AvtomobiliTesti

Peugeot 2008 1.2 Puretech BVM6 Allure

»Neverjetna preobrazba«

Pred leti, ko so k nam napeljali kabelsko televizijo z nešteto programi je mama in njena »kofetkarska« (100-odstotno) ženska druščina z največjim veseljem gledala oddajo Neverjetna preobrazba.

Gre za ameriško mini reality oddajo, kjer so naključnim navadnim smrtnikom, v zameno za dokumentiranje izvedb,e plačali popolno preobrazbo. Navadno so zdolgočasene predmestne mame iz ameriških sanjskih naselij poslali na nekajtedensko »prenovo«. Po približno dveh mesecih se je v prostoru nabrala ožja skupina sorodnikov in prijateljev, ki so tokrat popolno osebo na osnovi njihovega znanca ali znanke prvič uzrli v živo. No, tako nekako sem se počutil, ko sem uzrl novega Peugeota 2008. Iz izmozgane predmestne mame se je prelevil v nadvse privlačno in očitno negovano gospo, če se zopet vrnem v omenjeno oddajo.


Novi 2008 je v novi generaciji ohranil praktično naravnane adute iz predhodnika, vendar jih tokrat zapakiral v drzno obliko. Če neradi izstopate na asfaltu, potem se boste v tem vozilu težko znašli. Novega 2008 so namreč mimoidoči spremljali s povešenimi čeljustmi, kajti njegova ostra in dinamična linija težko pusti občinstvo ravnodušno. In prav videz je tisto, kar je prejšnji generaciji nekako manjkalo, česar so se Francozi očitno zavedali.

V segmentu kompaktnih križancev se prodajna pogača iz leta v leto povečuje, zato prostora za dolgočasnost in monotonost nikakor ni. Novi 2008 je postavljen nekoliko višje od tal, vendar se to za volanskim obročem ne občuti. Vsled kupejevski liniji je pogled iz vozila zaradi majhnih stekel nekoliko okrnjen, kar ob parkiranju nadoknadimo s kamerami in pregledom okolice vozila.


Da ni videz edina prenovljena reč, se vidi takoj ob vstopu v ambient novega 2008, čigar nedrja so prevetrili po vzoru večjih dveh SUV bratov. Tam vas torej pričaka praktično zastavljena armaturna plošča z domiselno postavljenim osrednjim predalom, kjer svoj »drugi« dom najdejo prav vsi aktualni mobilniki. Za ključno noviteto lahko štejemo 3D voznikove merilnike, ki vam vozne podatke posredujejo v dveh nivojih. Omogočajo tudi nekaj osebne prilagoditve, vendar se zdi, da je njihova naloga predvsem predstaviti nekaj »svežega«, zato jim ne moremo očitati počasnejšega odzivnega časa.

Volanski obroč je po vzoru »levjega« i-Cockpita manjši kot pri konkurentih, na kar se moramo nekoliko privaditi, zaradi nizkega položaja pa ni ne duha ne sluha o morebitni projecirani rešitvi. Osrednje mesto je pripadlo 7-palčnemu zaslonu, ki ga za doplačilo lahko nadgradite v 10-palčnega z navigacijo. Tudi manjši je povsem sprejemljiva izbira, če bi le Francozi tipke za klimatizacijo izbrali malenkost bolj praktično, saj teh nameščenih skoraj nikoli nismo uporabljali med testom.


Pod motornim pokrovom smo pozdravili že znanega 1,2-litrskega trivaljnika iz roda PureTech. Ta razvoje 130 »konjev« in je povsem kos povprečnemu vozniku, pretirane dinamike pa vendarle ne pričakujte. Pravzaprav novi 2008, kljub drznemu videzu, ni ravno domač med hitrimi zavoji, saj je njegovo podvozje prednostno namenjeno blaženju in mehkobi med vožnjo kot pa podajanju informacij vozniku. Poraba se je po pričakovanjih gibala pri sedmih litrih in pol, medtem ko je na normnem krogu znašala 6,8 litrov oktanskega napoja.

Ima pa Peugeot 2008 še enega aduta – cenik! Za svež in drzen videz ter kopico sodobne opreme boste kljub SUV preobleki zanj odšteli približno 20 tisočakov. V segmentu polnem križancev in konkurentov se zdi to sprejemljiva cena in glede na tehnologijo povsem ustrezna.

Fotrov kotiček

Peugeot 2008 je končno dorasel večjemu bratu s trojko na začetku. Nudi dovolj prostora tudi za pogojno družinsko rabo, vseeno pa se bistveno bolj prilega dvojici, ki bo lahko vanj stlačila precej prtljage. Prenova je bila več kot potrebna in Francozi so jo opravili z oceno odlično.

Videz in tridimenzionalni merilniki začarajo marsikaterega kupca, vendar se ob nekajdnevni uporabi vendarle vidi, da je še nekaj prostora za izboljšavo. Oblikovalci so si prislužili dolg letni dopust, medtem ko bodo strokovnjaki za elektroniko in stikala še malce podaljšali delavnik. Vseeno pa je 2008 pod črto dosegljiv in sodoben mestni SUV, ki bo znal speljati kupce ravno tako atraktivnemu 208. Trend se je in bo vedno prodajal.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Komentarji so odveč, 2008 je res vpadljiv.
+ Napredek pri uporabi materialov.
+ Praktičnost. Tako odlagalnih kot polnilnih mest za sodobno kramo je precej.
+ LED svetila so serijska. In naredijo razliko.
+ Cena. Glede na inventar je več kot ustrezna.

GRAJAMO
– Digitalna tehnologija. Odličnega videza, vendar šepa pri odzivu.
– Poraba goriva je lahko ob izključno mestni in avtocestni vožnji blizu osmih litrov.
– Osrednji zaslon je bil na trenutke slabo odziven.
– Stikala za klimatizacijo. Izpustili so tri ključne in jih digitalizirali, medtem ko so preostali skoraj neuporabni.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.300 / 1.770 / 1.550
Medosna razdalja (mm) 2.605
Prostornina prtljažnika (l) 434
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.328 / 1.715
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 96 kW (130 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 230 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 198
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,8
Posoda za gorivo (l) 44
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,3 / 4,0 / 4,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
Emisije CO2 (g/km) 132
Cena osnovnega modela (v EUR) 20.850
Cena testnega modela (v EUR) 21.330
Uvoznik Peugeot Slovenija
Spletna stran www.peugeot.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button