AvtomobiliTesti

Peugeot 2008 1.5 HDi GT Line EAT8

Oda sajam

Dizli bodo uničili ta planet. No, bencinarji tudi. Edino elektrika lahko reši naš obstoj. Morda, če verjamete v popolnoma okolju prijazno proizvedeno elektriko, ki nastaja z enakim ali malce višjim izkoristkom energije kot poteka proces v agregatih z notranjim zgorevanjem – beri klasičnim pogonom, ki naj bi romali na smetišče zgodovine. Pri Peugeotu 2008 so v pogonski paleti nanizali tri različne možnosti – bencinsko, dizelsko in nenazadnje tudi povsem električno. Domiseln odgovor na domišljavo in brezkompromisno birokratsko vodstvo iz evropskih uradov za varstvo okolja. Daleč od tega, da bi rad sosedove rožice zastrupljal le in zgolj z grdim sajastim motorjem, le celostno sliko bi rad prikazal. In dizelsko gnani Peugeot 2008 je idealen primer za to.

Francozi so precej hvale poželi na svoj 1,2-litrski bencinski PureTech agregat, ki mu bontona in varčnosti ne gre očitati, vseeno pa se je dizelski 1,5-litrski BlueHDi izkazal kot prednostno izbiro kupcev, ki si želijo dovolj odziven in varčen agregat – a ravno tako ne na račun varstva okolja. Dizli imajo to prednost, da njihovo zgorevanje nafte v valju poteka z višjim izkoristkom, kar v praksi pomeni nižjo porabo pri enaki moči (zmogljivosti). Mi še sledite? Zgoraj napisana poved opisuje temelj dizelske revolucije na prelomu tisočletja, ko so avtomobilski izdelovalci iz njih iztiskali čedalje več konjenice, hkrati pa so bili agregati še vedno relativno varčni.

In ker dizelski agregati zaradi nižje porabe in predvsem višjega izkoristka izpustijo manj ogljikovega dioksida (vendar več saj in trdih delcev), so iz stališča evropske politike »vsi morajo pod 100 g/km« precej uporabna reč. Seveda so električarji še toliko bolj priročni, saj zbijajo povprečno vrednost proti ničli, ker jim ne dodajo pribitka iz električnega omrežja. In tako je elektrika brezmadežen pogon, ki bo ohranil naš planet …

Raje se vrnimo za krmilo našega Peugeota 2008. Testnež je bil opremljen še s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in takšna simbioza »motor-menjalnik« je vsekakor recept za ležernost desne strani telesa – tako roke kot stopala. Pogon s 300 Nm navora deluje suvereno tudi na avtocestnih odsekih in ne zahteva prav nobenega priganjanja. Povprečna poraba je na normnem krogu znašala ugodnih 5,8 litra, medtem ko je pretežno avtocestna in mesta raba zahtevala pol litra več. Čudežev, ki jih papir sicer prenese, vseeno ne gre pričakovati pri toni in pol težkem SUV-ju (če prištejemo še potnika ali dva).

O videzu novega 2008 sem precej besed namenil TUKAJ, zato se ne bom ponavljal. Deluje precej bolj dinamično, vpadljivo in samozavestno, medtem ko GT-Line paket testnega vozila celotno jed le še dodatno začini. Med mešanico začimb so se znašli usnjeni dodatki, črne dekorativne obrobe nekaterih elementov, Full-LED žarometi z LED smerniki in nenazadnje atraktivna GT maska vozila.

Dizelski agregat k vozilu zatorej vsekakor sodi, saj nudi več dinamike in samozavesti ob vihtenju volana. Poldrugi tisočak več, kot bi recimo zahtevali za enako zmogljivega bencinarja, se tako vsekakor izplača. Čez nekaj časa tudi na črpalki … V vsakem primeru pripravite med 25 in 30 tisočaki, kolikor čedni 2008 z višjo stopnjo opremljenosti zahteva.

Fotrov kotiček

Širina je vrlina, tudi pri avto-moto razgledanosti. Tlačiti klasične pogone v vrečo za smeti in promovirati le kvazi čisto elektriko je precej popularen, a ne ravno celovit pristop ta hip. Dizelski agregati se iz kompaktnih vozil poslavljajo, k sreči Peugeot 2008 (še) ni na tem seznamu. Če ga postavim ob bok bencinsko gnani izbiri, je sajavček na koncu vsekakor vreden doplačila. Je manj pogolten, deluje uglajeno in nudi ščepec tistega nekaj več – užitka v vožnji. Pa še vpadljivemu 2008 je pisan na pločevino.

HVALIMO:
+ Estetiko tega kompaktnega levjega SUV-ja.
+ Pogon. O njem je tekla beseda praktično celoten test.
+ Poraba. Če bi se vozili le ob nedeljah, bi žeja padla na manj kot 5 litrov.
+ 3D voznikovi digitalni merilniki. Sveže in zanimivo.

GRAJAMO:
– Peugeotov način namestitve volanskega obroča. Ali vam je ali pa sploh ne po godu.
– Cenik. Več glasbe zahteva več evrov …

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.300 / 1.770 / 1.550
Medosna razdalja (mm) 2.605
Prostornina prtljažnika (l) 434
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.356 / 1.770
Agregat Turbodizelski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.499
Največja moč pri vrt./min. 96 kW (130) pri 3.750
Največji navor pri vrt./min. 300 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 195
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,2
Posoda za gorivo (l) 41
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,2 / 3,5 / 3,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8
Emisije CO2 (g/km) 98
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.700
Cena testnega modela (v EUR) 28.700
Uvoznik  
Spletna stran www.peugeot.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button