AvtomobiliTesti

Renault Kadjar 1.7 dCi 4WD Bose

Povrat sajavčka

Najbolj vsestranski SUV pri francoski znamki je vsekakor Kadjar. Lahko je družinsko obarvan ali namenjen posameznikom, ki odklanjajo klavstrofobične malčke z nekaj višje oddaljenosti od tal.

Kadjar je v letu 2018 doživel nekaj minornih »facelift« kozmetičnih sprememb, zato ne nudi pravzaprav nič novega – dokler ne pogledamo pod motorni pokrov. Tam je svoje mesto po novem našel 1,7-litrski turbodizel, ki je zamenjal za »deci in pol« manjšega sajastega brata. Čemu, če se trend krčenja volumna agregatov (še) ni ustavil?

Morda so bile kritike kupcev in testiranj izvedenk pred prenovo dovolj glasne, da so nas gospodje (in gospe seveda) iz zahodnega predmestja Pariza uslišali. Kadjar ni najbolj lahek in poskočen Renault, zato mu majhni agregati z relativno spodobno konjušnico vendar manjkom navora ne pritičejo. In ravno to vrzel naj bi Francozi skušali zakrpati z novim dCi agregatom, tokrat s 1.750 kubičnimi centimetri volumna.

Vse sajaste delce naj bi dovolj učinkovito lovil filter trdih delcev, za dušikove okside, ki so oporečna emisija dizelskih agregatov, pa naj bi poskrbela sečnina ali lepše imenovana tekočina AdBlue. Brez slednje vam Kadjar odreče zagon agregata, zato jo boste morali pridno dolivati, ko bo nivokaz zaukazal tako.

Nov agregat zmore 150 KM oziroma 20 več od predhodnika, še bolj pomemben pa je podatek o navoru, ki znaša 340 Nm. To poskrbi, da tudi z maso pri toni in sedemsto kilogramih nič kaj skromni Kadjar na asfaltu deluje dovolj samozavestno in kleno ter da prehitevanja na odprtih cestah niso več zagata, temveč zgolj formalnost.

Tako gnan SUV je morda še najbolj vsestranski, saj mu tudi daljše in avtocestne razdalje niso v breme. Povprečna poraba je na testu znašala 6,3 litra, medtem ko bi morali za »žejo« pod šestimi litri precej umiriti našo desno nogo in izkazati veliko mero potrpljenja. Po drugi strani pa tudi malce bolj dinamična vožnja porabe ne dvigne preko sedmih litrov.


Najmočnejši dizelski agregat, ki prihaja skupaj v kombinaciji s štirikolesnim pogonom in ročnim šeststopenjskim menjalnikom. 4×4 je vsekakor dobrodošla nadgradnja, ki zagotovi mirno vožnjo po zasneženem cestišču ali vzpon po makedamskem klancu do recimo pohodniške izhodiščne točke, medtem ko bi mu Francozi vseeno lahko dodali še sodobni EDC samodejni menjalnik z dvema sklopkama.

Slednjega boste lahko doplačali le v primeru izbire šibkejšega 1,5-litrskega dizla ali zmogljivega 1,3-litrskega turbobencinarja s 160 KM. Škoda za takšno odločitev, saj je prenovljeni Kadjar vidno napredoval tudi pri izbiri materialov in bi mu udobju namenjeni samodejni »pretikač zobnikov« le še dodal piko na i h končni podobi.

Praktično popolnoma opremljeni SUV srednjega velikostnega razreda, konkurenca vrednoti okoli 30 tisočakov in nič drugače ni pri Kadjaru. Dobrih 31 tisočakov in poleg zgoraj opisane tehnologije dobite še LED žaromete, navigacijsko napravo s kartografijo Evrope ter velika 19-palčna platišča. Sliši se povsem korektno in tudi je.

Fotrov kotiček

Prenova prve generacije Kadjara je bila bolj tehnološka, torej pod pločevino, kot videzna. 1,7-litrski turbodizel je dobrodošla noviteta, ki poskrbi za lagodje na daljših razdaljah in hkrati ne povzroča preglobokih pogledov v rezervoar goriva. Ne ravno peresno kategoričnega športnega terenca dovolj samozavestno požene po asfaltu, medtem ko z navorom šibkejšim agregatom nekako zmanjka sape.

Le logike namestitve samodejnega EDC menjalnika ne razumem najbolje, saj ni rečeno, da ga bodo izbrali le »mestni« kupci s šibkejšim 1,5-litrskim dizlom. Vsekakor pa moram dodati, da je Kadjar ob prenovi napredoval tudi pri kvaliteti ambienta. Ne deluje več plastično-ceneno, temveč spodobno, kot bi za 30 tisočakov vreden avtomobil pričakovali.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Pogonski sklop. Zagotavlja mirno »plovbo« po asfaltnem morju.
+ Poraba goriva. Res potrpežljivi si lahko obetajo šest litrov in manj.
+ Napredek pri kvaliteti. Opazen in dobrodošel.
+ Vrednost glede na ceno. Tako založen Kadjar nudi nekaj dobrot, ki so pri konkurentih doplačljive.

GRAJAMO
– Kje so vodilni pri Renaultu pozabili na EDC menjalnik?
– Mlačna oblika. Za resno prehitevanje konkurence bo potrebna malce bolj drzna podoba.
– Velika platišča so čeden modni dodatek, a vplivajo na udobje skeleta po slovenskih cestah.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.499 / 1.836 / 1.613
Medosna razdalja (mm) 2.646
Prostornina prtljažnika (l) 472
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.692 / 2.139
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.749
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 4.000
Največji navor pri vrt./min. 340 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 197
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,2
Posoda za gorivo (l) 55
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7 – 6,0
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 150 – 159
Cena osnovnega modela (v EUR) 31.090
Uvoznik Renault Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.renault.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button