AvtomobiliTesti

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor AWD

Ihtavi degustator, mejnik v odnosu in diagnoza brez umora

V uredništvu se ne delimo na leve in desne, bele ali rdeče, temveč na ljubitelje novitet, digitalizacije in tiste trmaste bencinske romantike, ki z orošenimi očmi spremljamo proces elektrifikacije avtomobilske panoge. Sam brez kančka dvoma sodim v to drugo grupo, saj daleč pred »touch screene« postavljam dobro staro analogno klasiko, začenši z mojo zapestno uro. Kolegi, s katerimi prelivam elektronsko črnilo skozi naš vsakdan, me občasno zbadajo z »amerofilom«, ker mi srčni utrip najvišje dvigne robat ameriški V8 voz, tudi z »mladim človekom s staro dušo« in še čim, če bi pobrskal malce globje po mojem možganu. Kot bi se delali norca iz mene, so mi pod nos pomolili nekaj dni druženja z ameriško limuzino, ki je popolno nasprotje meni ljubih jenkijevskih »muscle« kočij. Namenili so mi nedavno prenovljeno Teslo Model 3, torej vstopni model verjetno najbolj znanega proizvajalca električnih vozil na svetu.

Da nekaj dorečemo še preden se potopimo v štorijo, ki sledi spodaj. Kot avto-moto novinar sem skušal tudi Teslo Model 3 doživeti skozi oči objektivnega človeka, zavedajoč se mojega simpatiziranja s štirikolesniki popolnoma drugačnega karakterja in že takoj lahko vržem na plano, da Tesla ima atribute s katerimi zlahka prepriča tudi nejevernega Blaža, ima pa tudi kar nekaj odbijajočih lastnosti. Kot temperamentna lepotica s katero vstopite v »love & hate« razmerje torej? Recimo kot dobro razmerje z nekaj kompromisi …

Ko v uredništvu ugotovimo, da se med aplikacijami skrivajo karaaaooookkkeeeee!!! WOOOHOOOOO

O čevljih sodi naj kopitar oziroma o podobi »trojke« naj sodijo vaše oči zase. Aerodinamičen in sodoben videz, ki rajo razdvaja podobno kot uvodoma omenjeno politično prepričanje. Če niste z nami, ste proti nam oziroma pri Tesli Model 3 je lahko samo zelo všečno ali niti najmanj. Sam bi politično korektno njen videz opisal kot športno-eleganten, zagotovo bolj všečen kot pred medgeneracijsko prenovo. Podoba vstopne Tesle je seveda pogojena z aerodinamiko, saj ima Model 3 enega izmed najnižjih količnikov zračnega upora med vsemi serijskimi vozili, kar se močno pozna pri avtocestni uporabi. Vendar o tem kasneje.

Zgodba namreč zavije svojo pot takoj ko odprete voznikova vrata. Tam vas pričakata volan z dvema krogličnima stikaloma in drobirjem tipk ter zajeten 15,4-palčni osrednji zaslon, preko katerega upravljate 99 odstotkov funkcij. Obvolanskih ročic ni, takisto velja za projeciranje voznih podatkov na vetrobransko steklo. Edina fizična stikala, poleg tistih na volanu, najdete še na stropu, kjer vklopite vse štiri smernike in imate možnost izbire položaja menjalnika (P, R, N in D). Kljub špartansko prečiščeni kabini je le-ta zaradi panoramske strehe izredno svetla, svoj čar pa doda tudi z belim usnjem prevlečeno oblazinjenje v testni trojki. Ne smem pozabiti serijskega centralno nameščenega 8-palčnega ekrana (občutljivega na dotik) za zadnja dva potnika, ki bo prenekateremu staršu olajšal prebijanje skozi gnečo, saj lahko mladež mirno spremlja pretočne vsebine s spleta in vašim trem ušesnim koščicam privošči malce spokojnosti. Med serijsko opremo se nahaja tudi ogrevanje vseh štirih sedežev in hlajenje prednjih. Ameriški »must have« pač, poleg držala za enormno plastenko znamenite mehurčkaste pijače. Ne, ni pivo!

Občutek je navkljub sterilnemu videzu dober, všečen in na visokem nivoju, pravo doživetje pa se ob vklopu osrednjega velikega ekrana zares šele prične. Takrat se avto prelevi v zabavno-mobilno dvoživko. Poskrbel bo za vaše kratkočasenje ne glede na to, kje ste – na cesti ali ob njej oziroma na infuziji energije, da ne bo kdo vzel moje besede in jih prelevil v zlohotne. Torej, ko je vozilo parkirano, lahko na sprednjem zaslonu dostopate do vseh zabavnih vsebin, ki jih avtomobil nudi – bodisi spletne pretočne vsebine, igre, filmi, karaoke in vse vmes. Ameri so torej poskrbeli, da se ne vi, ne vaši potniki ne boste kratkočasili tudi na daljših poteh ali ob sezonskih postankih, ko je potrebno na e-kanilo malce počakati.

Sam sem po duši izrazit tehnik, zato odkrito priznam, da na sicer izdatno multimedijsko ponudbo trojke nisem »trzal«, moji dve prestolonaslednici pa sta me nestrpno čakali prav vsak popoldan po zaključku pouka, saj sta na sicer krajših poteh med šolo oziroma vrtcem in našim dvorcem tapkali po posnetkih Ledenega kraljestva in Disney uspešnic. Sem pa malce zastrigel z ušesi, ko sem prebral specifikacijo testnega voza, kjer je zavedeno Long Range in Dual Motor AWD. Za neuke Muskovih oznak to pomeni, da je v pod vozila nameščena baterija z 82 kWh in štirikolesni pogon z dvema e-motorjema, ki skupaj iztisneta kar 366 kW oziroma bolj domačih 498 KM ter 560 Nm navora. To pa so že cifre, ki se kosajo z mojim V8 izbrancem, le da v električnem vozilu pomenijo dvoje – da te ob polnem gasu v sedež nalima kot nekoč očetova roka ob »vzgojnem manevru«, ki je danes za kletvico skoraj najhujša kršitev vseh socialnih norm, ter malce čuden zvok elektronike, ki srka enormne ampere iz baterije.

Ob ustrezno napolnjeni bateriji vam je redkokateri klasično gnani voz pravzaprav kos. Pospeševanje je brutalno, prehitevanja so enostavna kot osnove seštevanja. Ena, dva in tri, že mimo trojka hiti. Zapriseženi verniki v nemško sveto trojico še vedno trdijo, da imajo M, RS in AMG izvedenke še vedno žezlo med kolesi, ampak po cifrah sodeč so si konkurenti skoraj povsem izravnani. Fizika elektromotorja je v tem primeru premočno v prednosti, in verjemite, te besede mi gredo težko z jezika. Sicer povsem uglajena in niča kaj športno zabeljena Teslina limuzina tako z mesta do stotice pospeši v 4,4 sekunde, zopet povsem primerljivo z nemškimi športniki v tem segmentu, ki pa za lastništvo zahtevajo trikrat višje zneske. Saj pravim, ima adute, ki prepričajo in mednje sodi tudi srkanje elektrike. Na avtocesti je avtomobil pri hitrosti 130 km/h in rednimi prehitevanji v povprečju porabil 18 kWh / 100 km. Tako varčnega električarja še nisem spoznal, saj se ob relativno ugodnih vremenskih razmerah brez naprezanja opravi 400 km po avtocestah in še sto več izven.

Tudi vodljivost je nad pričakovanji. Štirikolesni pogon poskrbi za zanesljivo trajektorijo tudi ob dinamičnem zajemanju zavojev, a pod črto je treba zapisati, da Tesla Model 3 ni in niti ne želi biti avtomobilski atlet. Ja ok, nudi brutalno pospeševanje, vendar je prednostno namenjena ležerni vožnji, ko se po dolgem delovniku odpravite proti domu. Za povrh pa si z veliko žlico vzamete še zavoj ali dva.

Še beseda ali dve na temo Autopilota. Ta na evropskih tleh ni odklenjen v njegovi celotni veličini, še vedno pa vas lahko po lastni elektronski vesti vozi naokoli na avtocestnih odsekih. Naš urednik ga po vklopu ni v popolnosti ubogal in se je asistenca sama po sebi zaklenila za teden dni. Tako pač je v dobi pametne elektronike. Ta sicer deluje na sistemu kamer in dobro prepoznava vozne pasove, preostale udeležence glede na tip vozila tudi nariše na delu osrednjega zaslona, ima pa adaptivni tempomat eno Ahilovo tetivo, ki se je v času mojega vozikanja dvakrat vnela. Ko sem povsem ležerno vozil po voznem pasu mimo avtocestnega priključka, je na priključitveni pas povsem korektno zapeljal avtomobil, Tesla Model 3 pa ga je prepoznala kot potencialni trk in samodejno močno zavrla. Moja faca je bila skoraj bleda in še dobro, da za menoj ni bilo nikogar, ker bi lahko bil razplet popolnoma drugačen. K sreči se ga lahko takoj povozi s pritiskom stopalke za plin, vendar je to moja reakcija, ki je bistveno počasnejša od elektronike.

Klinična slika temeljite diagnostike vozila je torej podana, čeprav bi še lahko pisal. Pustimo še kaj za naslednjič, a cenik to seveda ne bo. Okroglih 50 »jurjev« za Model 3 LR DM AWD avtomobil, ki so mu dodali še za osem tisočakov opreme, pri čemer nadgrajeni Avtopilot zahteva skoraj polovico. Kar veliko denarja, vendar glede na dobljeno kar nekako ugodno.

4 kulske

Fotrov kotiček

Brez skrbi, nisem menjal tabora v avtomobilističnem polu. Vonj po bencinu in zvok V8 motorja še vedno prižgeta iskro v meni, medtem ko lahko vseeno zapišem, da bi Tesla Model 3 zlahka bila moj vsakodnevni avtomobil, pa čeprav mi njen sicer zares zajeten multimedijski portfelj povsem odveč.

Je resnično udobna, prijetna in zmogljiva. Tiste smernike kot tipke na volanu sicer težko prebavim in bi verjetno zahtevali kar nekaj privajanja, moram pa si naliti čistega vina in priznati, da je bilo nekaj dni druženja več kot prijetnih. Mobilna aplikacija namesto ključa je resnično praktično zamišljena in med najboljšimi na trgu, hkrati pa vam omogoča nastavitev vozila v teh načinih – Dog Mode za brezskrbno čakanje živalskega ljubljenčka med vročim ali zimskim obdobjem leta, Sentry Mode za spremljanje okolice vozila in prejemanja opozoril o morebitnih grožnjah ter Camp Mode za vzdrževanje temperature vozila in simulacijo taborniškega ognja na osrednjem zaslonu. Pravi zabavnik na kolesih …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Bolj všečen videz ob medgeneracijski prenovi.
+ Enostavnost uporabe vseh funkcij na osrednjem zaslonu, intuitivno in praktično.
+ Tih ambient tudi pri avtocestnih hitrostih.
+ Redno nadgrajevanje programske opreme vozila, ki odklene tudi dobroto ali dve kot so recimo matrično delovanje LED žarometov.
+ Dva prtljažnika
+ Youtube, spletni brskalnik (ki deluje neodvisno od mobilnih podatkov telefona oz druge vaše naprave), Netflix … Lahko se pripeti, da bodo otroci tako zelo “padli not”, da jih boste pozabili.
+ Karaaaaooooookeeeeeee.
+ Vse kar vidite, je domala že serijska oprema (od hlajenih do ogrevanih sedežev, volana …).
+ Uporabnost mobilne aplikacije.
+ Nastavitev želene temperature preko aplikacije (lahko tudi ob točno določenih urah).
+ Preko aplikacije lahko tudi zabavate (ali “zabavate”) mimoidoče z različnimi pogruntavščinami – od hupe, prdcev, celo v mikrofon lahko govorite.
+ Kamer je v avtomobilu več kot na Kolodvorski 2-4
+ Nabor aplikacij v multimedijskem vmesniku je skoraj brezkončen, če si sami tako želite.
+ Dolgočasenje v tem vozilu skoraj ni možno.
+ Aerodinamika in posledična nizka poraba. Poseben palec gor!
+ Polnjenje je resnično mačji kašelj. Tesline polnilnice namreč vedno delujejo!
+ Izvrsten sistem za preračunavanje porabe do vpisane destinacije na navigaciji (mi smo se peljali do Reke in je pri 125-kilometrski poti zadel na procent točno, kakšna bo poraba po koncu vožnje!)
+ Avtonomija se ob ugodnem vremenu že približuje klasičnim bencinskim vozilom.
+ Pospeševanje, ki te butne kot šnopc ob prvem srečanju.
+ Velik napredek v kakovosti, glede na predhodnika.
+ Vodljivost je ob štirikolesnem pogonu samozavestna in predvidljiva.
+ Možnost brezžičnega polnjenja dveh mobilnikov hkrati.
+ Vrednost glede na vložek je kljub neskromni ceni visoka.

GRAJAMO:
– Smerniki kot tipke na volanu. V tednu dni nismo prišli na zeleno vejo, saj vsak dan zapeljem čez ducat rondojev, ko je »volanski svet« obrnjen na glavo.
– Da kupite avtopilota za precej zajeten kup cvenka, slednji pa vas kaznuje z enotedenskim zaklepom (prav ste prebrali, avtopilot NE deluje teden dni), ker ne upoštevate (dosledno) njegovih navodil pač spominja na bolj avtokratske režime.
– Če boste ostali brez napetosti v akumulatorju, se predhodno naročite na obisk pri terapevtu (živci bodo na hudi preizkušnji).
– Merilnik hitrosti pred volanom bodo številni vozniki često pogrešali.
– Ogromen osrednji ekran je (vsaj na začetku) res izjemen distraktor za/med vožnjo
– Veliko kamer (lahko) tudi pomeni, da vas nekdo stalno opazuje.
– V kolikor imate ljubosumnega partnerja, mu/ji nikar ne zaupajte dostopa do mobilne aplikacije – preko slednje bodo videli (in vedeli) skorajda vse. Ni pretiravanje, ampak za kar nekaj (preverjenih) ločitev je že poskrbela Tesla.
– Ni klasičnega ključa. Digitalizaciji ne zaupam še povsem :).
– Recite, da smo staromodni, ampak nekatere stvari enostavno potrebujejo fizične tipke in ne upravljanja preko osrednjega zaslona (sovoznikov predal, brisalci …)

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.720 / 1.850 / 1.441
Medosna razdalja (mm) 2.875
Prostornina prtljažnika (l) 594 + 88
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.828 / 2.232
Elektromotor Sinhroni, 355 V
Največja sistemska moč 366 kW (498 KM)
Največji sistemski navor. 560 Nm
Največja hitrost (km/h) 201
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 4,4
Kapaciteta baterije (kWh) 82
Priključna moč (AC / DC) 11 / 250
Doseg (kombiniran režim) 629
Poraba (kombiniran režim) 14
Poraba na testu 17,1
Cena osnovnega modela (v EUR) 49.990
Cena testnega modela (v EUR) 57.970
Uvoznik Tesla Center Ljubljana
Spletna stran www.tesla.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button