mlajših, ki želijo za svoj denar kar največ in ne živijo na starih lovorikah pa nisem tako prepričan. Pri konkurenci je potreben manjši finančni vložek, da odpeljemo sodoben in tehnološko relativno založen avtomobil, pri Golfu pa se te cifre gibljejo bližje premijskim modelom. Si upam trditi, da je dobro založen Golf danes že kar dober luksuz.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ dinamičen videz, ki nakazuje na potencialno bogato vsebino
+ kvaliteta izdelave je še vedno visoka
+ varčnost agregata kljub 5 prestavam menjalnika
+ multimedijski vmesnik je všečen in spravlja v obup konkurenco

GRAJAMO
– razmerje vloženo-dobljeno mu pošteno diha za ovratnik
– glasen zvok odpiranja pokrova vzvratne kamere je zares moteče
– doma bodo vsi vedli, da ste prišli zaradi motornega ropota

Tehnične karakteristike

Mere D/Š/V (mm): 5258 / 1790 / 1437
Medosna razdalja (mm): 2620
Prostornina prtljažnika (l): 380
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1323 / 1840
Agregat: turbodizelski, štirivaljni
Delovna prostornina (ccm): 1.598
Največja moč pri vrt./min.: 85 kW (115 KM) pri 3.250 – 4.000
Največji navor pri vrt./min.: 250 Nm pri 1.500 – 3.200
Največja hitrost (km/h): 198
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 10.2
Poraba po EU normah (l/100 km): 4,7/3,9/4,2
Poraba goriva na testu (l/100 km): 5,5
Cena osnovnega modela (v EUR): 20.908
Cena testnega modela (v EUR): 26.616
Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o
Spletna stran: www.volkswagen.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button