AvtomobiliTesti

Opel Crossland Elegance 1,2 Turbo

Ko najboljši prijatelj miga z repkom

Da bodo vaši najboljši prijatelji v varnem (in veselem) objemu!
Pes. Človekov najboljši prijatelj. Eden redkih v družini, ki se vas zares razveseli, ko pridete domov. Saj veste. Punčke so očetovi angelčki, dokler jih puberteta ne reinkarnira v bruhajoče, z vrati lupajoče zmaje. Sinovi so verjetno problematični skozi celo odraščanje, le vsako leto zapravite več za njegove igrače. Gospa, hja, če ima dan boste njen princ, če ga nima … takrat je vsako dejanje napačno. Še frekvenca dihanja ni pravilna! No … in potem je tu še Bobi. Domači pesonar, ki se zapodi v vas, vam prinese copat(e), miga z repkom … Če to ni prvinska radost!

In zanimivo. Za gospo imamo v avtomobilu klimatsko napravo, revije, tablico, radijski sprejemnik, ki si ga (najpogosteje) prisvoji kot veveriček lešnik na poznojesenski dan. Mulci so zadaj tudi v svojih sedežih, jahačih, opremljeni z jamranjem in tablicami. Ja kaj pa Bobi? Na našega badija s(m)o pa pozabili!
No, pri Oplu so verjetno precej pogosto naleteli na zgoraj omenjene scenarije. Bobi je ostajal doma, čeprav je bil ravno on tisti, ki ste si ga vedno želeli vzeti s seboj! Crosslanda so preuredili tako, da bodo vaši štirinožni prijatelji deležni res ugodnega tretmaja. Kje začeti? V kolikor imate manjšega migetalca z repkom, potem ga boste lahko pospravili v škatlo, ki se popolnoma prilega velikosti (predvsem dolžini) prtljažnega prostora. V kolikor ste „mama dog“ ali „papa dog“ in želite kosmatinca v vaši neposredni bližini (hkrati pa se vam srce para od pogledu na peseka za rešetkami), je na voljo pregrinjalo, ki ga sila enostavno razprostrete čez naslon in sedalni del, vmes pa zazeva reža, kamor namestite vrv, da Bobija nato še privežete. Tega sicer ni v ponudbi, a vseeno lahko dobite pasje košare, ki jih lahko namestite z Isofix pritrdišči.

Opel Crossland med drugim prinaša 17-palčna bleščeče črna lita platišča, adaptivne LED žaromete ter dvobarvno kombinacijo streha-karoserija. Skratka, Oplov križanec je pridobil na slogu in je med vožnjo videti elegantnejši kot je bil pred združitvijo podjetja s skupino PSA. Da se tudi ambient vozila sklada z dinamično zunanjostjo poskrbi oblazinjenje iz alkantare (to verjetno ni najbolj smela izbira, če boste redno prevažali vaše kosmatince) ter kopica rdečih dodatkov, ki lično presekajo pretežno v črnino odeta nedrja Crosslanda.

Štiri kulske

Sedeži prve vrste so ergonomsko oblikovani (AGR certifikat), medtem ko vse skupaj zaokrožujeta voznikov barvni 3,5-palčni informacijski zaslon ter osrednja 8-palčna multimedija s 3D navigacijskim sistemom. Dodobra zvrhan pehar dobrot, ki bi jih redko kateri voznik črtal iz seznama. Družine bodo cenile pomično zadnjo klop, ki prtljažni prostor poveča s 410 na neskromnih 520 litrov – odvisno komu ali čemu prioritetno odmerjate prostor.

Skupno življenje z vašim štironožnim prijateljem prinaša kar nekaj konjenice pod pokrovom motorja. Za poskočni galop vašega Crosslanda bo poskrbela čreda 130 „konj“, ki je s seboj pripeljala 1,2-litrski prisilno polnjeni trivaljnik in samodejno regulacijo moči »pečice« (beri menjalnik) s šestimi prestavami. Že poznana tehnika iz koncerna PSA, ki poskrbi za soliden odziv Oplovega Crosslanda in ga je zmožna pognati do 200 km/h. Njegov zapitek znaša 6,9 litra, kar ga ne uvršča med varčnejše pivce. Po drugi strani, pa tudi naše druženje ni potekalo v slogu društva starejših občanov in večinoma z avtocestno kuliso, kjer SUV-ji že vsled svoje »gruštne« podobe ne zahtevajo skromnih doz oktanskega napoja.

Kaj poreči o prilagojenem Crosslandu? Že pred časom so dejali, da otroci nimajo vrednosti, marsikdo pa se bo strinjal, da za udobje štironožnega prijatelja ni nič predrago. In prav bodo imeli. Nihče vas ne bo tako (iskreno) vesel kot vaš Bobi in zakaj mu ne bi tega vrnili v tej meri, da se bo vedno znova veselil poti z vami, hkrati pa bo njegov prevoz kar se da varen.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Praktičnost. Nedvomno glavni Crosslandov adut.
+ Bobi bo dobil najboljšega prijatelja
+ V tem trenutku najbolj prijazen (serijski) avtomobil za domače kosmatince
+ Rdeči dinamični dodatki v notranjosti.
+ Trivaljni agregat je lahko tudi ekonomičen, le privaditi se ga je potrebno.
+ Manj digitalizacije, kar zna ceniti starejša ali »old school« množica.
+ Enostavna uporaba multimedije in potovalnega računalnika.

GRAJAMO:
– Morda se zdi v primerjavi s konkurenco nekam zastarel pri tehnologiji. Stvar okusa.
– Trše podvozje se jasno izrazi pri slovenskih cestnih grbinah.
– Poraba pri nekaj več dinamike hitro poskoči preko sedmih litrov.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.217 / 1.825 / 1.605
Medosna razdalja (mm) 2.604
Prostornina prtljažnika (l) 410 – 520
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.263 / 1.805
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja sistemska moč pri vrt./min. 96 kW (130 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 230 Nm pi 1.750
Največja hitrost (km/h) 201
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7 / 6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
Emisije CO2 (g/km) 129 – 137
Cena osnovnega modela (v EUR) 21.863
Cena testnega modela (v EUR) 28.143
Uvoznik WAE d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

Povezani članki

5 komentarjev

  1. Kaj je že to za ena pasma? Uglavnem, stvar je v tem, da se tele male boxe pač ne pokriva s polico prtljažnika, potem ni dotoka zraka. Razumem kaj je zgodba, vendar če tole opel oglašuje pripomočke za pse, bi se mogl malce drugače lotit, ker s temle res nisno ravno psom prijazni 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button