AvtomobiliTesti

Volkswagen Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4MOTION R-Line

»Vsaka ima svoj faktor«

Nedavno sem prebral intervju z znanim slovenskim fotografom, čigar objektivu se v prosojnih krpicah ali popolnoma brez njih še vedno preda največ slovenskih bolj ali manj znanih deklin. Med drugim je dodal, da se slovenska družba z leti amerikanizira, torej postaja bolj zaprta kot smo bili pred desetletjem, dvema ali tremi …

In stavek v podnaslovu je najbolj poznan in razvpit reklamni slogan iz 90-ih, saj je že takrat razdvajal (očitno) večno sprto a trakrat bolj odprto slovensko nacijo, pa čeprav je bil reklamni pano z nekaj čednimi ritkami in napisom Sun Mix verjetno najbolj gledan svoj čas. Še danes najbrž prekaša oglaševalske poteze aktualnih marketinških virtuozov, hkrati pa se mnenja podalpskega naroda zopet krešejo ob zadnjici, tokrat avtomobilski.

Volkswagnov Arteon je namreč na voljo v dveh različicah – klasični, kot naslednik Passata CC (komfortni coupe) ter Shooting Brake, ki je nekakšna besedna zveza z opisom karavanskega coupeja. Zakaj ne torej SWC recimo kot Station Wagon Coupe? Tovrstna oblika, torej Shooting Brake, izhaja iz samih pionirskih časov »pravozil« oziroma 19. stoletja. Tako so namreč imenovali vozove s konjsko vprego, ki so bili naloženi z opremo za lov ali strelske turnirje. Oblika Shooting Brake je nato zopet vzklila v 60-ih letih minulega stoletja, ko je kar nekaj avtomobilskih znamk izdelovalo nekaj tako oblikovanih modelov, medtem ko so po prehodu v novo tisočletje tovrstni podvigi redkejši.

Arteon SB naj bi imel eno veliko prednost, saj naj bi vsled karavanskim zametkom nudil eleganco kupeja in prostornost karavana. In tu se debata začne lomit kot čokolada z lešniki na otroški zabavi, namreč večina sogovornikov tovrstnemu pristopu ni naklonjena, češ zakaj je potem na voljo Passat Variant. Mi se v idejne debate namenoma ne bomo spuščali, temveč lahko potrdimo vodilo kreatorjev Arteona SB. Glede na svojo klasično različico je malce višji, na zadnjih sedežih bistveno bolj družinsko uporaben in spoštljiv do višjeraslih potnikov, vsled prisekanega zadka pa je dostop do kar 565 litrov zajetnega nahrbtnika bistveno enostavnejši kot pri klasičnem Arteonu.

Vozilo ohranja svojo nizko in široko prezenco, zato je položaj za volanom še vedno bolj športen in popolno nasprotje visokemu razgledišču iz Volkswagnovih športnih terencev. Med manj prijetna dejstva bi lahko uvrstili pogled vstran in nazaj, saj so zadnja bočna stekla zavoljo kupejevske linije skromno odmerjena.

Ambient vozila sovpada s Passatovo ergonomijo. Veliko digitalizacije ter uporaba sodobnih kapacitivnih drsnikov za upravljanje marsikaterih funkcij terjajo nekaj potrpljenja in privajanja. Kaj hitro namreč premalo ali preveč podrsate s prsti in prečite želeno nastavitev, vendar vaja dela mojstra, v kolikor mojster pridno vadi. Navkljub sodobnosti moramo poudariti, da so upokojena VW stikala predstavljala bolj praktično rešitev.

Manj hladni smo ostali pri vožnji in pogonu. Za konjenico je skrbel dvolitrski turbodizel z okroglimi 200 KM in 400 Nm navora, ki v družbi sedemstopenjskega DSG menjalnika skrbi za pravcato cestno eleganco. Dvojica, ki poganja vsa štiri kolesa, namreč tvori eno izmed bolj uglednih simbioz na avtomobilskem tržišču in je etalon sodobne dizelske prefinjenosti. Dovolj prožna za degustacijo zametkov športnosti a po drugi strani hitro spremenljiva v krotkega sajavčka, ki ne razočara niti zapriseženih ljubiteljev bencinarjev. Električnih entuziastov pač ne prepriča prav nič kar proizvaja emisije. Morda le razdalja, saj ob polnem 66-litrskem zalogovniku in povprečni porabi 6,3 litra na stotico zlahka prevozite več kot dvakrat dlje od električarjev, v njih idealnih mestnih razmerah, medtem ko je vodljivost Arteona SB na bistveno višjem nivoju kot recimo pri njegovih ID električnih sorodnikih.

Rahlo športen, vsekakor zmogljiv in suveren v vseh voznih razmerah, praktičen in z videzom, ki je nekaterim lepši kot miss Slovenije, spet drugim popolnoma zgrešen, zahteva skoraj 50 tisočakov. Ni poceni, vsekakor ne, je pa glede na svoje atribute v samem vrhu svojega segmenta.

Fotrov kotiček

Priznam, da sem bil ob dizajnerskem podvigu Volkswagna kar malce presenečen in še danes v celoti ne razumem te poteze. Passat Variant je nesporni družinski model, medtem ko je Arteon naslednik Passata CC. Shooting Brake je nekakšna zmes karavanskega Passata in klasičnega Arteona, zatorej je nekakšna avtomobilska »bundes frizura« – spredaj posel, zadaj zabava.

Vendar če si Arteona zares želite, čeprav imate namen vanj često posaditi podmladek, potem bo Shooting Brake odlična izbira. Ob športni preobleki R-Line in zmogljivemu, a varčnemu TDI agregatu, boste težko zgrešili pri ključnih avtomobilskih odlikah.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Svetlobni podpis. Nam se dopade na vsakem novem VW, vam tudi?
+ Uspešna združitev večih svetov, ki redko uspe.
+ Praktičnost in prostornost. Shooting Brake to nudi, tudi na zadnji klopi.
+ Pogon. Uglajen zametek športnosti v zameno za zmerno porabo.
+ Eleganca, navkljub nahrbtniku.
+ Odličen potovalnik na družinskih relacijah.

GRAJAMO:
– Kapacitivni drsniki morda niso najbolj praktična rešitev.
– Videz, ki razdvaja.
– Cenik mu ni v prid, vsaj pri hišni konkurenci ne.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.866 / 1.871 / 1.462
Medosna razdalja (mm) 2.835
Prostornina prtljažnika (l) 565
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.726 / 2.290
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.968
Največja moč pri vrt./min. 147 kW (200 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 400 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 230
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,4
Posoda za gorivo (l) 66
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 134
Cena osnovnega modela (v EUR) 45.710
Cena testnega modela (v EUR) 49.698
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.volkswagen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button