AvtomobiliTesti

Škoda Octavia Combi Style 2.0 TDI DSG

Družinski etalon srednje kategorije

Octavia si je od svojega prihoda v letu 1996 do danes prislužila status odličnega družinskega vozila. Odlikovali so jo prostornost, uporabnost in nenazadnje tudi cenovna dostopnost. V lanskem, ne ravno klasičnem, letu je v salone zapeljala v četrti generaciji, od katere sem/smo pričakovali veliko.

Po ne ravno posrečeni obliki žarometov predhodnice je na ceste zapeljala v povsem novi preobleki, ki je jasno povzeta po Škodinih SUV-jih. Ali je najbolje prodajan model češke znamke še vedno tako odličen in ali se lahko končno enakovredno kosa s VW Golfom, ki je bil vedno droben, a odločilen tehnološki korak v prednosti?


Takoj lahko zapišem, da so Nemci popustili in vendarle Čehom odobrili dostop do svojih najsodobnejših dobrot. Nova Octavia tako prihaja z enakim peharjem opreme kot je to ne tako dolgo nazaj storil VW Golf osme generacije. Zatorej pričakujte precejšen skok v digitalizaciji ambienta in razširjen nabor elektronskih pomočnikov.

Pri vsem tem se nato poraja vprašanje, zakaj so Nemci popustili? Mar želijo Golfa počasi opustiti? Vem, skoraj nezaslišana trditev, ki pa v avtomobilskem svetu ni nemogoča. Le še vprašanje je, koliko časa bodo kombilimuzine, limuzine in karavani razveseljevali rajo, saj smo priča pravcatemu SUV križarskemu pohodu, ki za seboj pušča počasno umikanje do nedavno priljubljenih modelov. Vendar o tem raje drugič.

Octavia je bila vedno vozilo, ki ni kričalo po pozornosti in kljub prenovi jo še vedno ne bo težko prepoznati, a tudi ne skoraj spregledati. Ne izstopa iz množice, kljub vsemu pa je povsem skladna s sodobnimi oblikovnimi trendi, ki narekujejo bolj dinamične poteze kot nekoč. Zdi se, da do Čehi uslišali kritike nepriljubljenih »razklanih« žarometov in kupcem ponudili dinamičen svež »obraz«, medtem ko je zadek Octavie povzet po Škodinih SUV modelih. Brez revolucije torej.

Povsem drugače je ob vstopu v nedrja vozila. Ambient je tisto, na kar so pri snovanju nove Octavie usmerili največ pozornosti. Nekoč povprečne materiale, ki so dobro kljubovali družinski rabi, so zamenjali bolj prestižni elementi. Takoj opazimo dva digitalna zaslona – voznikov in osrednji multimedijski, volan je po novem dvokrak z lično obliko, ročica samodejnega menjalnika je majhna (po vzoru ambienta VW Golfa) in tako povzeta po novem koncernskem pristopu.

Opazno je napredoval tudi izbor materialov, za piko na i pa poskrbi okrasna dekorativna kovinska letev, ki se elegantno razprostira preko armaturne plošče. Če vsemu temu dodamo še vzorno prostornost potnikov in dodatnih 640 litrov volumna za prtljago, je zadovoljstvo neizbežno.

V testnici je pod motornim pokrovom grgral dobro znani dvolitrski VAG-ov turbodizel s 150 KM, ki je bil spojen s samodejnim DSG menjalnikom. Preverjena izbira, ki zagotavlja umirjeno in samozavestno družinsko rabo tako v mestu kot izven urbanih središč. Povprečna poraba je na normnem krogu znašala 5,1 litra, medtem ko pretežno avtocestna raba doda še slab vrček piva. Pollitrski, ne tisti z Oktoberfesta … Kaj je že to druženje ob vrčku hladnega?

Če ste ob vsem zgoraj naštetem pričakovali še končno ceno v »budget« supermarketu ste se motili. Tako velik napredek v notranjosti ne pride zastonj, zato je nova Octavia (na žalost) napredovala tudi v ceni. Ker se bistveno lažje postavi ob bok premijski konkurenci, se je slednji približala tudi z vrednostjo, ki je v primeru testnega primerka znašala skoraj okroglih 30 tisočakov.

Med dodatno opremo so se znašli aktivni tempomat do 210 km/h, električno odpiranje prtljažnih vrat, nihajno poklopna vlečna kljuka, ogrevana prednja sedeža ter LED zadnje luči z vzvratno kamero. Glede na SUV konkurenco, ki bi ob enaki opremljenosti zahtevala še kak tisočak več (ali pet njih), je cena povsem razumna, je pa presegla psihološko mejo 30 tisočakov. Kje so časi, ko je bila le-ta v tem segmentu postavljena pri dvajsetih …

Fotrov kotiček

Povprečen, a ličen videz in opazen napredek pri ambientu so verjetno zopet kombinacija »recept za uspeh« enega izmed najbolj priljubljenih družinskih modelov. Podvozje Octavie deluje še bolj umirjeno in zlahka srka nezavidljivo stanje slovenskih magistral. Priznam, da si Octavio minule generacije lastim tudi sam in sem bil nad novo sprva malce razočaran in zadržan. Sem pričakoval več?

Niti ne, le v druženje sem se spustil precej kritično, vendar povsem odveč. V tednu dni sem svoje prvotno mnenje popolnoma spremenil. Nova Octavia zopet nudi odličen družinski kompromis, ki pa je zavoljo malce premijskega pridiha tudi ovrednoten z večjim kupčkom cekinov. Vendar, če se ozrete po (spletnih) prodajnih salonih, boste hitro ugotovili, da je cena novim vozil v zadnjem desetletju močno poskočila. Zakaj bi bila Škoda Octavia pri tem izjema?

HVALIMO
+ Vsesplošna uporaba. Octavia pač …
+ Ambient. Odlično prenovljen in končno enakovrednem koncernskim tekmecem.
+ Prostornost. Sploh rabimo izgubljati besede?
+ Umirjenost. Predvsem vsakodnevni delovni migranti z več deset kilometri vožnje do delovnega mesta bodo cenili uglajeno podvozje in vzorno zatesnjeno kabino.
+ Vrednost glede na ceno. Sprva sem ob ceniku privzdignil obrv, na koncu testa pa sem ga le še razumljivo ošvrknil.
+ Pogon. Dvolitrski turbodizel in samodejni menjalnik poskrbita za »mirno plovbo«.

GRAJAMO

– Pravzaprav je graj resnično malo oziroma mejijo na dlakocepljenje, kot so recimo občasno zaspan menjalnik, neizrazita razlika med voznimi profili in podobno …

Tehnični podatki:

Mere D/Š/V (mm): 4.689 / 1.829 / 1.453
Medosna razdalja (mm): 2.667
Prostornina prtljažnika (l): 640
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1.487 / 1.990
Agregat: Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): 1.968
Največja moč pri vrt./min.: 110 kW (150 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min.: 360 Nm pri 1.600 – 2.750
Največja hitrost (km/h): 222
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 8,8
Posoda za gorivo (l): 45
Poraba po EU normah (l/100 km): 4,7
Poraba goriva na testu (l/100 km): 5,1
Emisije CO2 (g/km): 97
Cena osnovnega modela (v EUR): 27.145
Cena testnega modela (v EUR): 30.095
Uvoznik: Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran: www.skoda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button