AvtomobiliTesti

Peugeot 208 Allure 1.2 PureTech 100 STT

Kljubuje zobu časa

Peugeotova serija 20X je morda najbolj kultna druščina francoskih vozil, ki je svojo pot pričela s legendarnim 205. Ta je sredi 1980-ih postavil temelje tudi današnjemu 208, ki je najbolje prodajan štirikolesnik v Evropi. Čedni levček je skupaj s potrebami staroselcev Starega kontinenta rasel, se razvijal a kljub temu vedno ohranjal svojo vsestransko bit – dovolj prostoren, dovolj všečen, dovolj sodoben in nenazadnje tudi dovolj dostopen, da so ga kupovali mladi in stari ter vsi vmes. Sam poznam kar nekaj lastnic Peugeotov serije 20X, a le enega lastnika. Malce posebnega …

Za lažjo debato ga imenujem Nik in v druščini že od najstniških dni velja za enega največjih zapeljivcev. Kamorkoli smo se z ekipo odpravili vasovat, je mojster ženskih možganov prišel najbolje »ugvantan«, potopljen v kad parfuma in poln sladkih besed. Bil je nekakšen lokalni Jan Plestenjak, saj so dekliči za njim vzdihovali kot smo mi noreli za športnimi avtomobili nemškega, italijanskega ali japonskega porekla. In nam, testosterona in puhastih brčic polnih mladcev v brk se je tipček po pridobljeni roza kartici (vozniškem dovoljenju za neuke zgodovine) na naše zbirno mesto pripeljal s srebrnim Peugeotom 206. Nič ne bi rekli, če bi bil to 206 GTi ali še raje 206 RC, a Nika kaj takega pač ni zanimalo…

Danes so časi malce drugačni, GTi in RC izvedenk pri Peugeotu 208 ni na vidiku, saj tehnične trende narekujejo skoraj le še elektrificirane štirikolesne kreacije. Tudi Nik je glede na opis zgoraj izgubil precej las, pridobil nekaj kilogramov in se naokoli vozi v družinskem SUV-ju 3008, kamor stlači svoj trio mlečnozobih kričačev. Pod črto je torej še vedno zvest levjemu štirikolesnemu krdelu, zato sem ga skoraj nujno moral naokoli zapeljati z nedavno posodobljeno drugo generacijo Peugeota 208. Kaj nanj poreče nekdanji Casanova?

»Lep je, še vedno je lep!« je zatrdil ob mojem prihodu! Nik morda ne ve, da ima 208 povsem prenovljen sprednji del kjer izstopa nov LED svetlobni podpis s tremi črtami, ki dopolnjuje tri LED črte v zadnjih lučeh, vse skupaj pa ponazarjajo levje kremplje. Bela barva testneža morda ni najbolj izstopajoča, vendar poskrbi za brezčasno črno-belo klasiko celotnega videza. Nika je najbolj navdušil črn pas, vendar ne pri karateju temveč kot povezava med zadnjimi lučmi, ki dobro poudari dinamično prezenco kompaktnega »hatcha« 208.

Ambient zaznamuje Peugeotov i-Cockpit s sicer analognimi števci in vmesno nameščenim 3,5-palčnim digitalnim, ki jim družbo dela osrednji multimedijski zaslon občutljiv na dotik s premerom 10 palcev. Tu velja pozdraviti nekaj ohranjenih klasičnih stikal, nad katerimi so tri na dotik občutljive tipke kot bližnjice na nastavitev asistenčnih sistemov in klimatizacije. Nasvidenje odvečno iskanje po menijih osrednjega zaslona! Dobro so delovali tudi elektronski pomočniki, Nika pa je vseeno bolj zanimala prostornost – se vidi, da je pred leti stopil v očetovske copate.

Nahrbtnik v 208 vase sprejme do 352 litrov prtljage, kar bi moralo zadoščati za večino potreb posameznih lastnikov ali parov, nenazadnje pa tudi v funkciji drugega vozila pri hiši. Zadnja klop sprejme dva odrasla potnika, vendar se bosta pričela na daljših relacijah malce pritoževati, medtem ko bodo šoloobvezni otroci povsem zadovoljni.

Hej, kaj pa bencinski motor? Dobro znani 1,2-litrski trivaljnik se je izkazal kot zadetek v polno. Kljub le okroglim sto »vrancem v staji« je pogon samozavestno pospeševal vse tja do avtocestnih omejitev. Nasploh je pogon že pri nižjih vrtljajih presenetljivo iskriv, kar potrdi podatek o območju najvišjega navora – že pri 1.750 vrt/min. Da francoski voz ni zahteval priganjanja proti rdečemu polju potrjuje tudi poraba, ki je na normnem krogu znašala več kot spodobnih 5,9 litra. Sedi, pet!

Testni 208 je bil odet v Allure oblačila, kar s seboj prinaša nekaj več digitalizacije, elektronskih rešitev in samodejno klimatsko napravo. Dobrega tisočaka in pol boste morali primakniti glede na osnovni Active sklop opreme, medtem ko je uvoznik v testneža dodal še ogrevanje prednjih sedežev, prostoročno odklepanje vozila, vzvratno kamero in 208 odel v belo Banquise barvo. Vse skupaj se ustavi malce pod 20 tisočaki, če se odločite za financiranje pa vam vrednost spustijo za dodatnega tisočaka.

4 kulske

Fotrov kotiček

Pravzaprav ni kaj veliko dodati glede na zgornji opis. Peugeot 208 ostaja zvest svojim predhodnikom in ostaja dovolj prostoren, dovolj všečen, dovolj sodoben in nenazadnje tudi dovolj dostopen. Pika!

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Posodobljen hišni videz.
+ Titula z naslovom najbolje prodajanega na evropskih tleh.
+ Kljub SUV-maniji so takšni vsestranski modeli kot arhetip oblikovanja.
+ Pogon je bil igriv precej nad pričakovanji in samozavestno požene kompaktnega leva.
+ Poraba. Če bi se šli nedeljsko vožnjo bi znalo pasti pot pet litrov.
+ Udobnost glede na velikostni razred.
+ Dobro razmerje med ceno in končnim produktom.

GRAJAMO:
– Vmesnik je mestoma malce zaspan.
– Položaj volanskega obroča razdvaja uporabnike.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.055 / 1.745 / 1.430
Medosna razdalja (mm) 2.540
Prostornina prtljažnika (l) 352 – 1.163
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.216
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 75 kW (100 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 205 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 194
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,1
Posoda za gorivo (l) 44
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,0 – 5,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
Emisije CO2 (g/km) 113 – 117
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.540
Cena testnega modela (v EUR) 19.680 (s financiranjem 18.860)
Uvoznik Emil Frey Avtocenter d.o.o.
Spletna stran www.peugeot.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button