E-MobilnostMotocikliNa kolesihTesti

Test: City e-Cruiser 2000 W

Električni skiroji v zadnjih nekaj vse bolj nabirajo popularnost, kot nekakšne igračke in enostavne oblike transportacije. Sama ideologija električnih skirojev z debelimi pnevmatikami in način delovanja sta v osnovi precej podobna klasičnim električnim skirojem.

Razlika je seveda že vizualno opazna pri zajetnejših pnevmatikah, ki so občutno težja, ampak bolj odporna in ponujajo večjo svobodo vožnje po različnih vrstah terena. Če se z običajnim skirojem ne zapodimo ravno v razgiban teren, debelušnem skiroju to ni nobena ovira, prav tako se ni potrebno veliko ozirati na vremenske razmere. No, pa še vzmetenje spredaj in zadaj poskrbi za zelo prijetno in udobno doživetje vožnje.

City e-Cruiser, s katerim smo se uspeli zapeljati, je med najboljšimi električnimi skuterji z velikimi pnevmatikami na trgu, s svojo vsestranskostjo in presenetljivo dostopno ceno bo navdušil marsikoga.

Dvosedežni skuter je kljub svojim meram s 70 kilogrami mase dokaj lahek, obenem lahko sprejme do 200 kilogramov obremenitve. Zaradi velikih 8-palčnih pnevmatik je izredno stabilen, zato boste s svojim sopotnikom enostavno skočili nanj, in se zapeljali na potep, brez skrbi da bi se prevrnil. Med drugim je ravno dno priročno za odlaganje prtljage.

V osrčju e-Cruiserja se nahaja 2.000-vatni brezkrtačni elektromotor s tremi stopnjami hitrosti, najvišja znaša 45 km/h. Elektromotorju moč dovaja 20 Ah litij-ionska baterija, enostavno odstranljiva za polnjene ali hitro zamenjavo. Polna baterija nam omogoča do 40 kilometrov avtonomije, napolnimo je enostavno preko hišne 220V vtičnice.

Sicer je celoten dvokolesnik zasnovan okoli močnega kovinskega ogrodja, tu tiči razlog za dobro nosilnost. Čeprav na prvi pogled morda deluje prazen, temu ni tako, saj je opremljen z mnogimi dodatki, kot pravi motocikel. Spredaj je nameščen svetel LED žaromet, osvetlitev najdemo tudi na zadku, smer vožnje pa enostavno naznanimo s smerniki. Hitrost in stanje baterije se izpisujeta na zaslončku na krmilu, le tega je mogoče iz vidika varnosti zakleniti.

Mestnega kruzerja je mogoče voziti z vozniškim izpitom B kategorije, ob nakupu in registracij pa vam eko sklad povrne 300 evrov subvencije. Če vas mika nakup takšnega dvokolesnega strojčka, ste na pravi poti, saj bo City e-Cruiser navdušil še tako zadržane voznike, vijuganje po mestnih ulicah ali odprtih makadamskih poteh bo brez dvoma na obrazu narisalo velik nasmešek.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Hvalimo:

+ Vožnja in sedež ponujata visok nivo udobja.
+ Hidravlične zavore spredaj in zadaj.
+ V optimalnih pogojih z lahkoto opravi s strmim hribom.
+ Vozna izkušnja je presenetljivo zabavna.

Grajamo:

– Na spolzkih površinah lahko hitro zmanjka oprijema.
– Čeprav ima nekaj terenskih karakteristik, se raje vozi na asfaltiranih površinah.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 1.810 / 800 / 800
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 70 / 200
Elektromotor Brezkrtačni
Največja moč 2.000 W
Največja hitrost (km/h) 45
Baterija 20 Ah litijska
Največji domet 40 km
Cena testnega modela (v EUR) 1.490
Uvoznik GFK d.o.o.
Spletna stran www.gfkshop.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button