AvtomobiliTesti

Renault Kadjar Black Edition 1.3 TCe 160

Črn ali bel, vsekakor ne črno bel.

Kako je že pel znameniti Michael Jackson v komadu Black & white? Stavek »It doesnt’t matter if you’re black or white« me je prešinil ob pogledu na testnega Renault Kadjara. Francoski SUV, ki je celotno življenjsko dobo vozil v senci uspešnejšega bratranca Qashqaija se sodeč po napovedih vodilnih pri Renaultu počasi poslavlja in kljub temu, da velja za starosto v modelni paleti Renaulta, še vedno nudi prav vse prednosti svojega segmenta. Tokrat smo jih preverjali z nekaj črnine v t. i. Black Edition paketu, čeprav je na druženje pripeljal v biserno beli karoserijski barvi.

Tako je, bil je odet v belo suknjo, medtem ko je večina preostalih zunanjih elementov pričakovano črnih. Da razčistimo kar na začetku. Paket Black Edition s seboj med drugim prinaša samodejno klimatsko napravo, Easy Link multimedijski sistem s 7-palčnim osrednjim zaslonom, čedna 19-palčna lita platišča v črnem in zlatem odtenku ter nenazadnje še nekaj dinamičnih R.S. Line dobrot vključno z oblazinjenjem iz alcantare. Gre torej za nekakšno zmes udobja in športnega videza, s čimer želijo Francozi nekoliko popestriti jesen življenjske dobe svojega srednjekategornika med športnimi terenci.

Slednji se namreč kmalu poslavlja in bo svoje mesto prepustil popolnoma električnemu modelu, ki bo prednostno naravnan uporabnosti (tj. z relativno dolgo avtonomijo) in manj zmogljivosti, saj francoski inženirji nasledniku niso namenili štirikolesnega pogona. Vse to pomeni, da se lahko Kadjar predčasno poslovi? Nikakor mu še ne mahajte v slovo, saj je s svojo uporabnostjo prepričal oziroma še vedno zna. V kolikor vam najsodobnejši videz in pretirana digitalizacija ne pomenita prevelike uteži na tehtnici nakupovanja vozila, seveda.

Prvi »as v rokavu« je pogon. Testnemu Kadjarju je pod motornim pokrovom brnel 1,3-litrski trivaljnik z bencinskimi prvinami in je plod znanja večih znamk, inženirji pa so s pomočjo prisilnega polnjenja iztisnili kar 160 »konjičev«. Relativno poskočna pogonska tehnika za poldrugo tono težkega športnega terenca. Med motorjem in kolesi je bil postavljen še sedemstopenjski EDC samodejni menjalnik z dvema sklopkama.

Vožnja je sicer popolnoma brezskrbna, zna pa menjalnik na trenutke nekoliko cukati, vendar se v Eco načinu nemir popolnoma umiri. Žal tudi iskrivost, saj ekologija kar nekaj glav v čredi pošlje nazaj v stajo. Povprečna poraba je na normnem krogu (brez Eco profila) znašala 6,4 litra, medtem ko smo zaradi večjega deleža mestne in avtocestne poti na celotnem testu beležili skoraj okrogli liter več. Dva vrčka neosvinčenega oktanskega napoja vas danes olajšata za evro in pol, kar morda nekaterim ob veliko prevoženih kilometrih ni malo, zato bodo večinoma vozili v sicer varčnem, a togotnem Eco načinu.

Druga odlika Kadjara je njegova uporabnost. Z dobrimi 470 litri je njegov prtljažni prostor tudi družinsko uporaben, za tiste selitvene izlete pa bo poskrbel strešni kovček. Na drugi klopi ne bodo nergali niti višjerasli, medtem ko se voznik nadeja pragmatično zastavljenega delovnega prostora s številnimi solidnimi odlagalnimi površinami.

Sodoben in relativno zmogljiv pogon, čeden videz, čeprav ne povsem v skladju z novimi Renaultovimi modeli, predvsem pa praktičnost in urejenost ambienta. Black Edition je resnično združil črno in belo, zato je pozdravljena dobrota ob koncu zgodbe, ki jo piše Kadjar. V kolikor bi ga radi parkirali v svojo garažo, boste morali pripraviti skoraj 30 tisočakov. Precej, vendar povsem v sozvočju s konkurenco.

Fotrov kotiček

Black Editon, čeprav v biserno beli karoserijski barvi, je poživitveni odmerek za Renaultovega športnega terenca, ki je primeren tako za družine kot za pare ali celo posameznike. Sodoben pogon, predvsem pa praktično naravnana struktura vozila so recept za širšo množico kupcev. Renaultova starosta bi si zaslužila spodobno nadaljevanje, kot sta to doživela Koleos in Captur, vendar so apetiti šefov iz predmestja Pariza drugačni. Želijo večji kos pogače na račun povsem električnega pogona, kar terja več kot le kozmetično spremembo, saj bo naslednik najverjetneje temeljil na povsem drugi platformi.

Nasvidenje Kadjar, morda se zopet snideva v času, ko se bo svet malce streznil po vseh aktualnih zdravstvenih in električnih norijah.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Black Edition doda nekaj začimb, da bo končna jed tudi tretjič pogreta še vedno odlična.
+ Pogon. Kombinacija varčnosti in poskočnosti – kar vam je ta hip ljubše.
+ Udobje. Kljub velikim mestnim salonarjem vozila skelet potnikov ne trpi.
+ Praktičnost. Tako ambienta kot nadzora nad vozilom preko stikal.
+ Platišča s kombinacijo črne in bakrene barve dodobra poudarijo všečen videz.

GRAJAMO:
– Multimedijski vmesnik ima precej sive brade in počasi stopica med meniji.
– Cukanje menjalnika je na trenutke moteče.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.449 / 1.836 / 1.598
Medosna razdalja (mm) 2.647
Prostornina prtljažnika (l) 472
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.498 / 1.920
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.332
Največja sistemska moč pri vrt./min. 116 kW (160 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 260 Nm pri 1,.750
Največja hitrost (km/h)
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,2 – 6,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
Emisije CO2 (g/km) 140 – 150
Cena osnovnega modela (v EUR) 28.390
Cena testnega modela (v EUR) 29.220
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Povezani članki

6 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button