AvtomobiliTesti

Opel Crossland GS Line+ XHT S/S

Francosko-nemški vlak? Ne, zgolj kompaktni SUV …

Poroka menda moškega spremeni. Še posebej takrat, ko z bodočo žena prihajata iz različnih okolij in je za vsakdanji kruh potrebno usklajevanje in kopica kompromisov. Ženina v tokratni situaciji predstavimo kot klasičnega Nemca iz osrednje zvezne dežele Hessen, medtem ko nevesta prihaja iz Amsterdama s koreninami iz predmestja Pariza. Govora je seveda od Oplu, ter skupinama Stellantis in PSA. Dečko je bil do nedavnega nekoliko bolj robat, povprečnega videza in izrazit praktik, medtem ko njegova izbranka v ospredje brez dvoma postavlja urejen videz in vse v povezavi z modo. Kaj se zgodi z našim ženinom po skoku v zakonski jarem?

Novopečena gospa svojega gospoda okrca in mu v samem začetku delno prevetri garderobo. Nekaj podobnega je doživel novi Opel Crossland, ki je že takoj izgubil svojo črko X. Njegova maska po imenu »vizir« je zdaj poenotena z modelom Mokka in vsled nekaj oblikovnim prijemom deluje čedno ter bolj zanimivo kot poprej. Ker je naš ženin po duši športnik, je na druženje zapeljal v »trenirki« GS Line+, ki med drugim prinaša 17-palčna bleščeče črna lita platišča, adaptivne LED žaromete ter dvobarvno kombinacijo streha-karoserija. Skratka, možak je pridobil na slogu in je med vožnjo videti elegantnejši kot pred združitvijo podjetja s skupino PSA.

Za podrobnejšo predstavitev vozila v našem salonu ali na daljavo ter vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.
Za podrobnejšo predstavitev vozila v našem salonu ali na daljavo ter vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.
AVTO MOSTE: 01 5 200 212 ali 01 5 200 213

Da se tudi ambient vozila sklada z dinamično zunanjostjo poskrbi barvito oblazinjenje ter kopica rdečih dodatkov, ki lično presekajo pretežno v črnino odeta nedrja Crosslanda. Sedeži prve vrste so ergonomsko oblikovani (AGR certifikat) z dodatkom dveh rdečih črt in šivov za nekaj dodatne poživitve, medtem ko vse skupaj zaokrožujeta voznikov barvni 3,5-palčni informacijski zaslon ter osrednja 8-palčna multimedija s 3D navigacijskim sistemom. Dodobra zvrhan pehar dobrot, ki bi jih redko kateri voznik črtal iz seznama. Družine bodo cenile pomično zadnjo klop, ki prtljažni prostor poveča s 410 na neskromnih 520 litrov – odvisno komu ali čemu prioritetno odmerjate prostor.

Skupno življenje nadalje prinaša selitev lastnine z obeh strani. Za kuhinjo in kuho, ki poganja našega Crosslanda bo poskrbela kar izbranka, ki je s seboj pripeljala 1,2-litrski prisilno polnjeni trivaljnik s 130 KM in ročno regulacijo moči »pečice« (beri menjalnik). Že poznana tehnika iz koncerna PSA, ki poskrbi za soliden odziv Oplovega Crosslanda in ga je zmožna pognati do 200 km/h. Pa saj ne, da bi se novopečenemu možu kam mudilo, čeprav ob povprečnem dnevnem tempu posrka kar nekaj energije. Njegov zapitek znaša 6,9 litra, kar ga ne uvršča med varčnejše pivce. Po drugi strani, pa tudi naše druženje ni potekalo v slogu društva starejših občanov in večinoma z avtocestno kuliso, kjer SUV-ji že vsled svoje »gruštne« podobe ne zahtevajo skromnih doz oktanskega napoja.

Spojitev Opla in skupine PSA je tako vplivala na videz in tehnologijo pod motornim pokrovom. Nekaj dela so inženirji opravili tudi pri »kalibraciji« podvozja, ki je tokrat malce bolj nemško togo, kar ljubiteljem »cestnega plavanja« ni po godu. Nam se seveda dopade, ker tako voznik prejme več informacij o dogajanju pod kolesi, hkrati pa se karoserija med zavoji manj nagiba. Da bi novega Opel Crosslanda s takšnimi partnerskimi lastnostmi zvabili v svojo garažo, boste morali predložiti dobrih 21 tisočakov dote. Pričakovano povsem primerljivo s svojo francosko družinsko navezo …

Fotrov kotiček

Pripojitev Opla k PSA skupini in nadalje pod okrilje Stellantisa (PSA, FCA in Opel) je Crosslandu odlično dela. Tehnično in kozmetično gledano je zgolj pridobil in upravičeno lahko Oplovi trgovci pričakujejo večji kos pogače v najbolj konkurenčnem SUV segmentu. Če njegovi »francoski« bratje, ki stojijo na enaki platformi, ciljajo na elektrifikacijo in digitalizacijo, se za Crosslanda zdi, da se nekako drži preverjenih elementov – ohranja stikala in možnost izbire dizelskega pogona. Prav slednji je najverjetneje manj pogolten ob relacijah in bi znal prepričati široko množico, medtem ko je Oplov vizir dobrodošla sprememba ob osvežitvi Crosslanda.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Svež videz z novim Oplovim vezirjem športnim sklopom GS Line.
+ Praktičnost. Nedvomno glavni Crosslandov adut.
+ Rdeči dinamični dodatki v notranjosti.
+ Trivaljni agregat je lahko tudi ekonomičen, le privaditi se ga je potrebno.
+ Manj digitalizacije, kar zna ceniti starejša ali »old school« množica.
+ Enostavna uporaba multimedije in potovalnega računalnika.

GRAJAMO:
– Morda se zdi v primerjavi s konkurenco nekam zastarel pri tehnologiji. Stvar okusa.
– Trše podvozje se jasno izrazi pri slovenskih cestnih grbinah.
– Poraba pri nekaj več dinamike hitro poskoči preko sedmih litrov.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.217 / 1.825 / 1.605
Medosna razdalja (mm) 2.604
Prostornina prtljažnika (l) 410 – 520
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.263 / 1.805
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 96 kW (130 KM) pri 5.500
Največji navor pri vrt./min. 230 Nm pi 1.750
Največja hitrost (km/h) 201
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po WLTP (l/100 km) 5,7 – 6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
Emisije CO2 (g/km) 129 – 137
Cena osnovnega modela (v EUR) 21.195
Cena testnega modela (v EUR) 21.980
Uvoznik Avto Moste, d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button