AvtomobiliTesti

Renault Twingo E-TECH Electric Intens R80

Najboljši Twingo do sedaj?

Zaradi izredno visokih cen goriva in ugodnih subvencij so električni avtomobili vse privlačnejši. Medtem ko so veliki električni avtomobili finančno obremenjujoči, je lahko mini električni avtomobil, kot je Renault Twingo, odličen drugi član voznega parka. Električni avtomobili trenutno plujejo na popolnem valu; po eni strani se povpraševanje z različnimi subvencijami in privilegiji že leta umetno povečuje, po drugi strani pa se razlog za navdušenje nad električni avtomobili skriva v rekordno visokih cenah goriva. To še posebej velja, če električnega uporabljate kot drugi avtomobil, pri čemer ni treba, da je prostornosti in dometa v presežkih. Ko je družinski dizelski SUV parkiran v garaži, električni malček z nizkimi stroški poskrbi za vsakodnevne poti od nakupovanja do prevoza otrok v šolo.

Twingo je tehnično povezan s Smartom, namreč Renault in Daimler (zdaj spet Mercedes-Benz) sta mestnega škrata z namenom varčevanja stroškov razvila skupaj. To velja tako za bencinsko kot električno različico, čeprav Smarta po novem žene zgolj elektrika. Pri tem je presenetljivo, da je Smart med bencinskimi modeli prepričljivejši – vsaj kot izjemno kratek dvosedežni mikroavtomobil z enostavnim parkiranjem – medtem ko je Renault boljša izbira med električnimi različicami. Razlog? Kljub skoraj identični zasnovi ima nekoliko več dosega.

Francozi se niso kaj prida potrudili, da bi E-Tech različici modela Twingo namenili več osebnosti. Ločimo ga le po nekaj okrasnih črtah, modrih plastičnih okrasnih elementih na sprednji maski in logotipih Z.E., kar pomeni »Zero Emission.« To glede na potrebno električno energijo in način njenega pridobivanja seveda povsem ne drži. Ohranili so tudi dovod zraka na levem boku, čeprav je zaradi nepotrebnega hlajenja motorja z notranjim izgorevanjem, njegova funkcija pošla. Kljub štirim vratom, Twingo ne navdahne z veliko prostora in ostaja kot drugi avtomobil pri hiši ali prvi, če seveda redko kdaj zapustite mestno okolje. V prtljažnik lahko brez težav spravite tedenske nakupe, tudi kakšno večjo kramo ob podrti zadnji klopi.

Twinga vzljubite med vožnjo, saj je za električno gnan avtomobil resnično lahek, tehta le 1,1 tone, in temu primero se tudi pelje. 60 kW (82 KM) in 160 Nm takojšnjega navora je dovolj, da na semaforju osmeši marsikatero večjo mrcino, hkrati je zaradi zadnjega pogona mali Francoz zelo igriv, nepotrebno vihtenje volana pri manevriranju pa bo nepotrebno, namreč zaradi nemotenih sprednji koles, obračalni krog znaša zgolj 8,6 metra. Tudi pri višjih hitrostih avtocest se ne boste počutili kot ukleščeni v pločevinasti konzervi, saj se pelje zelo stabilno, z najvišjo hitrostjo 135 km/h pa ne bo skrbi o preseganju omejitev.

Štiri najbolj kulske

Vožnja je v večji meri zelo tiha, z izjemo hitrosti pod 30 km/h, ko se aktivira zvočno opozorilo za pešce, zaradi pomanjkanja menjalnika vam ni potrebno pretikati prestav, obenem je v načinu rekuperacije zaviranje skoraj odveč. Na tem področju je malenkost boljši od Smarta, saj slednji premore le eno stopnjo regenerativnega zaviranja, medtem ko se Twingo pohvali s tristopenjskim delovanjem. Litij-ionska baterija s kapaciteto 21,3 kilovatne ure, se s trifazno funkcijo polnjenja pri stenski polnilnici, v manj kot eni uri napolni do 80 odstotkov, saj je pri izmeničnem toku mogoča največja moč polnjenja 22 kW. Tudi pri polnjenju z običajno šuko vtičnico je baterija čez noč polna.

Z uradno porabo 16,3 kWh/100 km – mi smo jo spravili na 13 kWh in šlo bi še nižje – je vozno območje Twinga omejeno na mesto in okoliške kraje, največji domet naj bi znašal blizu 200 kilometrov. Sliši se skoraj nemogoče, v kar sem dvomil tudi sam, a kako zelo sem se motil. Res je, da če neomajno potiskamo stopalko za plin od semaforja do semaforja, o takšnih številkah ne gre sanjati, vendar je z zmerno vožnjo po omejitvah in nekaj pretkanosti mejnik enostavno doseči, morda celo preseči. Med našim testiranjem so bile temperature prijetne spomladanske (povprečno 20°C), kar je malčku precej ugajalo in je brez večjih pritoževanj po regionalnih cestah z enim polnjenjem prevozil malce preko 150 kilometrov (ostala je še slaba četrtina baterije), čeprav sta ves čas brnela ozvočenje in klima.

Če se takrat pojavi nekaj bojazni, kako se vrniti na izhodiščno točko s toliko malo preostalega dometa, se ponovno dotaknemo tiste prvotne prednosti električnega Twinga; hitrega polnjenja. Kljub 22 kW moči se napolni kot bi mignil, kar z večjo baterijo nebi bilo izvedljivo. Verjetno bi lahko na krov stisnili še večjo baterijsko enoto, kar bi zahtevalo vgradnjo hitrega enosmernega polnilnega toka, s čimer bi izdatno poskočila cena avtomobila in razblinila vso bistvo takšnega ugodnega mestnega električarja.

V končni fazi je Twingo kot popolna nakupovalna torba za vsakodnevna opravila, zato razkošja seveda ni. Voznikovo okolje z analognimi merilniki in manjšim zaslončkom je preprosto, prostora je razmeroma malo, čeprav se lahko štirica nižje rastočih potnikov pelje povsem udobno, sredino armaturne plošče zastopa informacijsko sistem z zaslonom na dotik, ki nudi tako podporo Apple CarPlay, kot Android Auto. Seveda so električni Fiat 500e, Honda-e ali Mazda MX-30 privlačnejši, udobnejši in običajno pripeljejo dlje, vendar so tudi precej dražji, kar redko odtehtajo.

Osebno zaradi načina dela, ogromno časa preživim za volanom malih mestnih električnih avtomobilov, med katerimi izstopata le dva. Surove igrivosti in silno enostavnega vijuganja v mestnem vrvežu Smarta ForTwo EQ ne gre premagati, Twingo na drugi strani ne zaostaja prav dosti, obenem pa zaradi dodatnega para vrat in privlačnejšega videza, ponuja skoraj idealno ravnovesje vseh parametrov, ključnih za uspeh kompaktnega električnega avtomobila, ki tudi zafrustriranim dvomljivcem v električno tehnologijo ponuja postopen korak v novo dobo.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Pospeški. Kljub nizki moči, zaradi lahkotnosti navdušuje s pospeški do mestnih hitrosti.
+ Okretnost. Zaradi kompaktnih mer, zadnjega pogona in odzivnega krmiljenja sta vožnja ter parkiranje čisti užitek.
+ Enostavna uporaba. Nič več sklopke in prestavljanja, le vklopite, premaknete ročico v D in že neslišno švigate po opravkih.

GRAJAMO:
– Doseg baterije je razmeroma okrnjen in ne zadošča za daljše odprave brez številnih postankov.
– Res, da je cena ob upoštevanju subvencij in popustov nizka, a brez tega ni nič kaj poceni.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.615 / 1.646 / 1.557
Medosna razdalja (mm) 2.492
Prostornina prtljažnika (l) 219 / 980
Teža (prazno) (kg) 1.112
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 60 kW (82 KM)
Največji navor 160 Nm
Največja hitrost (km/h) 135
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 12,6
Kapaciteta baterije (kWh) 21,3
Največji doseg (km) 190
Poraba po EU normah 16,3 kWh / 100 km
Poraba na testu 13 kWh / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 22.890
Cena testnega modela (v EUR) 25.040
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button