AvtomobiliTesti

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Premium

Predsedniški offroad

Skoraj ga ni možakarja, ki bi ne slišal za legendarnega japonskega terenca. Terenec? Tako je, Land Criuser ni premijski SUV, kljub opremi Premium, temveč konkreten »džip« s sposobnostmi o katerih SUV-ji le sanjajo, kljub temu pa lahko v svoji kabini nudi kar precej mestnega udobja. Več kot bi morda pričakovali. Kje se torej ‘LC’ izkaže in na katerem področju morda malce manj?

Sprva moramo vedeti kaj lahko ob takem vozilu pravzaprav pričakujemo. Land Cruiser je resen terenec s kopico zabavne offroad tehnike, vse skupaj pa je lično zapakirano v škatlasto obliko precejšnjih dimenzij, ki bi jih z veseljem pokazali tudi onkraj Atlantika.

Če sem povsem iskren deluje navzven povsem SUV-jevsko, korektno in brez izrazitih športnih vložkov, na »hribovsko dušo« morda nakazujejo le poudarjene stranske stopnice (pragovi), ki nižje raslim omogočijo dostojen vstop v japonskega orjaka. Tudi kabina se bohoti v relativno razkošnem in navidezno malce zastarelem ambientu z nekaj več robustnejše plastike in s stropnim osrednjim TV ekranom za potnike na zadnji klopi, ki spominja na tiste iz največje ptice v »gnezdu« Adrie Airways (Airbus A319, če smo natančni).

Da morda vendarle nismo sedli v mestno srajco na steroidih spoznamo, ko oči zazrejo prekomerno plastično armaturno ploščo, kjer je osrednji del pod multimedijo namenjen ravnanju s 4×4 dobrotami. Te upravljamo z nekaj tipkami in večjim osrednjim vrtljivim gumbom na čelu, ki neukim predstavljalo izgubo časa. No, tudi taki bodo takoj po pritisku tipke za zagon agregata hitro spoznali, da »cruzer« ni povsem urbano uglajen.


Ta 2,8-litrska mrcina s štirimi valji se oglaša kot delovni stroj na gradbišču in ne kot športno naravnan štirivaljnik, ki bi vas elegantno prevažal po asfaltnih površinah. To pa zato, ker je Land Cruiser nič kaj športen in to se pozna predvsem pri pospeševanju, kjer je 177 konjskih moči odločno premalo za okrogli dve toni in pol težkega sumo borca. Premalo za športnost, vendar na drugi povsem dovolj za klenega planinca, ki se ne ustraši 70 centimetrov globoke vode, njegove terenske zmožnosti pa so podane v 31-stopinjskem vstopnem kotu in 25-stopinjskemu izstopu. Če teh cifer ne razumete najbolje, potem je morda bolje, da si pričnete ogledovati Rav4 …

Land Cruiser ljubiteljem avtomobilskega alpinizma nudi naslednjo gorniško opremo: zapora diferenciala sredinske osi, zapora diferenciala zadnje osi, sistem Crawl za samodejno reguliranje hitrosti pri resni terenski vožnji, sistem MTS, ki skrbi za odličen oprijem na vseh vrstah podlage, sistem prilagajanja vzmetenja in še veliko več. Elektronskih pomočnikov, ki bi vam pomagali pri vožnji, je precej in s tem seveda zmožnosti »avtomobilskega plezanja« le s sukanjem volana. Ok, pa tistimi omenjenimi alpinističnimi tipkami tudi.


Seveda vsa ta gorniška in udobnostna oprema zahteva določen finančen vložek, ki se lahko primerja s cenami trosobnih stanovanj v manj priljubljenih predelih naše deželice. Že nakup vas olajša za skoraj 90 tisočakov, potem pa je tu še hranjenje tega orjaka. Dizelski proteini bodo velikokrat na meniju, saj agregat v povprečju zahteva skoraj 11 litrov na sto kilometrov, če pa se povsem umirite in odpeljete na nedeljsko kosilo, pa bo zadovoljen že z osmimi in pol.

Fotrov kotiček

Fotrov ego je bil na nivoju. Mačo izgled, ki se ga ne bi branili niti ljubitelji pravih ameriških poltovornjakov, vse skupaj pa postavljeno na 4×4 temelje, ki so zmožni zavidljivega hribolazenja. Nek komentar enega izmed sopotnikov se je glasil, da je to idealen avtomobil za »uglajenega holcerja« (gozdarja po slovensko) s tremi otroki.

Udobna družinska dnevna soba, ki jo lahko brez težav premaknete tudi na hribovite kamp lokacije, seveda stane, zato 90 jurjev ne čudi. Vaš ego bo načet le pri pospeševanju, drugje pa vas bodo občudovali. Če ne drugega zato, ker ste pripravljeni toliko plačati za terenca ali pa ne ravno športnega SUV-ja.

HVALIMO
+ Videz. Zelo elegantno skriva ves offroad potencial.
+ Ambient. Občutek dnevnih soban v mestnih vilah z visokimi stropi je navdušujoč.
+ Zmogljivost. Menim, da je vsak dodaten opis nepotreben.
+ Elektronski pomočniki. Brez dodatnega letnika študija strojništva skoraj ne bi šlo, če ne bi vmes elektronika uspešno krmilila vse asistente.
+ Pripravljenost na urbane težave. Kamere, senzorji, vse le zato, da ga brez težav zavidljivo parkirate.
+ Udobje. Sploh ne boste vedeli po kako razkopanem terenu, ki mu včasih rečemo cesta, se dejansko vozite.
+ Splošen vtis. Odličen križanec med pravim terencem in SUV-jem.

GRAJAMO
– Zastarel ambient. Po drugi strani pa resni uporabniki potrebujejo več trdožive plastike namesto finih materialov.
– Poraba. Le zares mirnim in nikoli živčnim bo uspelo doseči porabo nižjo od devetih litrov.
– Kultiviranost. Z vsako generacijo ali osvežitvijo se videzno bliža SUV-jem.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.840 / 1.885 / 1.835
Medosna razdalja (mm) 2.790
Prostornina prtljažnika (l) 621 (107 ob postavljeni 3. vrsti)
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.500 / 2.990
Agregat Turbodizelski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.755
Največja moč pri vrt./min. 130 kW (177 KM) pri 3.400
Največji navor pri vrt./min. 450 Nm pri 1.600
Največja hitrost (km/h) 175
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,7
Posoda za gorivo (l) 87
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,3 / 9,4 / 7,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 10,9
Emisije CO2 (g/km) 194
Cena osnovnega modela (v EUR) 87.950
Cena testnega modela (v EUR) 87.950
Uvoznik Toyota Adria d.o.o.
Spletna stran www.toyota.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button