AvtomobiliTesti

Toyota Yaris Cross 1.5 e-CVT AWD Hybrid Premiere

Toyotin odgovor na domišljave evropske zahteve

Evropejci smo morda najbolj zahtevna avtomobilska nacija, saj si želimo vozilo polno nasprotujočih si dejstev. Mora biti mestno majhno a skoraj družinsko prostorno, prožno med zavoji a varčno kot dizel pri spustu z Vršiča, športnega videza za Raceland Krško a dovolj sposobno za dovoz do zidanice v tamkajšnjem sremiško-bizeljskem vinorodnem okolišu.

In medtem, ko evropski avtomobilski velikani v segmentu mini SUV-jev nekoliko zaspano mahajo z bencinsko ali popolnoma električno gnanimi primerki, so se pri Toyoti zamislili odlične, čeravno zapoznele ideje. Vozilo, opisano z zgornjimi vrlinami so zapakirali v paket imenovan Yaris Cross. Kot ime pove, so ga zasadili v enak »teglc« kot klasičnega Yarisa, le da so mu dodali nekaj več substrata za bujno rast.

Tako je Yaris Cross ob enaki medosni razdalji kot njegovo izvirno seme skalil tri centimetre višje od tal, kar olajša dvome ob stopicanju z mestnih robnikov, ter je nadalje opazno daljši in višji, le širino je domala v celoti obdržal. Da japonski oblikovalci niso pretirano barantali z idejami, so si videz pretežno »sposodili« pri RAV4 in napravili nekakšno zmes z zametki klasičnega Yarisa. Tako, pred vami je terenski samuraj, ki se uvršča v segment nižje kot že znani CH-R. Ob poplavi športnih terencev, katerim se bo v kratkem pridružil še zares miniaturni Aygo X, se človek brez beležke modelov kaj hitro utopi.

Vendar ta poplava ni posledica brezidejnega tavanja avtomobilskih proizvajalcev pri iskanju neskončnih prodajnih idej, temveč posledica zahtev nas – kupcev. In Yaris Cross je odgovor na molitve v evropskih religioznih ustanovah. Oblikovno ravno dovolj vpadljiv a ne preveč, ponuja nekoliko višji položaj za volanom, ki ga kupci često iščejo. Prtljažni prostor z dvojnim dnom in skupno s 320 litri volumna je ravno pravšnji za vsakodnevno rabo ali izletniško dvojico, medtem ko bo družinsko rabo potešila namestitev strešnega kovčka.

Nasploh je ambient praktično preslikan iz klasičnega Yarisa, kar nikakor ni slaba ideja, le multimedijski vmesnik ima zatorej še nekaj prostora za izboljšavo. Testnež je bil odet v najvišji sklop opreme imenovan Premiere, ki glede na vse predhodno garderobo v malho dobrot prinaša še samodejno uravnavanje snopa LED žarometov, usnjeno oblazinjenje, parkirnega pomočnika, voznikov barvni projekcijski zaslon ter električno odpiranje prtljažnih vrat, tudi z gibom noge pod zadnjim odbijačem.

Bistvo Yarisa Cross je živahen utrip evropskih mestnih središč in prav s tem vodilom je bil ustvarjen. To je še kako opazi pri pogonu, kjer sta tokrat domovala dva elektromotorja in klasični 1,5-litrski bencinar. Uigran trio lahko poganja vsa štiri kolesa, kadar deluje v načinu Trail ali Snow. Takrat inteligentni 4×4 sistem imenovan AWD-i samodejno (do neke mere razumljivo) razporeja navor na posamezni kolesni par glede na informacije o oprijemu, vi pa se varno peljete tudi v slabših razmerah. V praksi boste tovrstno tehnologijo redko koristili, veliko bolj pa lahko računate na električno asistenco. Čeprav to ob samodejnem polnjenju baterije mnogokrat rezultira v nepričakovano visokih vrtljajih trivaljnega agregata, ki mimoidoče spravlja v nelagodje, vas pa tudi.

Na normnem krogu smo namerili povprečno porabo 5,3 litra, medtem ko odprta cesta in avtocesta zahtevata tudi sedem ali več. Vse je torej stvar vaših dnevnih poti in teže desnega stopala, kajti dinamična vožnja hitro doprinese liter, dva ali celo tri več k povprečni žeji. To pa ob zgolj 36 litrih prostornine sodčka za oktanski napoj pomeni često druženje ob točilnem pultu – tistem, ob katerem popiva vaš jekleni konjiček, ne vi.

Evropski avtomobil nedavno iztečenega leta 2021 ima torej kopico atributov za prepričevanje zahtevne evropske domišljavosti, med sicer redke minuse pa moramo dodati še njegovo vrednost. V popolnoma ogoličeni izvedenki je resda na voljo za manj kot 17 tisočakov, v polni kot vaški bife po nedeljski maši, pa se znesek skoraj podvoji. Razpon je tako zares širok in bo zadostil tako raji kot petičnežem, na kar Japonci tudi računajo.

Fotrov kotiček

Saj bi zapisal, da je mestno-terenska dvoživka, vendar (žal) ni. Yaris Cross je ne glede na robusten videz popolnoma mestni voz, kjer domuje kot riba v vodi. Daljše poti, avtocesta in neutrjen teren so izven njegove cone udobja, zato ga tja ne silite če res ni potrebe. Za upoštevanje zakonitosti hibridnega pogona vas nagradi z nizko porabo in priročnostjo ter kupom sodobne opreme, vendar morate pred tem izglasovati večino pri odobravanju večje luknje v družinskem proračunu. Ta bo krepko presegla 30 tisočakov v primeru najbolje opremljenega Yarisa Cross, zato vas čaka dolga in naporna seja. Medtem ko so le-te v slovenskem (nekoč) hramu demokracije same sebi namen, vas lahko pri Yarisu Cross ena sama kmalu zatem razveseljuje vsak dan, tudi ob tako turobnem vremenu kot vlada v ljubljanski kotlini v prvem (in drugem) mesecu leta.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Ima vse atribute za štirikolesno uspešnico.
+ Videz. Prepričljiv in dovolj samozavesten.
+ Racionalno prostoren in uporaben.
+ Kljub prirastku se med zavoji počuti dovolj udobno.
+ Hibridni pogon je po nekaj študija varčna izbira za urbano okolje.
+ Razpon cen in opremljenosti.
GRAJAMO:
– Visoko vrtenje agregata je na trenutke zares moteče.
– Skromen rezervoar za gorivo. Na daljših poteh boste pogosto stranke črpalk.
– Cena. Drag špas za drugi avto pri hiši.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 4.197 / 1.765 / 1.595
Medosna razdalja (mm) 2.560
Prostornina prtljažnika (l) 320
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.417 / 1.775
Agregat Bencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.490
Največja sistemska moč pri vrt./min. 85 kW (116 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 141 Nm med 3.600 in 4.800
Največja hitrost (km/h) 170
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,8
Posoda za gorivo (l) 36
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,7 – 5,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,3
Emisije CO2 (g/km) 106 – 115
Cena osnovnega modela (v EUR) 29.950
Cena testnega modela (v EUR) 32.450
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button