Gospodarska vozilaTesti

Opel Vivaro-e Furgon Enjoy

Opel se s prvim električnim komercialnim vozilom podaja na nova pota, čeprav jim lahki dostavniki niso tuji, namreč svoje uspehe lahko pripišejo ravno takšnim vozilom, saj so si po drugi svetovni volji s pomočjo modela Blitz začrtali novo prihodnost. Dandanes najpomembnejša vloga gospodarskih vozil pri Oplu pripada Vivaru, ki je prvič s tem imenom izšel leta 2011, kot del sodelovanja z Renaultom, na osnovi druge generacije modela Traffic.

V letu 2014 so predstavili naslednika, prav tako v enaki navezi, nato pa so se leta 2019 povezali s PSA-jem in ustvarili aktualno, tretjo generacijo Vivara. Poleg celovite oblikovne prenove, je modernizacija prvič prinesla veliko posebnost – povsem električen pogonski sklop. Ta se odlično ujema tudi z logotipom podjetja v obliki strele ali »blitz« po nemško, za kar zasluge pripisujemo prav istoimenskem predhodniku.

Čeprav še vedno ostaja na voljo s konvencionalnimi motorji z notranjim izgorevanjem, natančneje dizelskimi agregati, največ upanja za čistejšo prihodnost polagajo na električno izvedenko Vivaro-e. Prav s takšnim smo se imeli priložnost spoznati tudi v našem uredništvu. Dobro vemo, da je v gospodarstvu zanesenjake težko prepričati na prehod na električno energijo, saj velikokrat ne predstavlja boljše finančne plati, a z Vivarom-e so pri Oplu na precej dobri poti.

Pojdimo lepo po vrsti in se najprej dotaknimo tehnološke plati novega Vivaro-e. Kot že rečeno, je klasičen motor pod površjem nadomestila elektrika, natančneje zajetna 75 kWh baterija, povezana z enim elektromotorjem na sprednji osi, ki ustvari največ 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora. Z enim polnjenjem bo po uradnih meritvah standarda WLTP dovolj elektronov za 329 kilometrov dometa, kar se je v realnosti izkazalo za skoraj nedosegljivo številko. Namreč tudi v električni izvedbi še vedno ponuja prtljažni prostor z zajetnih 5.300 litrov prostornine, do katerega dostopamo skozi bočna drsna vrata ali krilno odprta vrata na zadku – ta se lahko odprejo z 90 ali celo 180 stopinjskim kotom. Če v furgonski nakladalni prostor naložimo do 927 kilogramov bremena, kolikšna je odmerjena nosilnost, se moramo sprijazniti z drastičnim upadom dosega.

Kljub temu, da smo ga na testnem ciklu vozili praktično praznega, se je zaradi različnih dejavnikov domet ustavil pri dobrih 250 kilometrih, kar manj od obljubljenega in vsekakor poraja vprašanje ali je vredno presedlati na elektriko. Stvar je precej preprosta, namreč z izjemo okrnjenega dosega, električni pogon ponuja mnogo prednosti. Če začnemo že z najbolj preprostim razlogom, ki je tiha in enostavna vožnja, nad katero bo navdušen vsak preobremenjen voznik dostavnikov, lahko nato dodamo še znižane stroške, saj so električni sklopi precej bolj robustni in zahtevajo manj vzdrževanja ter imajo posledično daljšo življenjsko dobo.

Vse lepo in prav, kaj pa stroški nakupa in energenta? Mimo izdatno višje nabavne cene Vivara-e žal ne moremo, saj je potrebno zanj odšteti približno 50 tisočakov, za kar lahko skoraj dobimo dva klasično gnana sorodnika, a vse se lahko na daljši rok pokrije zaradi prej omenjenih dejavnikov, obenem lahko s pretkanim polnjenjem znižamo tudi stroške elektrike, če le redno ne obiskujemo hitrih polnilnic z drago tarifo.

Štiri najbolj kulske

Res, da nisem velik poznavalec ali uporabnik električnih komercialnih vozil, a sem bil nad Viviarom-e vidno navdušen. Največ lahko pripišem ravno električnem pogonu, ki za razliko od običajnih motorjev ponuja sunkovite pospeške (stotico dosežemo v prijetnih 13,3 sekundah), ki presenetijo tudi ostale nevedne udeležence v prometu, hkrati se Vivaro-e zelo udobno pelje, še posebej v mestnem okolju, kjer je se počuti kot doma. Seveda, narejen je za mestno in medmestno dostavo, kar pomeni, da vsak obisk hitrih cest ali avtocest udari po dometu, vendar je v strnjenem okolju posajenem s polnilnim postajami, vsaka skrb povsem odveč.

Oblikovno boste električnega Vivara-e težko ločili od povprečja, saj je pridobil zgolj dodatno polnilno loputo na sprednjem levem odbijaču – originalna vratca za nalivanje goriva ostajajo, vendar so zapečatena. Tudi v notranjosti bistvenih sprememb ni, z izjemo novega izbirnika smeri vožnje v obliki manjšega stikala in seveda prilagojenih merilnikov. V kabini se sicer počutimo precej prijetno, sedeži so udobni, za informacij skrbi 7-palčni zaslon na dotik, kompatibilen s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, pred voznikom je posajen tudi projicirni zaslon, veliko je tudi praktičnih odlagalnih prostorčkov, pod sopotnikovi sedežem se nahaja skriven odlagalni prostor, opremljen je celo z zložljivo delovno mizico na sredi klopi.

Električni Vivaro-e ima vse razpoložljive adute postati odlična alternativa sajastim kombijem, kajti pohvali se z zajetno baterijo, ogromnim tovornim prostorom z inovativnimi rešitvami, udobno dinamiko in urejeno kabino. Z izbiro takšnega kombija vsekakor ne boste brcnili v temo, saj prednosti odtehtajo slabosti, prav tako boste uživali poseben ugled ob izbiri čistejše oblike transporta.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Zajetna in uporabna kapaciteta baterije.
+ Udobno nastavljeno vzmetenje.
+ Radodaren volumen prtljažnega prostora in nosilnost.
+ Bogato opremljena kabina s številnimi odlagalnimi mesti.

GRAJAMO:
– Cena v primerjavi z dizelskimi različicami.
– Čas polnjenja baterije še vedno povzroča nekaj preglavic.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.959 / 2.010 / 1.895
Medosna razdalja (mm) 3.275
Prostornina prtljažnika (l) 5.300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.088 / 3.015
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 100 kW (136 KM)
Največji navor 260 Nm
Največja hitrost (km/h) 130
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 13,3
Kapaciteta baterije (kWh) 75
Največji doseg (km) 329
Poraba (mesto / kombiniran režim) 24,4 -27,3 kWh / 100 km
Poraba na testu 26 kWh / 100 km
Čas polnjenja (3-fazni polnilnik / 11 kW) 7 ur
Čas polnjenja (s hitrim polnilnikom / 100 kW) 48 minut (do 80 odstotkov kapacitete)
Cena osnovnega modela (v EUR) 36.390
Cena testnega modela (v EUR) 50.000
Uvoznik WAE S, d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button